V.S. tegen de Palestijnen: ‘Kom aan boord vooraleer de gebeurtenissen u inhalen’

Het verzet van de Palestijnen tegen de Amerikaanse opening van een ambassade in Jeruzalem op maandag is gebaseerd op een ‘fantasie’ die hun zaak niet ten goede komt – dat ze een vetorecht behouden over het lot van de legendarische hoofdstad, zeiden hoge ambtenaren van Trump op vrijdag.

De opmerkingen komen onder de verzekering van het State Department aan de Arabische wereld dat de verplaatsing van de ambassade niet neerkomt op een oordeel over de definitieve status van de oude stad en de ‘betwiste grenzen’.

“Het verplaatsen van onze ambassade is geen afwijking van ons sterke engagement om een ​​duurzame vredesovereenkomst mogelijk te maken,” zei een nota van het ministerie van Buitenlandse Zaken. “Integendeel, het is een noodzakelijke voorwaarde daarvoor. We nemen geen standpunt in over kwesties met betrekking tot de definitieve status, inclusief de specifieke grenzen van de Israëlische soevereiniteit in Jeruzalem, noch over de oplossing van betwiste grenzen.”

De Amerikaanse ambassadeur David Friedman, die vooruitblikte naar de opening van de ambassade, riep de leiders van de Palestijnse Autoriteit op om “mee te doen” met de “realiteit” van de status van Jeruzalem als hoofdstad van Israël en de aanwezigheid van de Amerikaanse ambassade aldaar.

De PA heeft het contact met de Amerikaanse overheid effectief afgesloten sinds december, toen president Donald Trump ervoor koos om die status te erkennen. “Mensen kunnen zich op de korte termijn ongelukkig voelen over het verlies van dat hefboompunt,” maar op de langere termijn is er ook een erkenning dat de omstandigheden veranderen, dat de wereld vooruit gaat en dat mensen een beetje zouden moeten opschieten vooraleer de gebeurtenissen hen inhalen.”

De opening van de ambassade, die door honderden gasten zal worden bijgewoond, zal een dag later gevolgd worden door Nakba Dag, waarop de Palestijnen de ‘catastrofe’ van de wedergeboorte van Israël markeren. De nota van het State Department zegt ook dat Trump de status-quo-regeling op de Tempelberg blijft ondersteunen.

Trump zal de opening niet bijwonen, maar zal in plaats daarvan opmerkingen per video aanbieden. Hij tweette op zondag dat het evenement een ‘grote dag’ betekende voor zijn regering en voor de Joodse staat.

De festiviteiten rond de overdracht van de Amerikaanse ambassade beginnen op zondagmiddag, bij een receptie op het ministerie van Buitenlandse Zaken om te worden bijgewoond door premier Benjamin Netanyahu en de Amerikaanse delegatie die is gearriveerd voor de verhuizing. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken werden vertegenwoordigers van 86 ambassades in het land uitgenodigd om aanwezig te zijn, en naar verwachting zullen er ongeveer 40 deelnemen.

Europese Unie
Van de 28 landen van de Europese Unie wordt verwacht dat ze drie vertegenwoordigers zullen sturen: de Tsjechische Republiek, Hongarije en Roemenië. Zowel België als Nederland sturen hun kat. De drie EU-landen die wel aanwezig zullen zijn, blokkeerden eerder een poging van de EU – die zich fel verzet tegen het initiatief van de VS – een verklaring af te leggen die haar bekritiseert, meldde Channel 10 vrijdag.

Volgens het rapport had de vernietigende verklaring, die werd opgedrongen door Frankrijk en een aantal andere EU-staten, drie centrale punten: dat Jeruzalem de hoofdstad van twee staten zou moeten zijn – Israël en een toekomstige Palestijnse staat; dat de definitieve status van de stad alleen door onderhandelingen zou worden bepaald; en dat EU-staten de VS niet zouden volgen en hun ambassades naar Jeruzalem zouden verhuizen.

Dergelijke uitspraken vereisen een consensus van alle 28 EU-landen en toen de Tsjechische Republiek, Hongarije en Roemenië deze afzwakten, werd het onmogelijk om de eensluidende verklaring af te leveren. Sinds de VS in december hebben aangekondigd, hebben Tsjechië en Roemenië geflirt met het idee om hun ambassades te verhuizen.


Bronnen:

♦ naar een door Brabosh ingekort artikel van Michael Winner “U.S. to Palestinians: ‘Get on board before the events overtake you’” van 11 mei 2018 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “V.S. tegen de Palestijnen: ‘Kom aan boord vooraleer de gebeurtenissen u inhalen’

  1. Er was ooit een Christelijk Palestijnse vrouw die zei…..

    “Er zal pas vrede komen als de IQ van de Palestijnen het wint van hun EQ”.

    Blijkbaar is dat moment nog niet aangebroken want op de Palestijnse scholen word vooral de EQ gepromoot.

    Like

Reacties zijn gesloten.