Israël roept Syrisch president Assad op om Iraanse troepen buiten te gooien

Minister van Defensie, Avigdor Liberman, die vrijdag in het noorden van Israël sprak, zond een boodschap uit gericht naar de Syrische president Bashar Assad en vertelde hem dat hij de Iraanse troepen uit zijn land moet “gooien”.

Plaatje hierboven: The Donald van de VS heeft de Ayatollahs van Iran al een flinkse schop gegeven door zich terug te trekken uit het slechte Iran Akkoord [beeldbron: een cartoon van de Israëlische artiest Ronny Gordon/Arutz Sheva]

Liberman bezocht de noordelijke stad Katzrin om bewoners te informeren over de grootste luchtaanval van Israël in Syrië in meer dan 40 jaar, waarin de IDf zegt dat het meer dan 50 Iraanse doelen heeft gebombardeerd.

De uitval vond plaats nadat Iran op donderdagochtend net na middernacht op 20 juli 20 raketten naar Israël had afgevuurd, zei de IDF, en dwong bewoners van het noorden om naar bomschuilplaatsen te vluchten. Vier van de raketten werden neergehaald door het luchtverdedigingssysteem van de Iron Dome en de rest viel volgens het leger niet op Israëlische grond.

Liberman drong er bij Syrië op aan om de al-Quds Force van de Revolutionaire Garde te verdrijven, waaraan Israël op donderdagochtend vroeg de schuld gaf voor de raketaanvallen. “Ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om Assad een boodschap te geven,” zei hij. “Gooi de Iraniërs eruit, gooi Qassem Soleimani en de Quds-soldaten weg. Ze helpen je niet, ze schaden je alleen, en hun aanwezigheid veroorzaakt alleen problemen en schade.”

Liberman zei ook tegen de Israëli’s dat ze zich door de dreiging van Syrië niet moesten laten afschrikken om het noorden te bezoeken. “Je kunt komen, je kunt terugkeren naar de bed & breakfasts, rondtoeren, wandelen,” zei hij. “Er zijn werkelijk fantastische uitzichten en een van de mooiste plekken en er is geen probleem. Alles is weer normaal.”

Hij zei dat het een vergissing was om te denken dat de aanvallen van donderdagochtend op de Iraanse bases het probleem volledig hadden opgelost, maar dat het leger overal op voorbereid was en alles zou blijven doen om te zorgen dat Israël veilig is. “Ik denk niet dat het allemaal voorbij is,” zei hij, “maar we houden zeker onze vinger aan de pols.”

Liberman zei dat Israël zich in een unieke positie bevond om te kunnen spreken met de leiders van zowel de VS als Rusland, hoewel hij weigerde te zeggen of Israël verantwoordelijk was voor de weigering van Rusland om betere luchtverdedigingssystemen naar Syrië te sturen.

De minister van Defensie verwelkomde de verklaring van Iran dat het geen escalatie tussen de twee landen wilde en benadrukte dat Israël ook niet op zoek was naar meer confrontatie met iemand. “We hebben de grenzen van Iran niet overgestoken”, zei hij. “Zij kwamen hier.” Hij verzekerde de inwoners dat als iemand van plan was om raketten tegen Israël te lanceren, de IDF zou proberen preventieve aanvallen uit te voeren.


Bronnen:

♦ naar een artikelIsrael urges Assad to ‘throw out’ Iranian forces: ‘They only harm you’” van 11 mei 2018 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Israël roept Syrisch president Assad op om Iraanse troepen buiten te gooien

  1. Vele Syriërs zijn de troepen van Iran ook kotsbeu er zouden vele verkrachtingen gebeuren. Hopelijk doet Assad nu eens iets positiefs !!

    Like

Reacties zijn gesloten.