Terugkeer Mars afl. 7: Gazanen blazen eigen gasleiding op aan Kerem Shalom grenspost

Ongeveer 15.000 Palestijnen namen deel aan protesten langs de grens van de Gazastrook met Israël op vrijdag 11 mei, in de laatste wekelijkse ‘Grote Mars van de Terugkeer’ in aanloop van de Nakba Dag-evenementen van morgen maandag 14 en dinsdag 15 mei, wanneer de demonstraties hun hoogtepunt zullen bereiken.

Plaatje hierboven: Gazanen blazen eigen gaspijpleiding op aan de grenspost van Kerem Shalom in het zuiden van de Strook [beeldbron: IDF]

Het Israëlische leger zei dat demonstranten in aanvaring kwam met Israëlische soldaten op vijf belangrijke punten langs de grens. Israëlische soldaten werden aangevallen met pijpbommen, granaten, stenen en brandende autobanden. Demonstranten probeerden ook ‘beveiligingsinfrastructuur’ te saboteren, zei het leger.

Op vrijdag bliezen de Gazanen het gaspijp- en transportsysteem op dat hen brandstof en voorraden verschaft via de grensovergang in Kerem Shalom, in het uiterste zuiden van ed Strook die normaal wordt gebruiken voor goederen transport. Minister van Defensie Avigdor Liberman heeft de oversteek tot nader order gesloten.

Israëlische verkenningsvliegtuigen schoten op zaterdag minstens twee raketten af ​​in Beit Hanoun in de noordelijke Gazastrook, volgens het door Europa gesubsidieerde Palestijnse agentschap Ma’an News Agency. Het bureau citeerde Gazaanse getuigen (van Hamas) die beweerden dat het bombardement gericht was op een elektrische generator in het gebied, wat leidde tot de vernietiging ervan en brand in de omgeving veroorzaakte. De F-16 straaljagers hervatten het schieten met zeven raketten op de locatie, maar er werden geen slachtoffers gemeld.

Het woordvoeringskantoor van de IDF bevestigde dat “de explosies die in de noordelijke Gazastrook worden gehoord het resultaat zijn van de Israëlische legeractiviteit.” Blijkbaar lanceerden Gazaanse terroristen een grond-luchtraket tegen Israëlische vliegtuigen die de aanleiding vormde van de actie van de Israëlische Luchtmacht (IAF).

Hamasleider Ismail Haniyeh beloofde dat “alle Palestijnse mensen op straat zullen zijn op 14 en 15 mei. Onze mensen zullen oprukken vanuit de vluchtelingenkampen in Libanon naar de noordgrens van Palestina en onze mensen in Jordanië zullen ook naar de buitenwijken van Palestina optrekken,” orakelde hij. “We zullen de Nakba (catastrofe) die het einde van Palestina betekende brengen naarde Nakba die het einde zal brengen aan de Zionistische onderneming.”

Een Arabier werd doodgeschoten door IDF-troepen ten oosten van Gaza-stad tijdens rellen in het al-Awda vluchtelingenkamp. Pallywood, de propagandamachine van Hamas dat zich soms “Gaza’s gezondheidsministerie” noemt, zei dat een 40-jarige man werd gedood nadat hij in de borst was geraakt ten oosten van Khan Younis, in het zuiden van de Strook.

Het “ministerie” zei dat ten minste 146 mensen gewond raakten door scherp geschut waarvan minstens acht ernstig en nog een paar enkele tientallen matig en enkele tientallen licht gewond, in hoofdzaak bevangen door traangas en door de dikke zwarte giftige rook van brandende autobanden.

Een aantal Arabische jongeren slaagde erin een deel van het veiligheidshekken in de stad Beit Lahia in de noordelijke Gazastrook te vernietigen en camera’s te beschadigen. Arabische relschoppers hebben vrijdag de pijpleiding in brand gestoken waardoor Israël gas en brandstof levert aan de Gazastrook bij de Kerem Shalom-kruising, evenals de transportband voor het importeren van goederen.

Het vervangen van de pijpleiding kost ongeveer $ 3 miljoen, een nieuwe transportband kost ongeveer $ 6,5 miljoen. Schade door het vuur wordt geschat in de miljoenen. Dit was de tweede opeenvolgende week toen Arabische relschoppers de zijde van de oversteek in de Gazastrook in brand staken – het enige punt waar goederen zoals voedsel, materiaal, uitrusting en brandstof doorheen gaan.

Op zaterdagochtend, de dag na de rellen, kondigde Minister van Defensie Avigdor Liberman de sluiting van de Kerem Shalom-oversteek aan. Volgens de aankondiging van het IDF zal de overtocht gesloten blijven, behalve voor humanitaire gevallen die op individuele basis worden goedgekeurd, totdat de reparatie van de schade veroorzaakt door de brandstichting volledig is.


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “IAF Planes Bomb Northern Gaza Strip after Arabs Blow Up Kerem Shalom Gas Pipe” van 12 mei 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelPalestinian killed, dozens wounded as 15,000 attend Gaza protests” van 11 mei 2018 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “Terugkeer Mars afl. 7: Gazanen blazen eigen gasleiding op aan Kerem Shalom grenspost

  1. Je kan zeggen wat je wil….maar consequent zijn ze wel.

    Je kan er de klok op gelijk zetten, maar uiteindelijk bijten de Palestijnen altijd de hand die hen voed…..terwijl er toch een oude wijsheid is die zegt dat je dat nu juist niet moet doen.

    Like

Reacties zijn gesloten.