Israël wint Eurovision 2018: ‘Tot volgend jaar in Jeruzalem!’

De Israëlische Netta Barzilai won zaterdagavond de finale van het Eurovisie Songfestival in Lissabon, Portugal. Eerder op zaterdag stond Israël op de tweede plaats in de gokschema’s, maar overtrof uiteindelijk de andere concurrenten.

Plaatje hierboven: Israel’s zangeres Netta Barzilai heeft zonet de finale van de 63ste editie van de Eurovision Song Contest 2018 gewonnen in de Altice Arena in Lissabon, Portugal, 12 mei 2018 [beeldbron: AFP/Francisco Leong]

Op het einde won Israël in totaal 529 punten, vóór de 436 punten van Cyprus en de 342 van Oostenrijk. De Belgische jury gaf slechts 6 punten aan Israël in de finale en het publiek 10 punten. Buurland Nederland gaf in de halve finale zelfs geen enkel punt aan Israël, noch van de jury noch van het publiek. In de finale gaf Nederland uiteindelijk 5 punten aan Netta Barzilai. Onze Lage Landen hielden duidelijk geen vinger aan de pols voor wat momenteel leeft in de muziekwereld.

“Ik ben zo blij. Heel erg bedankt voor het kiezen van het verschil. Heel erg bedankt voor het accepteren van verschillen tussen ons. Bedankt voor het vieren van diversiteit. Dank je. Ik hou van mijn land. De volgende keer in Jeruzalem,” vertelde Barzilai aan de toekijkende wereld. Ze voerde het nummer vervolgens een tweede keer uit.

Geïnterviewd door Israël Kan TV, de staatszender, zei ze dat ze uitkijkt naar de wereld die ‘het Israëlische carnaval’ zal zien wanneer Jeruzalem de wedstrijd volgend jaar organiseert. “Mensen zullen zien hoe geweldig we zijn. Wat een sfeer hebben we. Beste mensen … de beste plek ter wereld!” “Wees goed voor anderen. En wees goed voor jezelf,” voegde ze eraan toe.

Het was reeds de vierde keer dat Israël Eurovison/Eurosong won. De laatste keer was in 1998 met popster Dana International’s “Diva.” Het won eerder twee keer op rij in 1978 en 1979 met de liedjes “A-Ba-Ni-Bi” gebracht door Izhar Cohen & Alphabeta en vervolgens “Hallelujah” gezongen door Gali Atari & Milk and Honey.

In de aanloop naar zaterdagavond ontving Barzilai veel gepersonaliseerde berichten van Israëlische functionarissen, waaronder president Reuven Rivlin en minister van Cultuur Miri Regev. Rivlin sprak met Barzilai op zaterdag kort voordat ze het podium opging, en vertelde haar “vanuit Jeruzalem, vanuit Nechama en ik, sturen we je ‘douze points” – d.w.z. 12 punten, het hoogste aantal punten dat aan een land kan worden toegekend.

Minister Regev heeft zaterdagavond een video van haar en Barzilai naar haar Facebookpagina geüpload, met de tekst “Alsjeblieft God volgend jaar in Jeruzalem – we kruisen onze vingers voor jou Netta!” Na de opening van de stemming gaf zelfs premier Benjamin Netanyahu Barzilai een goedkeuring op zijn Twitter-account. En Gal Gadot plaatste een foto van haar op haar Instagram-feed en spoorde haar volgelingen aan om hun stem uit te brengen voor Israël.

Sprekend met Barzilai over de telefoon, minuten na haar overwinning, vertelde premier Benjamin Netanyahu aan Barzilai, “Je bent geweldig. Je bent lief … Je bent de beste ambassadeur van Israël. Kapara alayich” zei hij, gebruikmakend van een zin die ze gebruikt en grofweg betekent “Zegen U”.

“We zijn trots op je. We verwachten iedereen volgend jaar in Jeruzalem,” schreef president Reuven Rivlin op Twitter.

BDS-boycot
Grootste verliezer van de avond was de antisemitische BDS-beweging die een culturele boycot had uitgeroepen over Israël. Activisten van de BDS-beweging openden vorige week een Facebook-campagne in Europa en deden een beroep op het publiek om de kansen van de Israëlische deelneemster Netta Barzalai te saboteren door haar ‘zero points’ (nulpunten) te geven.

BDS-activisten gaven openlijk toe dat ze probeerden aldus de stemming te beïnvloeden “omdat ze een land vertegenwoordigt dat een apartheidsbeleid en wrede onderdrukking voert”, luidde het argument. BDS toont daarmee haar ware gezicht door regelrecht tegen Israël in te gaan en een complete boycot te handhaven. Geen sprake meer van ‘die arme, arme Palestijnen toch‘ maar botweg ‘weg met de Joden, weg met Israël!

De waarheid is dat de BDS beweging geen lor geeft om de Palestijnen. In Syrië zijn sinds 2011 reeds meer dan 5000 Palestijnse ‘vluchtelingen’ gedood, gevangen of vermist en daar heeft BDS met nog geen komma op gereageerd. Het gaat hen helemaal niet om het lot van de Palestijnen, dat is een excuus. BDS wil enkel Israël beschadigen en vernietigen.

Ondanks of mede dankzij hun boycot, heeft Israël toch maar mooi gewonnen. Tot grote spijt voor wie het benijdt.

Mazzel tov Israël!

Tot volgend jaar in Jeruzalem!


Bronnen:

♦ naar een artikelIsrael’s Netta Barzilai wins Eurovision song contest” van zondag 13 mei 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Amy Spiro “Israel’s Netta Barzilai wins Eurovision song contest 2018” van zondag 13 mei 2018 op de site van The Jerusalem Post

Gerelateerd op deze blog:

♦ “Israël’s Eurosong kandidate Netta Barzilai geconfronteerd met boycot van BDS-beweging” van 12 mei 2018 [lezen]

Een gedachte over “Israël wint Eurovision 2018: ‘Tot volgend jaar in Jeruzalem!’

 1. Nederland heeft het BDS advies blijkbaar wél ter harte genomen.

  Kan ook niet anders na de grote solidariteit demonstratie in R’dam met de ‘vreedzame’ protesteerders in Gaza.

  Ook de denigrerende zure opmerking van Waylon, de verliezende NL kandidaat die Netta neerhaalde ‘omdat hij met zijn lied veel meer punten verdiende laat het venijnige anti Israelische Nederland zien.

  Maar gelukkig heeft de rest van Europa het begrepen.

  Deze 25 jarige meid, die laat zien dat perfecte maten geen garantie voor succes zijn…….maar talent wel.

  Deze 25 jarige Netta met haar spontane karakter laat met haar lied horen dat vrouwen geen speelgoed zijn en zeker geen poppen.

  En dát is de boodschap die vandaag de dag aankomt….en niet een ‘folksong van een NL-zanger met een hoed die hij 2 jaar geleden ook al droeg.

  Volgend jaar in Jeruzalem, de hoofdstad van Israel….welkom.

  Liked by 1 persoon

Reacties zijn gesloten.