Bronzen munt ontdekt uit periode van Bar Kochba revolte ca. 132-135 na Chr.

Terwijl Joden over Israël en overal ter wereld Lag B’Omer vierden, een feestdag ter herdenking van het leven van anti-Romeinse Thora wijze rabbijn Shimon Bar Yochai in de 2de eeuw na Chr., kondigden de Israëlische autoriteiten aan dat ze een symbool hadden gevonden van de opstand door Shimon Bar Kochba tegen de Romeinen in de vorm van een kleine bronzen munt.

De enkele ronde munt werd ontdekt als onderdeel van een archeologische opgraving in een kalkstenen grot buiten de stad Modi’in. Geëtst aan de ene kant is een zevenvertakte datumboom met twee clusters van data en gegraveerd met de letters shin mem ayin voor Shimon, de leider van de rebellie tegen de Romeinse bezetting van Israël. De andere kant bevat een ets van een druivenblad en de afgekorte inscriptie L’Herut Yerushalayim of ‘Voor de Vrijheid van Jeruzalem.’

De vondst vond plaats als onderdeel van een gezamenlijke opgraving uitgevoerd door de Coördinator van de Regeringsactiviteiten van het ministerie van Defensie in de Gebieden (COGAT), de Bar-Ilan Universiteit en de Ariel Universiteit. Archeologen merkten op dat de afstand van de vondst, waaronder potscherven en glasscherven, uit Jeruzalem aangeeft dat de opstand zich ver van de stad had verspreid die in het centrum van de opstand stond.

De opstand van Bar Kochba, oftewel ‘Grote Opstand’, duurde drieëneenhalf jaar en markeerde een korte periode van beperkte soevereiniteit. Die soevereiniteit zal Jeruzalem pas 1813 jaren later herwinnen toen Israël op 14 mei 1948 de onafhankelijkheid uitriep en de Joodse Staat heroprichtte en restaureerde, die op maandag wordt gevierd volgens de internationale kalender. Israël volgt echter de Joodse kalender en vierde de Dag van de Onafhankelijkheid eerder op 19 april 2018.

De Revolte van Bar Kochba werd hardhandig neergeslagen door de Romeinen. In die tijd werden meer dan 1.000 Joodse steden en 50 forten vernietigd en werden honderdduizenden Joden gedood. Rabbijn Akiva – de mentor van rabbijn Shimon Var Yochai – was een van de vele rabbijnse leiders die Bar Kochba steunden en geloofde dat hij een Messias voor het Joodse volk zou zijn.

Nadat nieuws over zijn kritiek op de Romeinse bezetting het Romeinse leiderschap bereikte, werd rabbijn  Shimon Bar Yochai gedwongen te vluchten met zijn zoon, Rabbi Eleazar, die 13 jaar in een grot woonde. Hij stierf op de 33ste dag van de Omer, beter bekend als Lag B’Omer – een dag die vervolgens werd gevierd vanwege zijn verheldering van de geheimen van de Joodse mystiek, de Zohar genaamd. De medaille wordt verondersteld te zijn geslagen tussen het derde en vierde jaar van de opstand van Bar Kochba (134-135 na Chr.)


Bronnen:

♦ naar een artikelDiscovery of Bar Kochba-Era Coin Declared at Lag B’Omer” van vrijdag 4 mei 2018 op de site van JNS News Service – The Jewish Press

2 gedachtes over “Bronzen munt ontdekt uit periode van Bar Kochba revolte ca. 132-135 na Chr.

  1. Het volk zag deze verzetsstrijder voor een Messias, maar hij zou meer vernietigen dan de echte Messias en dat is Jesoea !

    Like

Reacties zijn gesloten.