Poolse studie: Tweederde Joden verraden aan de nazi’s door hun niet-Joodse buren

Volgens nieuw onderzoek gedaan in Polen, verloren tweederde van de lokale Joden die zich in het land verborgen voor de nazi’s hun leven als gevolg van de acties van hun niet-Joodse buren.

Het cijfer komt van een tweeledig werk van 1.600 pagina’s dat historici van het in Warschau gevestigde Centrum voor Onderzoek naar Holocaust van Joden hebben verzameld in de afgelopen vijf jaar. Het beslaat negen van de 13 regio’s in Polen, meldt het Tok FM-radiostation op zondag.

Aangekomen tijdens een polariserend debat in Polen over een wet die retoriek beperkt op de Poolse medeplichtigheid aan de Holocaust, suggereert de studie dat Polen gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor honderdduizenden doden van Joden in de Holocaust – een cijfer dat aanzienlijk hoger is dan eerdere schattingen.

De bevindingen van het onderzoek werden eerder dit jaar gepubliceerd in een Pools-talig boek met als titel ‘Het lot van de Joden in geselecteerde regio’s van het bezette Polen.’ Ze betreffen het lot van meer dan een miljoen Joden die ondergronds zijn gegaan om te voorkomen dat ze gedood worden in Operatie Reinhard – Nazi Duitsland’s campagne van vernietiging van 3,3 miljoen Joden in bezet Polen.

Volgens eerdere beweringen van de Poolse opperrabbijn Michael Schudrich stierven er niet meer dan 2.500 joden in handen van Polen tijdens de Holocaust of direct erna. Efraim Zuroff, directeur van de Simon Wiesenthal in Oost-Europa, heeft de schatting van Schudrich betwist: volgens hem is het juiste aantal ‘vele duizenden’ mensen, inclusief in ten minste 15 steden in Oost-Polen, waar niet-joden hun Joodse buren afslachtten.

Maar als de nieuwe studie in Polen correct is, dan zijn die schattingen slechts een fractie van een telling van ruim een ​​half miljoen Joodse slachtoffers van de Holocaust die zijn omgekomen als gevolg van acties van niet-Joodse Polen.

De kwestie van de Poolse medeplichtigheid aan de Holocaust is zeer controversieel in Polen, waar de nazi’s drie miljoen niet-Joden vermoordden, naast ongeveer vier miljoen joden. In januari keurde de rechtse regering een wet goed die het beschuldigen van Polen voor nazi-misdaden strafbaar stelt. Protesten van Israël, de Verenigde Staten en Joodse groeperingen op deze wet deden de waarnemers denken dat het een golf van antisemitische haat is met een ongekende intensiteit sinds de val van het communisme in Polen.

De Poolse overheid leidt ook een campagne die de acties van Polen viert die hun leven riskeerden om Joden te redden. Het Yad Vashem Holocaust-museum heeft meer dan 6000 Polen erkend voor dergelijke acties – het hoogste aantal van elk land.

Vooral gevaarlijk voor ondergedoken Joden waren kleine Poolse steden, volgens historici Barbara Engelking en Jan Grabowski, twee van de negen onderzoekers die het onderzoek uitvoerden. Ze noemden ze ‘death traps’, meldde TOK FM.

Grabowski is hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Ottawa in Canada en een decaan onder historici van de Holocaust, vooral over acties van omstanders. Zijn boek uit 2014, “Jacht op de Joden: verraad en moord in het door Duitsland bezette Polen”, was de winnaar van de Yad Vashem International Book Prize voor hetzelfde jaar. Hij diende ook als fellow in het Amerikaanse Holocaust Memorial Museum.

Het laatste onderzoek bestond uit het identificeren, interviewen of beoordelen van interviews met zoveel mogelijk overlevenden om het lot van andere onderduikende Joden te achterhalen die niet overleefden, aldus het rapport. Het bevat ook nieuw ontdekte archieven uit afgelegen gebieden van Polen van de nazi-bezettingsdagen en daarna.

Zo werd in een regio, Miechów, meer dan 10 procent van de onderduikende Joden direct door partizanen vermoord die volgens de studie lid waren van de Poolse ondergrondse.


Bronnen:

♦ naar een artikelStudy says Polish neighbors betrayed many more Jews than previously thought” van vrijdag 11 mei 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

2 gedachtes over “Poolse studie: Tweederde Joden verraden aan de nazi’s door hun niet-Joodse buren

  1. Dat is de Roomse kerk haat prediken tegen Joden, ze hebben toch Jezus vermoord?? En denk je dat in onze tijd veel is veranderd? Ik geloof het niet, de Joden hun valiezen staan altijd gepakt, ge weet maar nooit, nu zijn er andere nazi’s de islam!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.