Amos Gilead: ‘Hezbollahstan houdt 120.000 raketten gericht op Israël’

Twee hoge Israëlische defensieambtenaren waarschuwden voor Iraanse bedoelingen in Libanon en Syrië, een harde realiteit voor Israël in het kielzog van de terugtrekking van de president van president Donald Trump uit het nucleaire akkoord met Iran.

Majoor-generaal (op rust) Amos Gilead, die tot voor kort werkzaam was als beleidsdirecteur en politiek-militaire aangelegenheden bij het Israëlische Ministerie van Defensie, waarschuwt dat Iran een groot vacuüm in het Midden-Oosten uitbuit.

Sprekend op de jaarlijkse Herzliya-conferentie, die plaatsvond van 8 tot 10 mei, sprak Gilead over de recente golf van spanningen tussen Israël en Iran in Syrië – voorafgaand aan het feit dat Iran woensdagavond 20 raketten op de Golanhoogte uit Syrië tegenhield, verklarende dat Iran probeert nu Syrië toe te voegen aan “Hezbollahstan, een entiteit in Libanon die sterker is dan Libanon zelf.”

“’Hezbollahstan heeft 120.000 raketten op Israël gericht. Hieraan willen de Iraniërs hun raketten toevoegen. Hieraan willen ze Syrië toevoegen,” zei hij. “Als Israël dit niet stopt, worden we omringd door twee fronten. . . Het doel van Iran is om een ​​rijk op te bouwen dat zich uitstrekt tot aan de Middellandse Zee,” waarschuwde hij. “Het werkt voor hen.”

Teheran’s vastberadenheid om wraak te nemen tegen gerapporteerde Israëlische aanvallen op Iraanse militaire stellingen in Syrië maakt deel uit van een grotere poging om “nieuwe spelregels” aan Israël te dicteren, zei hij, eraan toevoegend dat Israël die regels moet verwerpen en zich moet verdedigen.

“De Iraniërs zijn vastbesloten om het bestaan ​​van Israël te vernietigen,” zei Gilead, en voegde eraan toe: “De geschiedenis herhaalt zichzelf. Ideologische, extremistische regimes die gezworen hebben de Joden uit te roeien – ze bedoelen wat ze zeggen. Iran is de enige dreiging die existentieel kan worden,” zei hij, “als nucleaire wapens worden gecombineerd met de radicale ideologie van Iran.”

Gilead verwierp op dezelfde manier het nucleaire akkoord van 2015 in Iran en beschreef het als “een van de slechtste akkoorden in de wereld.” Maar,” voegde hij eraan toe, “je hebt voor alles een alternatief nodig.”

Gilead is een van de weinige voormalige figuren van de Israëlische defensie die openlijk het besluit uitdaagt van de Amerikaanse president Donald Trump om de Iraanse nucleaire deal te annuleren, in tegenstelling tot de ondubbelzinnige positie van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die Trump steunt.

Hij beoordeelde dat Iran voorlopig in de overeenkomst zal blijven en dat Rusland en China, “twee grote mogendheden”, evenals Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, van wie hij zei dat ze “allemaal tegen de VS zijn wat betekent dat de VS geïsoleerd zullen zijn.”

In de volgende fase, waarschuwde Gilead, zal Iran zich vrij voelen om terug te keren naar het nucleaire pad, terwijl het “met de gekende zin voor misleiding en bedrog zal verklaren dat het de overeenkomst respecteert. De VS staan geïsoleerd en de wereld zal Iran steunen. De Iraniërs zullen de vrijheid hebben om kernwapens te ontwikkelen. Dat is heel slecht nieuws. Ik denk dat dit de verkeerde beslissing is.”

Gilead, die drie decennia in het Israëlische defensiebedrijf in verschillende invloedrijke militaire en inlichtingendiensten heeft gewerkt, zei dat hij “niet ziet dat de VS Iran aanvallen als de Iraniërs kernwapens ontwikkelen. En ik zie niet dat de sluwe Iraniërs nu nucleaire wapens ontwikkelen. Ze kunnen vijf jaar wachten. Iran is een beschaving met een geschiedenis van duizenden jaren. Ze hebben tijd.”

Als een resultaat, vervolgde hij, konden de Iraniërs hun nucleaire programma een beetje verder op de weg opnieuw activeren. In een dergelijk scenario zou Israël gemakkelijk zelf grotendeels met die crisis te maken kunnen krijgen. “In Israël hebben we de annulering van de deal gesteund en iedereen is tevreden. Waarom zijn we tevreden? Wat zijn de opties? We zullen alleen zijn,” zei hij. “De Iraniërs zullen het nucleaire pad opgaan en de wereld zal hen ondersteunen.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yaakov Lappin “‘Hezbollahstan has 120,000 rockets pointed at Israel’” van donderdag 10 mei 2018 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.