Integrale vertaling van Trump’s toespraak over het opzeggen van het Iran Akkoord +video

Hieronder de volledige toespraak van de Amerikaanse president Donald Trump die zijn beslissing over het opzeggen van het nucleaire akkoord met de schurkenstaat Iran aankondigde in het Witte Huis in Washington, DC, 8 mei 2018. Niemand hoeft Trump een sympathieke knul te vinden, dat doe ik ook niet, maar luister gewoon naar wat hij zegt. “Spijkers met koppen slaan”, heet zoiets.


“Mijn mede-Amerikanen, vandaag wil ik de wereld op de hoogte brengen van onze inspanningen om te voorkomen dat Iran een kernwapen verkrijgt. Het Iraanse regime is de belangrijkste staatssponsor van terreur. Het exporteert gevaarlijke raketten, voedt conflicten in het Midden-Oosten en ondersteunt terroristische proxies en milities zoals Hezbollah, Hamas, de Taliban en Al-Qaeda.

In de loop der jaren hebben Iran en zijn proxies Amerikaanse ambassades en militaire installaties gebombardeerd, honderden Amerikaanse militairen vermoord en Amerikaanse burgers gekidnapt, gevangen en gemarteld. Het Iraanse regime heeft zijn lange heerschappij van chaos en terreur gefinancierd door de rijkdom van zijn eigen bevolking te plunderen. Geen actie ondernomen door het regime was gevaarlijker dan het nastreven van nucleaire wapens en de middelen om die te leveren.

In 2015 heeft de vorige regering samen met andere landen een deal gesloten met betrekking tot het nucleaire programma van Iran. Deze overeenkomst stond bekend als het gezamenlijke alomvattende actieplan of JCPOA. In theorie moest de zogenaamde Iran-deal de Verenigde Staten en onze bondgenoten beschermen tegen de waanzin van een Iraanse atoombom, een wapen dat het voortbestaan ​​van het Iraanse regime alleen maar in gevaar kan brengen.

In feite maakte het akkoord Iran mogelijk om door te gaan met het verrijken van uranium en na verloop van tijd de rand van een nucleaire uitbraak te bereiken. De deal hief verlammende economische sancties aan onze kant op in ruil voor zeer zwakke limieten op de nucleaire activiteit van het regime en helemaal geen grenzen aan zijn andere kwaadaardige gedrag, inclusief sinistere activiteiten in Syrië, Jemen en andere plaatsen over de hele wereld. Met andere woorden, op het moment dat de Verenigde Staten een maximaal hefboomeffect hadden, gaf dit rampzalige akkoord dit regime – en het is een regime van grote terreur – vele miljarden dollars, deels in contanten. Een grote schande voor mij als burger en voor alle burgers van de Verenigde Staten.

Een constructieve deal had toen gemakkelijk kunnen worden gesloten, maar dat was het niet. De kern van het akkoord met Iran was een gigantische fictie dat een moorddadig regime alleen een vreedzaam kernenergieprogramma wilde. Vandaag hebben we het definitieve bewijs dat deze Iraanse belofte een leugen was. Vorige week publiceerde Israël inlichtingendocumenten, lang verborgen door Iran, die op overtuigende wijze het Iraanse regime en zijn geschiedenis van het nastreven van kernwapens laten zien.

Het is een feit, dat was een vreselijke, eenzijdige deal was die nooit had moeten worden gemaakt. Het bracht geen rust, het bracht geen vrede, en dat zal nooit gebeuren. In de jaren sinds de deal werd bereikt, is het Iraanse militaire budget met bijna 40 procent gegroeid, terwijl de economie het erg slecht doet. Nadat de sancties waren opgeheven, gebruikte de dictatuur zijn nieuwe fondsen om raketten met nucleaire middelen te bouwen, terrorisme te ondersteunen en ravage te veroorzaken in het Midden-Oosten en daarbuiten.

De overeenkomst was zo slecht onderhandeld dat zelfs indien Iran het volledig zou naleven, het regime in korte tijd nog steeds op de rand van een nucleaire uitbraak zou kunnen staan. De zonsondergangbepalingen van de deal zijn volstrekt onaanvaardbaar. Als ik deze deal zou toestaan, zou er spoedig een kernwapenwedloop in het Midden-Oosten zijn. Iedereen zou willen dat zijn wapens klaar zouden zijn tegen de tijd dat Iran die van hen had (ca. 2025).

Om het nog erger te maken, missen de inspectiebepalingen van de deal adequate mechanismen om valsspelen te voorkomen, op te sporen en te bestraffen – en hebben zelfs niet het ongekwalificeerde recht om vele belangrijke locaties, inclusief militaire faciliteiten, te inspecteren. De deal slaagt er niet alleen in om de nucleaire ambities van Iran te stoppen, maar ook om de ontwikkeling van ballistische raketten door het regime die kernkoppen kunnen leveren, aan te pakken.

Ten slotte doet de deal niets om de destabiliserende activiteiten van Iran te beperken, inclusief de steun voor terrorisme. Sinds de overeenkomst zijn de bloedige ambities van Iran alleen maar brutaler geworden. In het licht van deze flagrante gebreken heb ik afgelopen oktober aangekondigd dat de deal in Iran opnieuw moet worden besproken of moet worden beëindigd. Drie maanden later, op 12 januari, herhaalde ik deze voorwaarden. Ik maakte duidelijk dat als de deal niet kon worden opgelost, de Verenigde Staten niet langer partij bij de overeenkomst zouden zijn.

In de afgelopen paar maanden hebben we intensief samengewerkt met onze bondgenoten en partners over de hele wereld, waaronder Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. We hebben ook overleg gepleegd met onze vrienden uit het hele Midden-Oosten. Wij zijn verenigd in ons begrip van de dreiging en in onze overtuiging dat Iran nooit een nucleair wapen mag aanschaffen.

Na deze raadplegingen is het voor mij duidelijk dat we een Iraanse nucleaire bom niet kunnen voorkomen onder de afbrokkelende en rottende structuur van de huidige overeenkomst. Het Iraanse akkoord is in de kern kreupel. Als we niets doen, weten we precies wat er zal gebeuren. In slechts korte tijd staat ’s werelds grootste staatssponsor van terreur aan de vooravond van het verkrijgen van het gevaarlijkste wapen ter wereld. Daarom kondig ik vandaag aan dat de Verenigde Staten zich zullen terugtrekken uit het nucleaire akkoord met Iran.

Over enkele ogenblikken zal ik een presidentiële nota ondertekenen om de Amerikaanse nucleaire sancties tegen het Iraanse regime te herstellen. We zullen het hoogste niveau van economische sancties instellen. Elke natie die Iran helpt bij zijn zoektocht naar kernwapens kan ook sterk worden gesanctioneerd door de Verenigde Staten. Amerika zal zich niet laten gijzelen door nucleaire chantage. We zullen niet toestaan ​​dat Amerikaanse steden met vernietiging worden bedreigd en we zullen niet toestaan ​​dat een regime de kans krijgt om dood en vernieling in Amerika te zaaien door toegang te krijgen tot de meest dodelijke wapens op aarde.

De actie van vandaag stuurt een kritische boodschap. De Verenigde Staten maken geen loze dreigementen meer. Als ik beloftes doe, houd ik ze. Op dit moment is secretaris Pompeo op weg naar Noord-Korea, ter voorbereiding op mijn aanstaande ontmoeting met Kim Jong-Un. Er worden plannen gemaakt, relaties worden opgebouwd, hopelijk wordt er een deal gesloten en met de hulp van China, Zuid-Korea en Japan kan een toekomst van grote welvaart en veiligheid voor iedereen worden bereikt.

Terwijl wij uit het Iran akkoord stappen, werken we samen met onze bondgenoten aan een echte, alomvattende en duurzame oplossing voor de Iraanse nucleaire dreiging. Dit omvat onder meer inspanningen om de dreiging van het ballistische rakettenprogramma van Iran te elimineren, terroristische activiteiten wereldwijd stop te zetten en zijn dreigende activiteit in het Midden-Oosten te blokkeren. In de tussentijd zullen krachtige sancties volledig effect hebben. Als het regime zijn nucleaire aspiraties voortzet, zal het grotere problemen hebben dan ooit tevoren.

Ten slotte wil ik een boodschap overbrengen aan het langdurig lijdende volk van Iran: het volk van Amerika staat aan jullie zijde. Het is nu bijna veertig jaar geleden dat deze dictatuur de macht greep en een trotse natie gijzelde. De meeste van de 80 miljoen inwoners van Iran hebben jammer genoeg nooit een Iran gekend dat in vrede met zijn buren bloeide en de bewondering van de wereld genoot. Maar de toekomst van Iran behoort toe aan zijn volk. Ze zijn de rechtmatige erfgenamen van een rijke cultuur en een oud land en ze verdienen een natie die recht doet aan hun dromen, eer aan hun geschiedenis en eer aan hun god.

De leiders van Iran zullen natuurlijk zeggen dat ze weigeren om een ​​nieuwe deal te onderhandelen. Ze weigeren en dat is prima. Ik zou waarschijnlijk hetzelfde zeggen als ik in hun positie was. Maar het is een feit dat wanneer zij een nieuw en duurzaam akkoord willen maken dit in het voordeel is van heel Iran en het Iraanse volk. Als ze dat doen, ben ik er klaar voor, bereid en in staat om dat te doen.

Grote dingen kunnen gebeuren voor Iran en grote dingen kunnen gebeuren voor de vrede en stabiliteit die we allemaal willen in het Midden-Oosten. Er is genoeg lijden, dood en vernietiging geweest. Laat het nu eindigen. Dank u. God zegene u.”

President Donald Trump Announces His Decision On The Iran Deal At The White House


Bronnen:

♦ naar een artikelFull text of Trump’s remarks withdrawing from Iran deal – US president announces exit from ‘defective’ international nuclear accord as Washington moves to reinstate sanctions against Tehran” van 8 mei 2018 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.