Déjà vu: Vredeskorps van de VN ontvlucht de bufferzone tussen Israël en Syrië

Niet-bevestigde rapporten zeiden donderdag dat de United States Disengagement Observer Force (UNDOF) zich terugtrekt uit de Golan-hoogvlakte. De multinationale strijdkrachten evacueerden hun posities, volgens het rapport, gepost op de Rotter-website.

Plaatje hierboven: Gewapende troepen van UNDOF, de blauwhelmen van het vredeskorps van de VN die de orde moeten handhaven in het grensgebied, vluchten weg uit de Golan Hoogtes op zoek naar veiliger gebied [beeldbron: J-P]

UNDOF werd opgericht door VN-Veiligheidsraadresolutie 305 op 31 mei 1974, om resolutie 338 uit te voeren, waarin werd opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en terugtrekken van Israëlische en Syrische troepen op de Golanhoogte om de Jom Kipoeroorlog in 1973 te beëindigen. Het mandaat dat de troepenmacht onderhoudt, is sinds die tijd om de zes maanden vernieuwd en zal op 30 juni van dit jaar opnieuw worden verlengd.

Tijdens de Syrische burgeroorlog heeft de bufferzone tussen Israëlische en Syrische troepen ertoe geleid dat de VN-waarnemersmachten de missie ‘als gevolg van veiligheidskwesties’, voortkomend uit de Quneitra-confrontaties tussen de Syrische regeringsstrijdkrachten en de strijders van de oppositie, opnieuw hebben overwogen, volgens een artikel over Wikipedia.

Het geweld nam tussen 2012 en 2014 toe en vloeide over naar de door de VN gecontroleerde neutrale gedemilitariseerde zone in de Golan-hoogvlakte. De blauwhelmen sloegen in 2014 prompt op de vlucht maar keerden later terug toen de kogelregen ophield. Geen zinnig mens die het nut van de aanwezigheid van UNDOF in het gebied begrijpt.

Verdwaald geschut tijdens de oorlog is soms ook overgeslagen naar Israël; in reactie op dergelijke gevallen haalde de Israel Defense Force onmiddellijk terug uit om degenen die achter het geschutvuur zitten eraan te herinneren dat Israël niet in die oorlog is. Het is mogelijk dat de UNDOF evacueert vanwege de huidige spanningen tussen Iran en zijn proxies (tussenpersonen en -groepen zoals Hamas en Hezbollah), en Israël.

Echter, er was geen antwoord op een vraag om een verklaring van JewishPress.com naar het hoofdkantoor van de United Nations Disengagement Observer Force. De escalatie heeft geleid tot een directe uitwisseling van vijandelijkheden tussen Iran en Israël voor de allereerste keer in de afgelopen weken, waarbij Iran zijn eerste raketafweer in Israël lanceerde kort na middernacht op woensdagavond 9 mei.

Déjà vu
Blauwhelmen van de VN die op de vlucht slagen als er kogels rondvliegen? Niks nieuws onder de zon. Aan de vooravond van de Zesdaagse Oorlog in 1967, ook Juni Oorlog genoemd, stelde Abba Eban zich terecht vragen bij de dubbelzinnige positie van de Verenigde Naties (ook toen al!!) die nochtans op dat ogenblik in de Sinaï een leger ter plaatse had om het Egyptische leger, dat zich had opgesteld aan de grens met Israël, te verhinderen de Joodse staat binnen te vallen.

Echter, op 16 mei 1967, drie weken voor de aanval van Egypte op Israël, trokken de Verenigde Naties – op vraag van de Egyptische president Nasser – hun strijdkrachten [United Nations Emergency Force (UNEF)] terug uit de Sinaïwoestijn, aldus ruim baan gevende aan de Egyptische legers. Dat VN-leger – UNEF I – toen het eerste in haar soort, was daar al sinds de Suezcrisis van 1956 present.

In een redevoering, uitgesproken in de VN-Veiligheidsraad op 6 juni 1967, de 2de dag van de Zesdaagse Oorlog,  merkte Aban Eban terecht op: “Mensen in ons land en in tal van andere landen, vragen zich terecht af: wat is het nut van een VN-leger dat zoals een paraplu wordt dichtgeklapt van zodra het begint te regenen?”

Uit Daniel Greenfield ’s ‘10 Redenen om de VN op te doeken‘:

 • Elke tirannie wordt gelijkelijk vertegenwoordigd bij de VN. Elke koning, dictator, sjeik, kolonel, prins, geliefde leider en president-voor-het-leven zit aan tafel. En aangezien er twee keer zoveel tirannieke staten zijn als er volledige democratieën zijn, is de meerderheid van de bevolking altijd voorstander van tirannie.
 • De obsessie van de Verenigde Naties met Israël is uitgebreid gedocumenteerd, maar een sessie waarin een dienaar van Saddam en de protégé was van een nazi oorlogsmisdadiger, Kurt Waldheim, verklaarde dat Israël ongeschikt was om lid te zijn van de gemeenschap van naties, was meer dan een scène van gedenkwaardige lelijkheid. Het was een herinnering aan wat de organisatie is en wat ze niet is.
 • De Verenigde Naties hebben [tot 2011] slechts tien spoedvergaderingen samengeroepen. Vijf van hen waren gericht tegen Israël.

UNDOF zone per augustus 2014 [beeldbron: MEI]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “UN Disengagement Observer Force Evacuating Golan Heights” van 10 mei 2018 op de site van The Jewish Press

2 gedachtes over “Déjà vu: Vredeskorps van de VN ontvlucht de bufferzone tussen Israël en Syrië

 1. Inderdaad, deja vu……als hazen gingen ze ervandoor!

  Verder was hun taak om in Libanon volgens resolutie 1701 https://www.un.org/press/en/2006/sc8808.doc.htm…….

  Is niets van terecht gekomen. (zoals gewoonlijk).

  Hun taak om voor Wereldvrede te zorgen, honger uit te bannen en groepen vluchtelingen drastisch te verminderen.

  Is niets van terecht gekomen.

  De UN is een overbodige waardeloze club geworden.

  Geliked door 3 people

 2. Misschien kunnen deze ‘heren’ ook heldhaftig en vastberaden de collega’s van UNWRA mee het land uitnemen !?? aan broekkakkers en vijfde colonnes heeft geen enkele partij wat aan !! UN stinkt !!

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.