Israël bewijst velen een dienst met uitschakeling van militaire installaties in Syrië

Gisteren, kort na middernacht, kreeg ik van iemand op de Golan-hoogten een bericht: “Het is begonnen!” De Iraanse Quds-brigade vuurde vanuit Syrië 20 raketten (model Grad en Fadjar-5) op Israël af, die allemaal op tijd en buiten de Israëlische grenzen door het Israëlische raketafweersysteem “Iron Dome” konden worden onderschept. Daarop hebben Israëlische gevechtsvliegtuigen talrijke steunpunten en raketbunkers van de Iraniërs in Syrië aangevallen.

De bewoners van de Goland werden opgeroepen hun veilige ruimtes te openen en gereed te maken. Mijn vriend Boaz uit Aloni Basjan op de Golan-hoogte schreef me via WhatsApp dat er om 03.00 uur ´s nachts op slechts 200 meter van zijn huis een Iraanse raket door Iron dome werd onderschept.

Israël waarschuwde al langere tijd voor de Iraanse bewapening aan de noordelijke grens van Israël, vooral in Syrië en in Libanon. In de afgelopen maanden had de Israëlische luchtmacht al meerdere keren Iraanse bases en raketkonvooien in Syrië gebombardeerd. De Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu benadrukte vaak dat vanuit Israëlisch oogpunt een confrontatie met Iran beter nu dan later zou kunnen plaatsvinden.

Gisteren was Netanyahu overdag nog in Moskou om met zijn Russische gastheer Vladimir Poetin de situatie in Syrië en in Libanon te bespreken. Netanyahu benadrukte dat slechts 73 jaar na de Jodenvernietiging in de Holocaust de Iraniërs spreken van een nieuwe vernietiging van de staat Israël. “Daartegen moet Israël zich verdedigen, hoe eerder, hoe beter”, aldus Netanyahu.

Hier dient gezegd te worden dat de luchtaanvallen van Israël op de Iraanse steunpunten in Syrië gunstig zin voor alle spelers in de regio. Ten eerste voor de soennitische regeringen in Riyad, Amman en Caïro, die een existentieel gevaar zien in de Iraanse atoombewapening en daarom Israël achter de schermen volledige rugdekking geven.

Waarschijnlijk storen de Russen zich ook niet erg aan de Israëlische inspanning om de Iraniërs in Syrië kwijt te raken, nadat zij het Syrische regime van Assad in de langjarige burgeroorlog tegen de ISIS-Jihadisten mede hadden gered. Niet alleen de Russen verzetten zich niet tegen de Israël´s luchtaanvallen op de Iraanse steunpunten in Syrië, maar zelfs niet eens het Syrische leger. Israël bewijst de Russen en de Syriërs wellicht een grote dienst om de Iraanse militie en raketten uit Syrië te verjagen, zodat Syrië het verwoest eland weer kan opbouwen.

Net zoals de Iraniërs in de afgelopen jaren een noodzakelijke hulp voor het overleven van Assad waren, zijn ze nu eerder een belasting. Om deze reden bemoeit zich niemand met Israël´s aanvallen. In verschillende kringen in Jeruzalem is men niet verbaasd dat Israël herhaaldelijk het vuile werk voor velen in de regio doet en als enige de Iraniërs in Syrië bestrijdt. Zelfs in de Arabische netwerken worden Israël´s aanvallen op de Iraanse steunpunten in Syrië geprezen.

In de Arabische regio zijn alle regeringen zich er van bewust dat de Iraniërs voor de chaos in het Midden-Oosten verantwoordelijk zijn en in talrijke landen zoals Jemen, Marokko, Syrië en Libanon een vinger in de pap hebben. Bij de jongste verkiezingen in Libanon heeft de sjiitische Hezbollah gewonnen en veroverde 67 van de in totaal 128 parlementszetels.

Libanon was ooit een christelijk land in het Midden-Oosten en nu verandert het dankzij de Iraanse financiering in een radicaal sjiitisch land. Dat is een godsdienstoorlog tussen sjiieten en soennieten en heeft niets met Israël te maken. Daarover schrijven de Arabische media in het Midden-Oosten: Israël´s hardnekkigheid tegenover Iran is in het belang van de Arabische (soennitische) omgeving. En daarom is er in de Arabische media nauwelijks kritiek op Israël.

door Aviel Schneider


In een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel “Israel tut vielen einen Gefallen” op de site van Israel Heute van 10 mei 2018.

bron-logo

Een gedachte over “Israël bewijst velen een dienst met uitschakeling van militaire installaties in Syrië

  1. Amerika & Israel…..poortwachters der vrijheid van het arrogante, ondankbare Europa.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.