PA wil op 14 mei Jeruzalem splitsen uit protest tegen ambassade verhuis

De leiders van de Palestijnse Autoriteit waarschuwden dinsdag dat ze massale protesten zullen organiseren en een ‘dag van woede’ zullen houden volgende week maandag in protest tegen de geplande verhuizing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar de wijk Arnona in Jeruzalem. Ook Hamas in Gaza plant acties op maandag, Israêl’s Dag van de Onafhankelijkheid.

Overigens zijn de VS niet de enigen die hun ambassade naar Israël’s hoofdstad verhuizen. Ook Macedonia, Paraguay, Honduras, Guatemala en enkele andere landen zullen wellicht het voorbeeld van de VS volgen.

Volgens een rapport van het PA-mondstuk WAFA heeft een lid van het uitvoerend comité de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie, Ahmad Majdalani, een aantal stappen genoemd die de PA plant in protest tegen het besluit van de Trump-regering om de Amerikaanse ambassade naar de hoofdstad van Israël te verplaatsen.

Een van de maatregelen die worden overwogen, is het laten erkennen van de PA als een soevereine staat door meer internationale instanties, “het vergroten van weerstand bij het volk” – vaak een eufemisme voor aanvallen op Israëlische burgers en veiligheidspersoneel, en een beroep op het Internationaal Strafhof in Den Haag om Israëlische leiders en veiligheidspersoneel te vervolgen. Majdalani zei ook dat de PA overwoog een onafhankelijke Arabische gemeente op te richten in de Stad Jeruzalem.

Jeruzalem, met een bevolking van bijna 900.000, is meer dan 35% Arabisch. De stad is verenigd onder Israëlische soevereiniteit en is een herenigde stad sinds het oostelijk deel van de stad werd bevrijd in juni 1967. Vóór de Tweede Intifada, hield de PA het Orient House als een de facto centrum van operaties in de hoofdstad van Israël. Israël sloot het Orient House in 2001.

In de afgelopen jaren heeft de PA echter plannen overwogen om haar invloed in de stad te vergroten, waaronder de oprichting van een afzonderlijk gemeentelijk orgaan dat gericht is op het verzwakken van de Israëlische soevereiniteit over delen van de stad. De afzonderlijke Arabische gemeente zou diensten verlenen aan de overwegend Arabische wijken van de stad, en de bestaande gemeente in Jeruzalem verdringen.

Hoewel het voorstel op grote schaal werd afgewezen, gezien de waarschijnlijke reactie van Israël op een inbreuk op zijn soevereiniteit door de PA, blijven sommige grote Arabische buurten – vaak hoofdzakelijk opgebouwd uit illegaal gebouwde structuren – buiten Israëls veiligheidshekken of -muur en liggen grotendeels buiten het bereik van Jeruzalem ambtenaren. In gebieden zoals Kafr Aqab, waar een groot deel van de inwoners illegaal de gemeentegrenzen van Jeruzalem binnengingen, wordt de Israëlische wet zelden toegepast.

Vorig jaar planden stadsbestuurders een grote sloopactie om zes illegaal gebouwde Arabische hoogbouw in Kafr Aqab te verwijderen om de weg vrij te maken voor een nieuwe weg die de buurt verbindt met de rest van de stad. Het plan werd later bevroren door een bevel van het Hooggerechtshof.

Het verschil in perceptie tussen Israël en de Verenigde Naties:
“Wow, kijk nou! Hij maakt het vredesteken!”


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Rosenberg “PA plans separate J’lem municipality to protest embassy move” van 8 mei 2018 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “PA wil op 14 mei Jeruzalem splitsen uit protest tegen ambassade verhuis

  1. Alwéér een ‘dag van woede.

    Nu is de vraag wat deze dag anders is dan de andere 365 dagen in het leven van “Palestijnen”.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.