Defensieminister Liberman: Israël vernietigde ‘bijna alle’ Iraanse militaire sites in Syrië

Minister van Defensie Avigdor Liberman zei donderdagochtend dat de IDF ‘bijna alle’ Iraanse militaire infrastructuurlocaties in Syrië ’s nachts had vernietigd in reactie op een raketaanval op het noorden van Israël, en waarschuwde Teheran dat aanvallen op Israëlisch grondgebied zullen “beantwoord worden met de sterkst mogelijke kracht”.

In zijn eerste openbare opmerkingen na de aanvallen op tientallen doelwitten die volgens de IDF verbonden waren met de al-Quds Force van de Revolutionaire Garde, zei Liberman dat Israël geen belang heeft bij escalerende spanningen, maar geen enkele provocatie ertegen zal accepteren. “Als wij regen krijgen, krijg jullie een overstroming”, waarschuwde hij Iran, tijdens de jaarlijkse Herzliya-conferentie. “We zullen Iran Syrië niet laten gebruiken als uitvalsbasis om ons aan te vallen.”

“De Iraniërs probeerden het soevereine grondgebied van Israël aan te vallen,” zei Liberman. “Geen enkele Iraanse raket landde in de staat Israël. Niemand was gewond. Er was niets beschadigd. En daar moeten we dankbaar voor zijn. We hebben bijna alle Iraanse infrastructuur in Syrië beschadigd.” Maar hij voegde eraan toe: “Het is geen verbluffende overwinning, alles is momenteel beperkt tot een confrontatie tussen ons en de Iraanse Revolutionaire Gardes in Syrië. Iedereen wil deze confrontatie beperken en in deze vorm behouden.”

Minister voor Openbare Veiligheid, Gilad Erdan, waarschuwde Iran dat Israël “niet speelt en niet bluft.” “Vanavond hebben we een belangrijke boodschap overgebracht aan Iran en het regime van Assad: een boodschap van vastberadenheid en kracht,” twitterde Erdan.

“Israël zal niet ophouden met optreden tegen Iraanse troepen in Syrië en zal geen enkele poging vergeven om de [Israëlische] burgers van het noorden aan te vallen. We zullen het religieuze extremistische regime in Teheran niet toestaan ​​om een militaire macht in Syrië op te bouwen die een bedreiging vormt voor de burgers van Israël. We houden het Syrische regime verantwoordelijk voor alles wat er op zijn grondgebied gebeurt,” zei hij. “We spelen niet en we bluffen niet. We zijn vastbesloten om alles te doen wat nodig is om Israël te verdedigen.”

Knesset-voorzitter Yuli Edelstein (Likoed) zei op Twitter: “Israël stuurde gisternacht een duidelijke boodschap aan zijn vijanden en Iran: De spelregels zijn veranderd. We tolereren geen enkele bedreiging tegen de veiligheid van onze burgers en we zullen de opbouw van vijandige Iraanse troepen op korte afstand van grensgemeenschappen niet accepteren.”

De verklaringen van de IDF en de minister van Defensie lijken erop te wijzen dat de IAF de Iraniërs een zware slag heeft toegebracht voor hun aanwezigheid in Syrië. Hoewel dit waar lijkt te zijn, zijn er enkele aanwijzingen dat het vroege succes van Israëls aanvallen tegen de Iraanse revolutionaire garde (IRGC) in Syrië misschien slechts een voorbode kunnen zijn van een grotere strijd. Iran is geen Irak of Jordanië. Ze waren zich er volledig van bewust dat de IDF bereid was alles in het werk te stellen om hen te stoppen.

Men moet ook in gedachten houden dat deze aanvallen zonder de betrokkenheid van Hezbollah zijn. De geroemde IRGC wordt als formidabel beschouwd, maar het is nog maar net begonnen met de controle te winnen over het zuidwesten van Syrië, terwijl Hezbollah klaar is voor oorlog met Israël. Gezien de waarschuwingen van president Trump aan Iran om hun programma niet opnieuw te starten, is het redelijk om aan te nemen dat de schermutselingen waarvan we getuige zijn slechts het begin zijn van een langdurig conflict.

Uitgebreide Israëlische aanval op doelwitten in Syrië donderdagnacht


Bronnen:

♦ naar een artikel van Raoul Woodloff “Liberman: Israel destroyed ‘nearly all’ Iranian military sites in Syria” van donderdag 10 mei 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Gavriel Dan “Has the war begun or ended: Iran attacks and Israel destroys dozens of military targets in response” van donderdag 10 mei 2018 op de site van Israel Rising

Een gedachte over “Defensieminister Liberman: Israël vernietigde ‘bijna alle’ Iraanse militaire sites in Syrië

Reacties zijn gesloten.