Onafhankelijkheidsdag van Israël in Cairo voor het eerst gevierd sinds de Arabische Lente

De Israëlische ambassade in Egypte vierde de 70ste verjaardag van de oprichting van de Joodse staat op dinsdag in Caïro, het eerste evenement in zijn soort sinds het begin van de Arabische Lente in 2011 en een teken van het verbeteren van de betrekkingen tussen de twee landen.

Het feest in het Nile Ritz Carlton was een stap voorwaarts voor de diplomatie in het meest bevolkte land van de Arabische wereld, waar de relaties met Israël merkelijk verbeterd zijn onder het bestuur van president Abdel-Fattah el-Sissi, die aan de macht kwam na omverwerping van zijn voorganger Morsi van de Moslim Broederschap in de zomer van 2013.

Het evenement werd bijgewoond door een aantal buitenlandse diplomaten. Slechts een handvol Egyptenaren woonde de ceremonie bij. De viering deed wat wenkbrauwen fronsen in de Egyptische media, traditioneel een broeinest van anti-Israëlisch sentiment en een door de staat gecontroleerde krant publiceerde zelfs een antisemitische cartoon.

Sommige commentatoren verzetten zich tegen deze gebeurtenis, vooral in het licht van het recente geweld aan de grens tussen Israël en Gaza. Israël zegt dat zijn soldaten het vuur hebben geopend om pogingen te verhoinderen om het veiligheidshekken te beschadigen, Israël binnen te dringen en soldaten te verwonden. Israël beschuldigt de terreurgroep van Hamas die de Strook bestuurt sinds 2007 om grensaanvallen uit te voeren onder de dekking van de demonstraties.

Tijdens een toespraak op het evenement, verwelkomde de Israëlische ambassadeur David Govrin (plaatje bovenaan) de recente toenadering van de Arabische wereld in de richting van Israël, voornamelijk geleid door de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. Hij haalde ook enkele malen scherp uit naar Israëls aartsvijand Iran en hij zei ondermeer:

“De toetreding van de Saoedische kroonprins tot de door Egypte en Israël gedeelde visie op stabiliteit en economische ontwikkeling vormt een belangrijke hoeksteen. We moeten dit partnerschap uitbreiden naar andere staten om gemeenschappelijke belangen te bevorderen en om staten en terreurorganisaties te bestrijden die handelen onder inspiratie van Iran. Alleen regionale gewapende strijd kan het streven van Iran naar nucleaire wapens confronteren en de consistente steun aan de terreurorganisaties in Irak, Syrië en Libanon ondermijnen.”

Egypte was het eerste Arabische land dat in 1979 vrede bereikte met Israël, maar de betrekkingen zijn altijd bevroren geweest door de populaire Egyptische steun aan de Palestijnen. De economische banden tussen de twee landen zijn onlangs ontdooid met een deal van $ 15 miljard voor het leveren van Israëlisch aardgas aan Egypte. Sissi ondersteunt publiekelijk de deal en zegt dat het grote voordelen heeft voor Egypte en zal helpen het land om te vormen tot een regionaal energiehub.

Israël sloot zijn ambassade in Caïro in 2011 nadat het publiek het gebouw had bestormd, maar het heropende in 2015 op een veiliger locatie. In de afgelopen jaren hebben de twee landen nauwere banden met inlichtingen en veiligheid gehad over hun gedeelde vijandschap tegenover islamistische terreurgroepen en andere gemeenschappelijke regionale belangen. Officiële relaties zijn echter gecompliceerd gebleven en Israël is erg impopulair bij het Egyptische publiek.

In november zei Caïro’s ambassadeur aan Israël Hazem Khairat dat het vredesverdrag tussen de naties niet voltooid zal zijn zolang er geen Palestijnse staat is gecreëerd. Diezelfde maand verwierpen Egyptische functionarissen een Israëlische uitnodiging tot een ceremonie ter gelegenheid van de 40ste verjaardag van het historische bezoek van de voormalige Egyptische president Anwar Sadat aan Israël in 1977, wat de weg vrijmaakte voor het vredesverdrag.

Plaatjes hieronder: Cairo, zeven jaar geleden, vrijdag 13 mei 2011. Manifestatie op het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad Caïro. Het Vrijdaggebed ter ere van de Dag van Nationale Eenheid werd weer massaal bijgewoond. Een pop symboliserend de staat Israël werd opgehangen terwijl Egyptische moslims hun gebeden opzegden in het teken van de vernietiging van de Joodse Staat. Plaatje onderaan zelfde grimmige anti-Israëlische beelden op he Tahrirplein met o.a. verbranding van Israëlische vlag  [beeldbron: CiF-watch]


Bronnen:

♦ naar een artikelIsrael celebrates its Independence Day in Cairo for first time since Arab Spring” van 9 mei 2018 en een artikelIsrael’s ambassador returns to Egypt after 8 months away” van 29 augustus 2017 op de site van The Times of Israel