Hamas gaat op maandag 14 mei overal in Israël zijn tijgers loslaten

De grootste brulaap van het moment in Gaza, Yahya Sinwar (plaatje hierboven), voormalig commandant van de Al Qassam Brigades en sinds begin vorig jaar de nieuwe leider van de terreurgroep Hamas die de Strook bestuurt,  zei op woensdag dat een massaprotest op de Israëlische grens volgende week ‘beslissend’ zal zijn.

Hij bezweerde dat hij en andere topfunctionarissen “klaar waren om te sterven” in een campagne om de tien jaar oude blokkade van het grondgebied door Israël te beëindigen. Zowel Egypte als Israël handhaven een blokkade om te voorkomen dat Hamas, een terreurgroep die probeert Israël te vernietigen, wapentuig importeert.

In een toespraak voor honderden jongeren uit Gaza zei Yahya Sinwar dat Hamas internationale voorstellen heeft afgewezen om de wekelijkse, vaak gewelddadige bijeenkomsten te stoppen, die zullen uitmonden in een massabetoging op maandag 14 mei, Israël’s Dag van de Onafhankelijkheid volgens de internationale kalender.

We kunnen deze protesten niet stoppen. We ondersteunen hen en leiden ze zelfs. De protesten zullen zijn als een tijger die in alle richtingen rent“, brulde Yahya Sinwar. Nou ja …

Hieronder de Gazaanse ‘Tijgers van Hamas‘, leiders Yahyar Sinwar en Ismail Haniyeh, die beloven om volgende week hun nut te zullen bewijzen, als vloermat in het salon van Israël. Belofte maakt schuld …

De door Hamas geleide demonstraties zijn ogenschijnlijk bedoeld om te protesteren tegen de tien jaar durende Israëlisch-Egyptische blokkade, opgelegd nadat de terreurgroep de macht greep in Gaza in 2007 alsmede de Palestijnse eis om miljoenen nakomelingen van vluchtelingen van 1948 toe te laten terug te keren naar hun verloren eigendommen in wat nu Israël is. Israël zegt echter dat de terreurgroep de protesten gebruikt als dekmantel voor aanvallen aan de grens en probeert deze te doorbreken.

De demonstratie van maandag sluit zes weken van protesten af ​​en valt samen met de verhuizing van de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv naar Jeruzalem (alsmede deze van Guatemala en van Paruguay) en de datum waarop Palestijnen 70 jaar ontheemding markeren. Het overgrote deel van de ca. 1,5 miljoen Palestijnen in Gaza zijn afstammelingen van Palestijnen die zijn gevlucht of die tijdens hun verblijf in de oorlog rond Israël zijn verbannen uit hun huizen.

Echter, in werkelijkheid zijn er alles samen zowat 30.000 échte Palestijnse (bejaarde) vluchtelingen meer over van 1948 die volgens het internationaal recht en volgens de statuten van de UNHCR (de officiële vluchtelingenorganisatie van de VN) eventueel aanspraak zouden kunnen maken voor compensatie en zelfs een eventuele ‘terugkeer’ naar hun voormalige huizen en akkers indien deze nog zouden bestaan.

Het publiek voor Sinwar’s toespraak op woensdag omvatte activisten die de confrontaties elke vrijdag hebben geleid, banden langs het hekken hebben verbrand, stenen naar Israëlische troepen hebben gegooid en brandende vliegers over droge velden aan de Israëlische kant van de grens hebben gevlogen. Sommige van de jongens zwaaiden met draadsnijders, een populaire tool bij wekelijkse pogingen om door de grenshekken te snijden. Hamas heeft aangegeven dat het demonstranten ertoe kan aanzetten de grens volgende week te bestormen.

Sinwar zei dat ‘regionale en internationale’ bemiddelaars voorstellen hebben ingediend in een poging de spanningen te verminderen. Hij heeft de bemiddelaars niet geïdentificeerd of de aanbiedingen onthuld. Verdergaand, zei hij dat Hamas-leiders “eraan toe zijn om samen met tienduizenden te sterven”, wanneer volgende week de climax van de Terugkeermarsen zou bereikt worden.

Volgens Pallywood, de propagandamachine van Hamas die zich soms het meer officieel klinkende “gezondheidsministerie in Gaza” pleegt te noemen, werden tot nog toe 48 Palestijnen gedood sinds de protesten en schermutselingen begonnen op 30 maart langsheen het veiligheidshekken tussen Gaza en Israël. Honderden anderen raakten gewond door geweerschoten, rubberen kogels en of werden bevangen door traangas en het inademen van dikke zwarte giftige rook die werd veroorzaakt door het verbranden van duizenden autobanden door de Palestijnen zelves.


Bronnen:

♦ naar een door Brabosh ingekort artikelHamas leader: Next week’s border protests will be ‘decisive’” van 9 mei 2018 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “Hamas gaat op maandag 14 mei overal in Israël zijn tijgers loslaten

 1. “Wij zijn klaar om te sterven”.

  Ja, ja,…..woorden zijn goedkoop.

  Intussen zal hij wel vrouwen & kinderen van ‘minder belangrijke palestijnen dwingen hun plaats in te nemen om ‘te sterven voor het vaderland.

  Liked by 1 persoon

 2. Niemand hoefed dood tegaan, al wat is nodig een paar worden met vrede, van uit Gaza.
  Sorry voor mijn Nederlands, ik woon al niet meer in Nederlan voor 60 jaar.

  Like

Reacties zijn gesloten.