Iran vuurt vanuit Syrië 20 raketten af naar Israël, dat reageert met bombardement op Syrische basissen

Zo’n 20 tot 30 raketten werden op donderdagavond even na middernacht door de Iraanse troepen vanuit zuidelijk Syrië afgevuurd naar Israëlische militaire basissen op de Golan Hoogtes. Sommige van de binnenkomende raketten werden onderschept door het verdedigingssysteem van de Iron Dome, zei het leger, te midden van verhoogde spanning aan de noordgrens.

Het Iron Dome-systeem van Israël onderschepte en haalde vier van die 30 raketten neer, de rest landde op Syrisch grondgebied.

Er waren geen meldingen van Israëlische slachtoffers in de aanval. Een woordvoerder van het leger zei dat er schade aan de Israëlische militaire bases was toegebracht, maar dat het ‘beperkt’ was. Alle vliegtuigen van Israël keerden veilig terug naar de basis. De Israëlische scholen in de Golan gaan gewoon open vandaag.

Het Israëlische leger zei dat de raketafweer werd uitgevoerd door leden van de Quds Forces van de Iraanse Revolutionaire Garde. Dit leek de eerste keer dat Israël een aanslag rechtstreeks aan Iran toeschreef, die meestal werkt met proxy’s. Het spervuur ​​in de late nacht was ook de grootste aanval, in termen van het aantal raketten dat werd afgevuurd, in de zeven jaar van de Syrische burgeroorlog.

In reactie daarop lanceerde Israël een uitgebreide vergeldingscampagne, waarbij het verdachte Iaanse basissen in heel Syrië in de uren die volgende na het eerste Iraanse bombardement, zei een Israëlische militaire woordvoerder, en waarschuwde de Syrische dictator Bashar Assad zich er niet mee te bemoeien. Syrië’s persagentschap, na aanvankelijk te hebben gemeld dat de luchtverdediging van het land tientallen ‘vijandige Israëlische raketten onderschepte’, zei later dat Israëlische straaljagers militaire basissen bestookte, evenals een wapendepot en militaire radar, zonder de locaties te specificeren.

Syrische rebellen zeiden dat deze aanvallen gericht waren op drie vliegvelden: de luchtbasis van Shayrat, die vorig jaar door de Verenigde Staten werd aangevallen vanwege zijn rol in een vermeende chemische aanval in de Syrische stad Khan Shaykhun; de Tha’lah luchtmachtbasis, in het zuidwesten van Syrië, die is verbonden met Hezbollah; en het militaire luchtveld Mezzeh buiten Damascus, dat naar verluidt de thuisbasis is van Assad’s elite republikeinse garde.

Uitgebreide Israëlische aanval op doelwitten in Syrië donderdagnacht


Bronnen:

♦ naar een artikelIDF: Iranian forces fire 20 rockets at Israel; Iron Dome intercepts some” en een artikelAfter alleged Iranian barrage, Israel launches massive counterattack in Syria” van 10 mei 2018

♦ naar een artikel van David Israel “Israel Retaliates 30-Rocket Barrage with 4-Hour Raid on Dozens of Iranian Military Targets in Syria” en een artikel van Hana Levi Julian “Iranian Forces Launch 30 Rockets at Israel, Israelis Rush to Bomb Shelters” van 10 mei 2018 op de site van The Jewish Press

2 gedachtes over “Iran vuurt vanuit Syrië 20 raketten af naar Israël, dat reageert met bombardement op Syrische basissen

  1. De meeste van de Iraanse raketten zijn in Syrie neergekomen, maar dat was geen reden voor Israel om niet te reageren….. en de reactie was snel & bruut!

    Meer dan 50 Iraanse stellingen zijn aangevallen en/of vernietigd.

    Dit alles gebeurde terwijl Netanyahu als gast van Putin de militaire parade in Moskou afnam.

    En de scoop……..de VS én Rusland waren op de hoogte gebracht.

    Like

Reacties zijn gesloten.