Iran’s parlementsleden verbranden VS vlag: ‘Dood aan Amerika!’ en ‘Dood aan de Zionisten!’

Iraanse parlementsleden staken een papieren Amerikaanse vlag in vuur en vlam in het parlement op woensdag na het opzeggen van het nucleaire akkoord door de Amerikaanse president Donald Trump en krijsten boos ‘Dood aan Amerika!’ Echter, dat waren normale voorspelbare reacties. Helemaal niks ongewoons dus.

Zowel vóór als ná het afsluiten van het Iran Akkoord in 2015 verbrandden de Iraniërs Amerikaanse en Israëlische vlaggen en brulden ‘Dood aan Amerika!’ en ‘Dood aan de Zionisten!’ (cartoon hierboven). De kreet ‘Dood aan Amerika! krijsen ze al sinds Ayatollah Khomeini in december 1979 de macht greep in Iran en ze zullen dat blijven doen net zolang de Ayatollahs Iran besturen.

Parlementsleden hielden hun geïmproviseerde demonstratie de dag na het besluit van Trump. Ze verbrandden ook een stuk papier dat de nucleaire deal vertegenwoordigde. Het was ook gebruikelijk om het in het parlement te horen. De demonstratie van woensdag weerspiegelde echter de publieke woede die leeft in Iran na het besluit van Trump.

Parlementsvoorzitter Ali Larijani zei dat Iran terug zou kunnen keren naar zijn nucleaire programma, maar in eerste instantie zou afzien van terugtrekking uit het nucleaire pact. “Met een nationale consensus zullen we de VS en de Zionisten een reactie geven waar ze spijt van zullen krijgen,” zei hij, volgens het semi-officiële Mehr persbureau.

Larijani noemde Trump ook een “egoïstische en amateuristische politicus” voor het opzeggen van het akkoord. “Zijn dergelijke idiote maatregelen geen schande voor een land met een claim op global management dat zelfs zijn bondgenoten proberen hem ervan te weerhouden om hen te controleren en te besturen?”, vroeg hij, aldus Mehr. “Trump heeft niet het mentale vermogen om met problemen om te gaan,” zei Larijani volgens Reuters, verwijzend naar Mizan, de website van de Iraanse rechterlijke macht.

Het nucleaire akkoord van Iran 2015 legde beperkingen op aan haar nucleaire programma in ruil voor het opheffen van de meeste Amerikaanse en internationale sancties. Het akkoord kwam echter met tijdslimieten en had geen betrekking op het programma voor ballistische raketten van Iran of zijn regionaal beleid in Syrië en elders.

Trump heeft herhaaldelijk gewezen op deze weglatingen door te verwijzen naar het akkoord als de “slechtste deal ooit”. Voorstanders van de deal hebben gezegd dat die tijdslimieten bedoeld waren om in de toekomst meer discussie met Iran aan te moedigen die op den duur andere problemen zou kunnen aanpakken. Veel Iraniërs zijn bezorgd over wat Trump’s beslissing zou kunnen betekenen voor hun land.

De Iraanse munt, de rial, wordt al op de zwarte markt verhandelt voor 66.000 dollar, ondanks een door de regering vastgesteld tarief van 42.000 rials. Velen zeggen dat ze geen voordelen hebben ondervonden van de nucleaire deal. De verarmde economie en werkloosheid in Iran leidde in december en januari tot nationale protesten waarbij ten minste 25 mensen werden gedood en naar verluidt bijna 5.000 mensen werden gearresteerd.


Bronnen:

♦ naar een artikelIranian lawmakers burn US flag, vow response ‘US and Zionists will regret’” van 9 mei 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelWatch: Iranian MPs burn US flag – Members of Iran’s Parliament burn American flag, ‘Iran deal,’ following Pres. Trump’s decision to scrap the nuclear deal” van 9 mei 2018 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Iran’s parlementsleden verbranden VS vlag: ‘Dood aan Amerika!’ en ‘Dood aan de Zionisten!’

  1. Een oorlog lijkt niet ver meer weg, en laat ons hopen dat het zover niet komt, een ding hebben we gezien, Poetin steunt Israel dat hebben we gezien op de militaire parade in Moskou!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.