Israël bombardeert Iraanse raketinstallaties nabij Damaskus in Syrië

Enkele uren nadat de Verenigde Staten eenzijdig het nucleair akkoord met Iran hebben opgezegd, heeft de Israëlische luchtmacht afgelopen dinsdagnacht een militaire basis in het Kiswah-gebied gebomradeerd, ongeveer 12 kilometer ten zuiden van Damascus (plaatje hierboven).

Daar bevindt zich een Iraanse militaire bunker die naar verluidt eerder door Israël was aangevallen en die de locatie was van een wapenfabriek of een wapenkonvooi. Volgens een rapport van Ynet waren de raketsilo’s geopend en stonden de raketten klaar om afgeschoten te worden naar Israël.

Ten minste vijftien mensen waaronder acht Iraniërs werden tijdens de aanval gedood, volgens lokale rapporten. Syrische media meldden dat Israëlische jets van de IAF verschillende Iraanse militaire bases met Iraans personeel hebben getroffen. Volgens een bron in het regime van president Bashar al-Assad werden Israëlische raketten nabij Kiswah onderschept. De IDF en het Israëlische politieke echelon gaven, zoals gebruikelijk, geen commentaar op de rapporten.

De luchtaanval kwam nadat de Israëlische defensiemacht ‘onregelmatige Iraanse bewegingen’ in Syrië zag en inwoners opdracht gaf de openbare schuilkelders op de Golanhoogte te openen, te midden van zorgen over een dreigende Iraanse aanval op Israël als vergelding voor de luchtaanval vorige maand op de Luchtbasis T-4 (Tiyus) bij Homs.

“’De IDF heeft onregelmatige Iraanse activiteiten in Syrië ontdekt en bereidt de burgerbevolking op de Golan-hoogte dienovereenkomstig voor, evenals defensieve systemen”, zei de IDF dinsdagavond. “Elke agressie tegen Israël zal met een serieuze reactie worden beantwoord.”

De Amerikaanse ambassade in Israël heeft ook een advies gegeven aan de overheidswerknemers, waardoor ze de Israëlische noordelijke regio niet mogen bezoeken zonder vooraf goedkeuring te hebben verkregen. “Overweeg goed of je de Golan-hoogvlakte bezoekt tot de spanningen in de regio afnemen. Vergroot de alertheid en zorg voor de mensen om je heen,” las de waarschuwing.

Minister van Onderwijs Naftali Bennett waarschuwde dinsdag dat ‘Syrië het Iraanse Vietnam zal zijn’ indien Teheran zijn huidige koers voortzet, eraan toevoegend dat het islamitische regime gedoemd is in elkaar te storten vanwege zijn ‘megalomane’ beleid.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Report: Damascus-Area Air Strike Targeted Missiles Trained on Israel” van 9 mei 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelDeath toll from Syria strike rises to 15, including 8 Iranians — monitor” en een artikelNetanyahu: Iran seeking to deploy advanced arms in Syria to wipe out Israel” en een artikelAlleged Israeli strike reported at Iran-linked military site near Damascus” en een artikelBennett warns ‘Syria will be Iran’s Vietnam’” van 9 mei 2018 op de site van The Times of Israel

 

Een gedachte over “Israël bombardeert Iraanse raketinstallaties nabij Damaskus in Syrië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.