Nervositeit in Israël omtrent aanvalsplannen van Iran & Hezbollah via Syrië neemt toe

Israël’s minister voor Energie Yuval Steinitz (Likoed), die lid is van het Israëlische Veiligheidskabinet maakte erg duidelijk dat Israël van plan is de Syrische president Bashar Assad te vermoorden, als Assad Iran blijft toestaan ​​om op Syrisch grondgebied te opereren, zei Steinitz in een interview met YNet op maandag.

“’Als de Syrische president Bashar Assad de Iraniërs blijft toestaan ​​om vanuit Syrië te opereren, zal Israël hem uitschakelen en zijn regime in elkaar laten storten,” zei Steinitz. Echter, de minister verduidelijkte later wel dat hij in eigen naam sprak en niet van de regering.

Gisteren kwamen er berichten in de Israëlische media dat Iran een raketaanval op Israël aan het plannen was, waarschijnlijk met behulp van zijn proxies in Syrië, waaronder Hezbollah. Steinitz zei: ‘Tot nu toe heeft Israël niet geïntervenieerd in de burgeroorlog in Syrië. Als Assad Iran toestaat om in Syrië een militaire basis tegen ons te transformeren, om ons vanuit Syrisch grondgebied aan te vallen, moet hij weten dat dit zijn einde is.”

Rode lijnen
Steinitz zei dat Israël eerder hetzelfde dilemma had met Hezbollah, toen Hezbollah Israël vanuit Libanees gebied aanviel – zou Israël reageren op alleen Hezbollah of ook op Libanon? Israël heeft inmiddels duidelijk gemaakt dat het haar beleid zou zijn om Libanon “terug te bombarderen naar het stenen tijdperk” indien Hezbollah Israël van hun grondgebied aanvalt.

Assad, zei Steinitz, kan beslissen of Iran vanuit zijn grondgebied kan handelen, raketten en wapens binnenbrengt. Maar Assad zal niet stil in zijn paleis mogen zitten terwijl Syrië in een basis wordt veranderd om Israël aan te vallen. Onder verwijzing naar de aanstaande bijeenkomst van premier Benjamin Netanyahu met de Russische president Vladimir Putin, zei Steinitz dat Israël ongekende niveaus van dialoog met Poetin heeft, veel banden en gemeenschappelijke belangen, en ook enkele belangenconflicten.

Steinitz gaf een niet-vermomde hint aan Poetin en zei dat Israël rode lijnen heeft en dat als iemand geïnteresseerd is in het voortbestaan ​​van Assad, ze onze rode lijnen beter moeten respecteren, en Assad vertellen dat hij geen raket of drone-aanvallen vanaf zijn grondgebied mag toestaan ​​tegen Israël. Steinitz zei dat Israël niet geïnteresseerd is in een oorlog met Iran of een andere partij, maar Israël zal Iran niet toestaan ​​om van Syrië een basis te maken voor de Iraanse revolutionaire garde. Wat er vanuit Hezbollah met Lebanon is gebeurd, is serieus genoeg.

Op zondag zei Premier Netanyahu: “We zijn niet geïnteresseerd in een escalatie [met Iran], maar we zijn voorbereid op elk scenario. We willen geen confrontatie – maar als die moet komen, is het nu beter dan later.”

Een paar maanden geleden waarschuwde Netanyahu Poetin dat Iran wapenfabrieken bouwde in Libanon, waar zijn militaire adviseurs probeerden precisiewapens te produceren voor gebruik tegen Israël. Hij waarschuwde Poetin ook dat indien Iran doorgaat met het vestigen van een permanente militaire aanwezigheid in Syrië – een existentiële bedreiging voor de staat Israël, die niet zou mogen voortduren.

Liberman: geen reden tot paniek
Minister van Defensie Avigdor Liberman verklaarde dat het Israëlische defensie establishment zich voorbereidt op een Iraanse vergelding in de vorm van een spervuur ​​van raketten afgevuurd op Israël. “We hebben geen interesse in escalatie, maar zijn tegelijkertijd klaar voor elk scenario,” zei Liberman aan het begin van de wekelijkse ontmoeting van Yisrael Beiteinu op maandag.

“Er is geen plaats voor hysterie en paniek,” benadrukte Liberman. “Ja, er is een complexe situatie met veel uitdagingen en bedreigingen, maar we zullen weten hoe we moeten omgaan met alle bedreigingen en hoe we alle uitdagingen het hoofd moeten bieden.” Liberman richtte zich ook op het amendement om het kabinet toe te staan ​​de oorlog te verklaren. “Nasrallah en de Revolutionaire Garde hebben geen juridisch adviseur en een Hooggerechtshof nodig. We moeten de mogelijkheid behouden om onmiddellijk en in realtime te reageren.”

Libermans opmerkingen volgen op berichten dat Iran zich voorbereidt om stakingen tegen Israël te lanceren in ‘wraak’ voor de staking van vorige maand op de T-4-basis in Syrië, een faciliteit waarvan wordt verondersteld dat deze door Iraanse troepen in het door oorlog verscheurde land wordt gebruikt. De basis werd gebruikt door Iraanse piloten om een ​​drone te besturen die in februari het Israëlische luchtruim binnendrong. Volgens een rapport van Channel 2 op zondagavond, kan de vergelding door de Revolutionaire Garde van Iran het afvuren van raket omvatten van de door Iran gecontroleerde faciliteiten binnen Syrië naar het noorden van Israël.

Bijna Russisch vliegtuig neergehaald
De Israëlische strijdkrachten kwamen dicht bij het neerschieten van een Russisch militair vliegtuig dat enkele jaren geleden bijna het Israëlische luchtruim binnenkwam, onthulde de voormalige Israëlische minister van Defensie Moshe Yaalon in een interview met een Russische media-afdeling in het weekend. In een interview met de RIA Novosti van Rusland dat zaterdag werd gepubliceerd, besprak Yaalon de oorsprong van de zogenaamde hot-line ‘Israël-Rusland’, waarmee militaire functionarissen van de twee landen in realtime kunnen coördineren en voorkomen dat ze per ongeluk elkaars schade berokkenen krachten.

Rusland, een beschermheer van het Assad-regime met banden met Iran, heeft een aanzienlijke militaire aanwezigheid behouden in het door oorlog verscheurde Syrië, met als doel de regeringstroepen te ondersteunen tijdens de nu 8-jarige burgeroorlog. De Russen begonnen medio 2015 met directe militaire interventies in Syrië, na een oproep van Bashar al-Assad om hulp. Die aanwezigheid heeft de relatie van Rusland met de Joodse staat bemoeilijkt, die botst met Syrië en Iraanse strijdkrachten die in Syrië zijn gestationeerd.

In het najaar van 2015 hebben Israël en Rusland een ‘hotline’ ingesteld tussen de IDF en het Russische leger, met als doel om commandanten in de twee legers toe te staan ​​samen te werken om ‘misverstanden’ te voorkomen. ‘Het redt levens,’ vertelde Yaalon RIA Novosti, ‘omdat het ons helpt misverstanden te voorkomen.’ Yaalon citeerde een incident aan het begin van de directe interventie van Rusland in Syrië in september 2015, die bijna eindigde in het neerschieten van een Russisch straalvliegtuig boven de Golanhoogten.

Minister Yaalon vertelde:

“Aan het begin van de aanwezigheid van Rusland [in Syrië] was er een incident waarbij een Russische piloot bijna het luchtruim boven de Golan-hoogvlakte binnendrong. Als het een Syrisch vliegtuig was geweest, zouden we hem hebben neergeschoten. Maar toen beseften we dat het een Russisch vliegtuig was en gebruikten we de hotline om contact op te nemen met [Rusland] ‘om het hun te vertellen. Uw vliegtuig staat op het punt ons luchtruim binnen te gaan. Wees voorzichtig. De crisis werd onmiddellijk opgelost. Maar als het een Syrisch vliegtuig was geweest, zouden we het waarschijnlijk neergeschoten hebben.”


Bronnen:

♦ naar een artikelWe’ll Assassinate Assad, Warns Senior Israeli Minister” van 7 mei 2018 op de site van JNi.Media – The Jewish Press

♦ naar een artikelLiberman: No place for hysteria and panic” van 7 mei 2018 en een artikel van David Rosenberg “Ex-Def. Min: Israel nearly shot down Russian plane” van 4 mei 2018 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Nervositeit in Israël omtrent aanvalsplannen van Iran & Hezbollah via Syrië neemt toe

  1. Normaal gezien zouden de Iraanse troepen op termijn moeten naar huis gaan, vermits Syrie een soeverein land is . Of Assad ook tevreden is met de Iraanse aanwezigheid is zeer te vraag,want als daesh helemaal verslagen is kan men gaan denken aan de opbouw van het land en dat is toch ook belangrijker een nieuwe oorlog kan de regio missen als tandpijn!!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.