YouTube censureert MEMRI TV voor ‘schadelijke of gevaarlijke inhoud’

Op 24 april 2018 plaatste MEMRI TV een video-clip op het YouTube-kanaal van MEMRI TV YouTube, vertaalde inhoud en ontmaskerde aldus antisemitische uitspraken van de religieuze geleerde van Gaza, Khaled Hany Morshid [beeldbron: Memri].

De video-clip op MEMRI toont Morshid op de Gaza ‘Grote Mars van de Terugkeer’ waarin hij in een religieuze lezing zegt dat “een van de grootste taken … en de beste vormen van aanbidding … is om die Joden te bestrijden.”

Hij gaat verder met te stellen dat om de Joden te stoppen, het “zwaard van de jihad omwille van Allah wordt geheven en ze worden tot een voorbeeld worden gemaakt”, en voegde eraan toe: “Ik roep elke moslim op: kijk niet werkeloos toe en die Joden corruptie laten verspreiden. … Je moet glorieuze daden tegen hen plegen.”

Diezelfde dag verwijderde YouTube deze video-clip van het kanaal met de boodschap: “Video verwijderd: ongepaste inhoud.”

YouTube publiceerde ook op de pagina een melding waarin werd uitgelegd dat de video was ‘aangeduid voor beoordeling’ (dat wil zeggen, door YouTube-gebruikers) en dat YouTube vervolgens “had vastgesteld dat het in strijd was met onze richtlijnen”.

Het voegde eraan toe: “We hebben het van YouTube verwijderd en een waarschuwing voor een community richtlijn of tijdelijke straf aan uw account toegewezen.” En het waarschuwde verder: “Als je drie of meer van de hierboven genoemde soorten aanvallen ontvangt, moeten we misschien uw account uitschakelen.”

MEMRI vocht dit besluit van YouTube om de clip te verwijderen aan en legde uit dat het een educatieve hulpbron is en deel uitmaakt van het onderzoek naar de archieven MEMRI Lantos Antisemitisme en Holocaust Denial, waarin antisemitisme in de Arabische en islamitische wereld wordt blootgelegd en informatieve infrastructuur wordt geboden voor beleid en strategieën om antisemitisme tegen te gaan.

Deze oproep werd door YouTube afgewezen, waarin staat: “Na verdere beoordeling van de inhoud hebben we vastgesteld dat uw video onze communityrichtlijnen schendt en onze oorspronkelijke beslissing gehandhaafd blijft.” Kort gezegd: De klokkenluider (MEMRI) wordt gestraft voor wat en wie hij aan het licht heeft gebracht. “Het kind met het badwater weggooien” heet zoiets.

Opgemerkt moet worden dat aan het einde van elke MEMRI TV-clip staat:

“MEMRI is een nonpartisan, onafhankelijk onderzoeksinstituut dat onderzoek, analyse en vertaling van primaire materialen voor een breed scala aan onderwerpen biedt, waaronder terrorisme en ideologische trends in het Midden Oosten. Deze videoclips worden aangeboden als een openbare service voor een internationaal kijkend publiek om de taalkloof te overbruggen en om beter te leren en te informeren. Materiaal over verklaringen van terroristen en extremisten is bedoeld om het publiek te waarschuwen voor bedreigingen en vormt op geen enkele wijze een bevestiging van dergelijke activiteiten.”

YouTube verwijderde eerder MEMRI’s YouTube kanaal
Het vorige YouTube-kanaal van MEMRI, met meer dan 60.000 abonnees en honderden miljoenen weergaven, werd in juli 2016 beëindigd; ondanks de talrijke oproepen van MEMRI om informatie om de openstaande problemen op te lossen en om weer toegang te krijgen tot het account, zijn we nooit succesvol geweest.

Een artikel dat werd gepubliceerd op 2 maart 2017 door het tijdschrift Tablet, “Waarom pleit YouTube voor het straffen en ontmaskeren van antisemitisme op zijn platform?” benadrukte de beëindiging van ons YouTube-account. Er staat: “Jarenlang heeft YouTube video’s opgenomen die antisemitisme vertalen en ontmaskeren en degenen die berichten plaatsen straffen. Misschien wel het meest opvallende slachtoffer van deze censuur is MEMRI, het Middle East Media Research Institute.”

Het artikel ging verder met het beschrijven van het belang van het werk van MEMRI, zeggende: “MEMRI vertaalt televisie en media vanuit het hele Midden-Oosten, waarbij zowel fanatisme als activisten worden aangemerkt die proberen het te bestrijden.”

Het geeft ook uitleg over het vlag-systeem van YouTube en hoe een account kan worden beëindigd zoals MEMRI’s: “Het YouTube-systeem voor het identificeren van problematische content is afhankelijk van gebruikers die naar verluidt aanstootgevende video’s markeren en rapporteren. Het personeel van de site doorzoekt vervolgens de rapporten en verwijdert naar eigen inzicht de inhoud. Helaas wordt dit proces gemakkelijk gespeeld door die dwepers en hun sympathisanten die niet wensen dat het materiaal van MEMRI wordt getoond.”

MEMRI eist van YouTube om aanvallen op haar kanaal te staken
MEMRI is de enige organisatie ter wereld die antisemitisme in de gedrukte en uitgezonden media, onderwijssystemen en schoolboeken en vrijdagpreken in moskeeën in de Arabische en islamitische wereld volledig volgt en honderden rapporten en video’s produceert over het materiaal dat het heeft gevonden.

MEMRI’s Lantos-archieven over antisemitisme en ontkenning van de Holocaust zijn de grootste archieven in de wereld en werden vertaald uit het Arabisch, Farsi, Turks en Urdu/Pashtu-materiaal over antisemitisme van de afgelopen twee decennia.

Opgemerkt moet worden dat MEMRI in het verleden een ontmoeting met YouTube heeft gehad om de kwestie van jihadistische en antisemitische inhoud op het platform te bespreken. MEMRI heeft uitgebreid onderzoek naar dit onderwerp gedaan, waaronder hoe YouTube door de VS aangewezen terroristische organisaties, waaronder Hamas en Hezbollah, toestaat om meerdere accounts te onderhouden en daarmee de Servicevoorwaarden en Communityrichtlijnen van YouTube schendt.

MEMRI heeft nauw samengewerkt met toonaangevende instanties die zich bezighouden met de kwestie van antisemitisme, zoals het Holocaust Memorial Museum van de Verenigde Staten, het Yad Vashem Israel Holocaust Memorial en anderen. MEMRI heeft ook aan dit onderwerp gewerkt met het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en tweevoudige leden van het Congres.

Onder hen de toenmalige voorzitter van het Huis, Nancy Pelosi, de toenmalige voorzitter van de begroting van het Huis Paul Ryan, het toenmalige hoofd van het Huis, Steny Hoyer, vice-president van de VS, Joseph R Biden, toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, senator John McCain, toenmalig minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en toenmalige senaatsrevisor Harry Reid.


Bronnen:

♦ naar een artikelYouTube Censors MEMRI for ‘Harmful or Dangerous Content’” van 7 mei 2018 op de site van JNS News Service – The Jewish Press

♦ naar een artikelYouTube Censors MEMRI, Removes – For ‘Harmful Or Dangerous Content’” van 4 mei 2018 op de site van MEMRI.org

 

2 gedachtes over “YouTube censureert MEMRI TV voor ‘schadelijke of gevaarlijke inhoud’

  1. “Al is de waarheid nog zo snel, de leugen achterhaald hem wel”.

    Dit is de omgekeerde fact checking van onze (social) media…….vooral wanneer het Jodenhaat & Israel bashing betreft.

    Like

  2. Tijd om ook alternatieve mediakanalen in te gaan zetten zodat wat Youtube om politieke redenen censureert gewoon elders zichtbaar blijft.

    Like

Reacties zijn gesloten.