Hamasleiders in Gaza hebben naar verluidt een langdurig staakt-het-vuren aangeboden aan Israël

Hamasleiders in Gaza hebben de afgelopen maanden via verschillende kanalen berichten aan Israël gestuurd om te onderhandelen over een langdurig staakt-het-vuren aka een hudna. Volgens een bericht in de Israëlische krant Haaretz op maandag, wil Hamas het staakt-het-vuren koppelen aan een versoepeling van de gedeeltelijke blokkade van Gaza, een groen licht geven voor grootschalige infrastructuurprojecten en een uitwisseling van gevangenen.

Israël heeft nog ‘niet duidelijk gereageerd’ op de berichten. Maar zoals bekend eist Israël de teruggave van de stoffelijke resten van luitenant Hadar Goldin en stafsergeant Oron Shaul, twee Israëlische soldaten die in Gaza werden gedood in 2014. Bovendien eist Israël de vrijalting van drie Israëlische burgers waarvan wordt aangenomen dat zij door Hamas worden vastgehouden in Gaza: Averra Mengistu, Hisham al-Sayed en Jumaa Abu Ghanima.

Hamas zou naar verluidt meer open staan voor een bespreking van een dergelijk staakt-het-vuren, omdat het in ‘ontzettende en ongekende strategische nood verkeert’, aldus het rapport. Bovendien blijven verzoeningsinspanningen tussen Hamas en de Palestijnse Autoriteit bevroren in de nasleep van een moordaanslag in maart op PA-premier Rami Hamdallah tijdens zijn bezoek aan Gaza (plaatje onderaan).

Hamas heeft de demonstranten van Gaza opgeroepen om te blijven protesteren aan de grens met Gaza als onderdeel van haar zes weken durende campagne ‘Mars van de Trugkeer’ en heeft gezworen dat de protesten zullen doorgaan voorbij wat de einddatum zou moeten zijn, 14 mei, de datum op de Gregoriaanse kalender die de 70ste verjaardag van Israël markeert en die in de Arabische wereld de Nakba of de catastrofe wordt genoemd.

De Palestijnse Autoriteit plant ook een grote demonstratie op die dag in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever, de zetel van de regering van de PA. De Israel Defense Forces schat dat 70 procent van de 48 Gazanen die tot nog toe werden gedood in de nog steeds aan de gang zijnde protesten, verbonden zijn met Hamas of de militaire vleugels van andere terreurorganisaties in Gaza.

Gaza, 13 maart 2018. Hamas faciliteerde een bomaanslag op de Palestijnse premier Rami Hamdallah toen deze met een delegatie Gaza wilde bezoeken; hieronder de beschadigde wagen van Hamdallah [beeldbron: A & A]


Bronnen:

♦ naar een artikelHamas leaders in Gaza reportedly have offered long-term cease-fire to Israel” van 7 mei 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)