Neverland: wat heeft de Palestijnse Autoriteit gedaan met 25 jaar autonomie

We zullen beginnen met de historische feiten: ‘Palestijns’ nationalisme heeft nooit bestaan. Het begon zich maar rond één ding te definiëren, en dat op een dubieuze manier: verzet tegen de bouw van het Joodse nationale huis in het Land van Israël.

Het Britse mandaat begon de Arabieren van Eretz Israël apart in overweging te nemen, maar zelfs de Jordaanse en Egyptische autoriteiten in ‘Palestina’ (1948-1967) kwamen nooit een Palestijnse nationale bevrijdingsstrijd tegen. De hele kwestie werd omschreven als ‘het vluchtelingenprobleem’ en werd gebruikt in de strijd tegen het bestaan ​​van de staat Israël.

De realiteit veranderde met de overwinning van Israël in de Zesdaagse Oorlog en de bevrijding van Judea, Samaria en Gaza. De Arabieren begrepen dat ze zich niet in een nulsom situatie bevonden en begonnen de tactieken van de fase-strategie te gebruiken. Het streven naar een Palestijnse staat binnen de grenzen van 1967 was een handige gimmick. Bovendien wordt de Arabische strijd opgevat als een strijd voor nationale anti-koloniale bevrijding. Begrippen die aanstekelijk waren in het Westen en bij sommigen in Israël.

Israël stond voor twee opties: de ene was de Tora-benadering, die de Joden adviseert door ze te waarschuwen – ”Maar als je de inwoners van het land niet zal erven, zullen degenen die je toestaan te blijven als haken in je ogen worden en doornen in je zij. Ze zullen je problemen geven in het land waar je zult wonen (Numeri 33:55).

De tweede was de linkse benadering, die door het grootste deel van de wereld werd gesteund, en betoogt dat we de logica van de vijand moeten accepteren, terugtrekken en toestaan ​​dat ze een staat vestigen.

Een propaganda-inspanning van een jaar lang die benadrukt dat “Je kunt geen ander volk besturen” kantelde de schalen ten gunste van de tweede benadering. De Oslo-akkoorden, ondertekend in 1993 en geïmplementeerd in de jaren die volgden, voldeden aan deze ideologie.

Het dilemma van Oslo kwam tot een einde, niet vanwege een diepe ideologische ontgoocheling, maar eenvoudigweg door de botsing met de realiteit: de nieuwe ‘staat in wording’ ging door met de de-legitimering van de Israëlische campagne, radicaliseerde zijn posities (kozen voor Hamas tijdens democratische verkiezingen) tot het punt van het ontkennen van het bestaansrecht van Israël, faalde in het creëren van een verenigde en verantwoordelijke structuur, en faalde financieel op zichzelf te staan.

Economie in verval
De feiten en cijfers zijn de beste indicator voor het totale falen van de Palestijnse Autoriteit. Het BBP per capita van de gemiddelde Palestijn (tussen Judea en Samaria en Gaza) is $ 4700 per jaar. Dat is ongeveer een tiende van dat van Israël, waardoor ze 172ste in de wereld zijn, ook al zijn ze de grootste ontvangers van buitenlandse hulp per hoofd van de bevolking in de wereld.

Groei is vrijwel onbestaande. 80% van de beroepsbevolking verdient zijn brood van dienstverlenende bedrijven en de rest in de landbouwtakken (olijven, tarwe) en steengroeven. Bijna tientallen jaren onveranderd. Het werkloosheidspercentage bedraagt 28%, met als grootste werkgever de staat Israël en de Joodse nederzettingen. Achter hen bevindt zich de Palestijnse Autoriteit en het Hamas-apparaat in Gaza.

Ondanks de absurde beweringen van een ‘belegering in Gaza’, komen duizenden vrachtwagens vanuit Israël de Gazastrook binnen en leveren voedselvoorraden en bouwmaterialen. De elektriciteit, water en medische benodigdheden zijn meestal gratis, met dank aan Israëlische burgers. Symbolische bedragen worden in mindering gebracht op douane- en btw-inning.

Het begrotingstekort van de PA staat op een ondenkbaar percentage van 64% van de begroting, en dit na ontvangst van genereuze buitenlandse hulp. Dit alles vindt plaats in een tijd waarin het Amerikaanse Congres besluit om buitenlandse hulp van de PA te voorkomen vanwege zijn steun voor terrorisme en terreuractivisten, maar Israëlische instanties zoals de Coördinator van Activiteiten in de Gebieden (COGAT) zijn er absurd ‘bezorgd over’.

De Palestijnse Autoriteit in Judea en Samaria vervult alleen beleidsfuncties. In sommige gevallen ondersteunt het terroristische activiteiten tegen Israël en in andere gevallen werkt het samen met de veiligheidsdiensten van de staat Israël. Het concept dat de veiligheid kan worden toevertrouwd aan een soeverein Palestijns lichaam stortte in elkaar in 2002 in met de bomaanslag op het Park Hotel en het Operatie Defensief Schild. In de Gazastrook, met de machtsoverdracht aan Hamas, werd een vijandige strijdmacht gevormd, ter grootte van een divisie, naast een aantal kleinere terroristische organisaties.

Wat het buitenlands beleid betreft, heeft de PA ongeveer 60 ambassades en diplomatieke missies over de hele wereld, onderhoudt volledige betrekkingen met meer dan 100 landen en geniet de status van waarnemend land in de VN. Sinds haar oprichting heeft de PA een buitenlands beleid gevoerd dat zich tegen de staat Israël verzet en erin slaagt de VN-instellingen ertegen te leiden.

Internationale oppositie tegen Israël is het enige gebied waarop de PA belangrijke successen heeft geboekt, ondanks het feit dat de Oslo-akkoorden – op grond waarvan de PA werd opgericht – anti-Israëlische diplomatieke activiteiten verbieden. Met betrekking tot de vorm van de regering, is er geen noodzaak om uit te breiden, wanneer het voor iedereen duidelijk is dat de PA en Hamas een antidemocratische en corrupte dictatuur voeren.

Deze cijfers zijn slechts een klein voorbeeld, maar ze vertonen een aanzienlijke trend: 25 jaar na de Oslo-akkoorden is de Palestijnse Autoriteit een fictie. Het bestaat niet op zichzelf en overleeft alleen vanwege de steun van de staat Israël. Zonder financiering en onderhoud van Israël zou de PA verslechteren tot anarchie. Honderdduizenden zouden uitgehongerd zijn, lezen bij kaarslicht, verdrinken in riolering, aanvallen van hekken en smeken om het Israëlische staatsburgerschap.

Hoog tijd om wakker te worden
De Britse filosoof Alfred North Whitehead zei dat de veiligste algemene karakterisering van de Europese filosofische traditie is dat het bestaat uit een reeks voetnoten aan Plato. De Palestijnse Autoriteit kan op dezelfde manier worden beschreven als een voetnoot bij de mentale structuur van de Israëlische gulzigheidsmentaliteit.

Israëls mentale onvermogen om een ​​authentieke positie te formuleren, het onvermogen om de situatie van het heroveren van een vaderland te weerstaan, het onvermogen om op te staan ​​tegen vijandige propaganda en het besturen van een vijandige bevolking heeft allemaal geleid tot het mislukte concept van ‘laat de ziekte zichzelf beheersen.’ Het is dit alles en niet een authentieke strijd van inheemse volkeren die de ‘Palestijnse Autoriteit’ heeft geschapen en al deze zijn nu een obstakel voor het ontmantelen van deze fictie.

De toekomst lijkt mogelijk op twee tracks. Eén spoor is de voortzetting van de trend die leidde tot Oslo, wat zal leiden tot verdere escalatie en extremisme. Progressieve kringen in de wereld, met de medewerking van de Israëlische bureaucratie, zullen helpen bij de opbouw van de Palestijnse staat en het vernietigen van de nederzettingen in Israël. Zo’n beweging zal intensiveren totdat een uitbarsting plaatsvindt.

De tweede optie is om op reset te drukken, zoals met Operation Defensive Shield of Trump’s transformatie in de Verenigde Staten, wat zal leiden tot een rationeel onderzoek van de situatie, een bereidheid om op te komen voor onze meningen en een onafhankelijke positie in Israël. Zoals altijd is er ook de mogelijkheid om beide te missen – de voortdurende cyclus van terreuraanvallen en tegenreacties toestaan ​​om het beleid te dicteren.

door Yigal Canaan


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yigal Canaan “Neverland: What the PA have done with 25 years of Autonomy” van 7 mei 2018 op de site van MIDA

Een gedachte over “Neverland: wat heeft de Palestijnse Autoriteit gedaan met 25 jaar autonomie

  1. 25 jaar autonomie = haar bevolking op een 25 jaar haat menu gezet.
    25 jaar autonomie = haar bevolking op 25 jaar hongermenu gezet.
    25 jaar autonomie = haar bevolking gehersenspoeld & uitgebuit.

    25 jaar autonomie = 25 jaar van volledige mislukking door haat & uitbuiting van de eigen bevolking door de Palestijnse dictators…..met hulp van het westen.

    Like

Reacties zijn gesloten.