De vlag van Guatemala wappert reeds boven Jeruzalem

De voorbereidingen voor de opening van de ambassade van Guatemala in Jeruzalem draaien op volle toeren. De ambassade zal tijdelijk gevestigd worden op de derde verdieping van het Technologiepark in het stadsdeel Malcha van Jeruzalem. Later zal zij haar intrek nemen op de 11e verdieping van het naburige gebouw.

Plaatje hierboven: Guatemalteekse journalisten nemen foto’s van de blauw-witte vlag van Guatemala (links) buiten de nieuwe ambassade van het land in Jeruzalem, 2 mei 2018 [beeldbron: Raphael Ahren/TOI]

Ter plaatse werd al de vlag van Guatemala gehesen, de kamers werden gerenoveerd en aangepast aan de behoeften van de ambassade. De president van Guatemala, Jimmy Morales, zal op 13 mei in Israël aankomen en deelnemen aan de feestelijke opening van de nieuwe ambassade op 16 mei, twee dagen na de opening van de Amerikaanse ambassade.

Morales zal ook deelnemen aan de feestelijke ontvangst op het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, die de huidige minister van Buitenlandse Zaken en minister-president Benjamin Netanyahu voor de hele Amerikaanse delegatie n.a.v. de opening van de Amerikaanse ambassade zullen houden.

Netanyahu schreef op zijn Twitter-account dat hij heel ontroerd zou zijn om de vlag van Guatemala in Jeruzalem al voor de opening van de ambassade te zien wapperen.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de contractbreuk door Guatemala betreffende haar ambassadegebouw in Rishon LeZion op zich genomen. Het zou gaan om een bedrag van $ 300.000,-

Israël werkt er nu aan om andere landen ertoe te bewegen hun ambassades in Jeruzalem te openen. De president van Paraguay, Horacio Cartes, verklaarde van plan te zijn de ambassade van zijn land voor het einde van zijn ambtsperiode midden augustus naar Jeruzalem te verplaatsen.

Ook de president van Honduras, Juan Orlando Hernández, zei erover na te denken de ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen, nadat het parlement van zijn land hiertoe besloten zou hebben. De Tsjechische president verklaarde dat hij de ambassade gefaseerd naar Jeruzalem zou verplaatsen, maar op dit moment heeft hij daarvoor nog niet de goedkeuring van de regering.

In Roemenië veroorzaakte het initiatief van de Roemeense minister-president om de ambassade te verplaatsen naar Jeruzalem een politieke crisis en de Roemeense president maakte gebruik van zijn vetorecht.

door Yossi Aloni


In een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel “Fahne von Guatemala in Jerusalem” op de site van Israel Heute van 6 mei 2018.

bron-logo

Een gedachte over “De vlag van Guatemala wappert reeds boven Jeruzalem

  1. Mogen nog vele landen volgen. Kennelijk zijn er bijzondere banden tussen Israël en Guatemala, gezien deze stap. Eén ding is zeker: naar mate de protestantisering van verschillende landen van Midden- en Zuid-Amerika voortgaat, zal in die landen de houding ten opzichte van Israël veranderen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.