Antwerpen, 8 mei 2018: Herdenking van de Bevrijding en de Holocaust

Op 8 mei wordt de dood herdacht van Mordecai Anielewicz op 8 mei 1943, dit jaar 75 jaar geleden. Deze 24-jarige Joodse verzetsheld van de Tweede Wereldoorlog, geboren in 1919 in het Poolse stadje Wyszków, werd beroemd als leider en Commandant van de Opstand van het Getto van Warschau (19 april-16 mei 1943).

Naar het einde van de opstand (plaatje hierboven) werd de commandopost van de Joodse Gevechts Organisatie (Żydowska Organizacja Bojowa – ŻOB) in de Milastraat 18 omsingeld door de nazi’s en gedynamiteerd. De lijken van Mordecai en zijn vriendin werden vanonder het puin gehaald en gecremeerd.

Echter, op 8 mei werd ook de overgave ondertekend van nazi-Duitsland. Een week na de zelfmoord op 30 april 1945 van Reichsführer Adolf Hitler, ondertekende in de vroege ochtend van 7 mei 1945 de Duitse Wehrmacht Generaal Alfred Jodl in een rood bakstenen schoolgebouw in Reims, Frankrijk, de onvoorwaardelijke overgave van nazi-Duitsland en kwam aldus een officieel einde aan de Tweede Wereldoorlog.

Volgens de voorwaarden werd de overgave van kracht de volgende dag – 8 mei – om 11.11 uur, toen Duitse soldaten in heel Europa hun wapens neerlegden. Ondertekenaar Generaal Jodl werd later op het proces van Nürnberg ter dood veroordeeld voor oorlogsmisdaden en op 16 oktober 1946 opgehangen.

Die ondertekening in Reims was duidelijk niet naar de zin van Rusland dat eiste dat de overgave van nazi-Duitsland tegenover de Russen zelf zou worden ondertekend en zo geschiede.

Bij het plaatje hierboven: Op 8 mei 1945 in Berlijn ondertekenden (van links naar rechts) luchtmacht generaal Hans-Jürgen Stumpff, Veldmaarschalk Wilhem Keitel en Admiraal Hans-Georg von Friedeburg de overgave van nazi-Duitsland. Voor de Sovjet-Unie ondertekende Maarschalk Georgy Konstantinovich Zhukov.

Vermits die ondertekening op zich liet wachten en uiteindelijk pas na middernacht gebeurde, wordt de Dag van de Overwinning in Rusland herdacht op 9 mei 2018. Ook ondertekenaar Veldmaarschalk Wilhem Keitel werd later op het proces van Nürnberg ter dood veroordeeld voor oorlogsmisdaden en op 16 oktober 1946 opgehangen.

Een gedachte over “Antwerpen, 8 mei 2018: Herdenking van de Bevrijding en de Holocaust

  1. Hoe is het mogelijk dat een overtuigd antisemiet en palestijnen sympatisant Frans Timmermans hier een podium krijgt. een gotzpe van formaat !

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.