Herinnering aan de Indiase soldaten die 100 jaar geleden Jeruzalem hebben bevrijd

Op 4 juli 2017 bezocht de Indische premier Narendra Modi Israël. Van een leven als ‘paria’ in eigen land bracht hij het tot premier en India is tegenwoordig een strategische partner van de Joodse staat.

Plaatje hierboven: Indische lanciers bewaken Turkse gevangen soldaten in Jeruzalem in december 1917 [beeldbron: Picture A day]

Begin dit jaar, op 14 januari 2018 reisde Netanyahu met zijn vrouw Sara af naar Indië en werd er ongewoon hartelijk verwelkomd door zijn Indische collega premier Modi.

Vanwaar die wederzijdse hartelijkheid en dat grote respect? Een en ander dateert van meer dan honderd jaar geleden toen Indische soldaten in 1917/1918 slag leverden tegen de Ottomaans-Turkse legers en hen samen met de Britten verdreven uit het Heilig Land wat enkele decennia later de weg opende tot de heroprichting van de Joodse Staat Israël.

Welkom, Indiase premier Narendra Modi, en bedankt voor de offers die zijn gebracht door de soldaten van uw land die de Joden van het land Israël 100 jaar geleden hebben gered en uiteindelijk hebben geleid tot de oprichting van de Joodse staat,” zei Netanyahu tegen premier Modi in zijn speech toen deze voet zette op Israëlische bodem op 4 juli 2017.

Plaatje hierboven: Een idyllisch omheind park ligt in het midden van de wijk Talpiot in Jeruzalem, op slechts vier minuten Waze-omleiding van Hebron Road. Deze begraafplaats, die ik vorige week voor het eerst bezocht, is de begraafplaats voor 79 Indiase soldaten die hier stierven en vechtten voor de bevrijding van Jeruzalem in 1917. Een andere begraafplaats voor de Indiase soldaten bevindt zich in Haifa [beeldbron: Library of Congress]

Meer dan een miljoen Indiase soldaten vochten met het Britse leger in WO I, aan het westfront in Europa, in Afrika, Mesopotamië en het Midden-Oosten. Op het Sinaï-Palestijnse front dienden 95.000 Indiase strijders; ongeveer 10 procent werd gedood.

In de periode 1914-1918 bevochten zij de Turks-Duitse legers in Gallipoli, het Suezkanaal, door de Sinaï en Palestina en tenslotte Damascus, met cruciale veldslagen in Gaza, Jeruzalem, Jaffa, Haifa, Nablus en Megiddo.

De Indiase soldaten sloten zich aan bij andere troepen in de Sinaï-Palestijnse campagne uit Australië, Nieuw-Zeeland, de West-Indiërs, evenals het Joodse legioen. Deze hulptroepen verlichtten Britse troepen die hard nodig waren aan het Westfront in Europa.

De Indiase troepen dienden in cavalerie, kameelkorpsen, infanterie en logistieke eenheden. Een groot aantal moslims en de Turken probeerden hun besluit met religieuze oproepen te verzwakken. Afgezien van een paar gevallen, faalde de Turkse propaganda. Het belang van moslimsoldaten werd begrepen door de Britse commandant Edmund Allenby.

Plaatje hierboven: Moslim Indiase soldaten (aan de rechterkant) bewaken de Rotskoepel op de Tempelberg. Links wordt aangenomen dat het een contingent is van Algerijnse soldaten uit het Franse leger [beeldbron: Library of Congress]

Na het veroveren van Jeruzalem, telegrafeerde Allenby naar Londen, “De moskee van Omar en het gebied eromheen is onder controle van de moslims geplaatst en een militair cordon, bestaande uit Indiase Mahomedische officieren en soldaten, staat opgesteld rond de moskee. Bewakers zijn gevestigd in Bethlehem en in de tombe van Rachel. De tombe van Hebron is onder exclusieve moslimcontrole geplaatst.”

Allenby’s respect voor de Indiase soldaten is te zien in het ontvangen van hun groet toen ze hem buiten Jaffa Gate in Jeruzalem voorbijvoeren op 11 december 1917, toen Allenby de stad binnenkwam (plaatje hieronder). De oorlog eindigde in 1918, maar Britse en Indiase troepen bleven om het Britse mandaat te bewaken en verstoorden de Arabische rellen. Hun foto’s zijn te vinden in de American Colony-collectie van de Library of Congress, het British Imperial War Museum en andere archieven.

Plaatje hierboven: Generaal Allenby op zijn paard groette de Indiase troepen buiten de Jaffapoort van Jeruzalem op 11 december 1917 [beeldbron: Library of Congress]

Na het veroveren van Jeruzalem en Gaza trok het Britse leger, gesteund door Indiase en ANZAC-troepen, naar het noorden, en nam uiteindelijk Damascus in op 1 oktober 1918. Een belangrijke veldslag vond plaats in Megiddo in september 1918, in wat mogelijk de laatste grote cavalerie slag was in de militaire geschiedenis (plaatje van schilderij onderaan).

Later dit jaar zal een grote Australische delegatie Israël bezoeken om de 100ste verjaardag van de dappere ANZAC verovering van Beersheba te herdenken, die de weg vrij maakte voor de bevrijding van Jeruzalem enkele weken later.

Plaatje hierboven: Indische lanciers openen een aanval op de Turkse linies in de Vallei van Megiddo, 20 september 1918. Olieverf schilderij van Thomas Cantrell Dugwell [beeldbron: UK Imperial War Museums]


Bronnen:

♦ naar een artikelRemembering the Indian Soldiers Who Helped Liberate Jerusalem 100 Years Ago” inclusief beeldmateriaal van 8 augustus 2017 op de site van Picture A Day

♦ naar een artikel van Lenny Ben-David “Remembering the Indian Soldiers Who Helped Liberate Jerusalem 100 Years Ago” van 5 juli 2017 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Herinnering aan de Indiase soldaten die 100 jaar geleden Jeruzalem hebben bevrijd

  1. Ongetwijfeld zullen deze historische gebeurtenissen hebben bijgedragen aan de bijzondere band tussen Israël en India. Maar vandaag de dag lijken andere factoren van gewichtiger aard: Israël heeft India zeer veel te bieden. Als hightech natie is de Joodse staat erin geslaagd met India een intensieve relatie op te bouwen op nucleair, geneeskundig en agrarisch gebied. En vergeet vooral de diplomatieke capaciteiten van Netanyahu niet. Kennelijk wordt aan zijn ambt en de wijze, waarop hij daaraan gestalte geeft, veel waarde en waardering gehecht. De ontvangst in januari 2018 in India was ronduit vorstelijk. Wij hopen en bidden, dat India steeds meer, ook en vooral in de internationale gremia, Israël als een trouwe bondgenoot zal ondersteunen. Krone de Allerhoogste Netanyahu met Salomo’s wijsheid om op deze weg voort te gaan.

    Like

Reacties zijn gesloten.