Yad Vashem eert Belgische schrijnwerker en zijn vrouw voor redden Joods kind tijdens WOII

“Wie een mens redt, redt de hele wereld”, zegt een Joods gezegde. Op donderdag werd door Yad Vashem, het World Holocaust Remembrance Centre, een ceremonie gehouden waarbij Henri en Emilie Lamberty postuum geëerd werden als Rechtvaardige onder de Volkeren.

Henri Lamberty (1913 – 1969 ) was een schrijnwerker en woonde met zijn vrouw, Emilie, in Voroux-Goreux, België. Tegen het einde van 1942 wendde Jacques Gutelman, een Joodse verkoper uit Luik, zich tot de Lambertys voor hulp. Nadat Jacques’ vrouw Rywka op 12 september 1942 naar Auschwitz was gedeporteerd, had Jacques zich bij het ondergronds verzet gevoegd en was op zoek naar een veilige plek om hun twee zonen te verbergen.

De familie Lamberty opende hun deuren en hun harten voor de vijfjarige Georges Gutelman en verborg hem tot het einde van de bezetting toen zijn vader hem kwam ophalen. De twee families hielden contact na de oorlog en Georges bracht vaak tijd door met zijn redders tijdens de vakantie.

Veertig jaar na de bevrijding, tijdens ‘Operation Moses‘ in de winter van 1984-1985, werd Georges Gutelman zelf de redder van duizenden Joden. Hij verstrekte de Israëlische autoriteiten vliegtuigen van zijn eigen luchtvaartmaatschappij om duizenden Ethiopische Joden te redden. Deze immigranten hadden een lange en moeilijke tocht doorgemaakt die de Soedan overstak en wachtten op de redding in kampen in de woestijn. De vliegtuigen vlogen ze via België naar Israël – hun langverwachte beloofde land.

Op 13 juni 2017 erkende Yad Vashem Henri en Emilie Lamberty als Rechtvaardigen onder de Naties. De namen van Henri en Emilie Lamberty zullen worden toegevoegd aan de Wall of Honor in de tuin van de Rechtvaardigen onder de Naties in Yad Vashem, Jeruzalem. Tot op heden heeft Yad Vashem zo’n 27.000 mensen uit meer dan 50 landen erkend als Rechtvaardige onder de Volkeren.

Directeur van Yad Vashem’s Rechtschapen Onder de Naties Afdeling Irena Steinfeldt presenteerde de medaille en het erecertificaat aan Jacqueline Lamberty, dochter van wijlen Henri en Emilie Lamberty, namens Yad Vashem, de staat Israël en het Joodse volk.

Op het plaatje hieronder: De Belgische ambassadeur in Israël Olivier Belle (1ste links), directeur-generaal van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Anick van Calster (4de van links), en Holocaust-overlevende de thans 80-jarige Georges Gutelman (in rolstoel) en zijn vrouw Aline (midden) woonden de ceremonie bij.


Bronnen:

♦ naar een artikelYad Vashem Honors Belgian Carpenter, Wife, Who Saved Jewish Toddler” van 2 mei 2018 op de site van JNi.Media – The Jewish Press

♦ naar een artikelCeremony Honoring Belgian Couple as Righteous Among the Nations in the Presence of their Family” van 2 mei 2018 op de site van Yad Vashem