Terugkeer Mars afl. 6: 7000 betogers; 100 gewonden; stomkoppen steken eigen gaslijn in brand

Op vrijdag 4 mei 2018, tijdens de zesde opeenvolgende vrijdag van demonstraties in het kader van de ‘Grote Mars van de Terugkeer’ campagne van Hamas,  namen volgens de IDF ca. 7000 Palestijnen deel aan de rellen aan het veiligheidshekken dat Gaza scheidt van Israël.

De relschoppers stuurden tientallen ‘brandbomvliegers’ richting Israël. Echter, geen enkele Palestijn slaagden erin het grondgebied van Israël te bereiken. De “terugkeer naar Palestina” (aka Israël) laat dus nog even op zich wachten. Misschien volgende vrijdag?

Volgens Pallywood, de propagandamachine van Hamas dat zich soms het ‘gezondheidsministerie’ pleegt te noemen, zegt dat er gisteren niemand werd gedood. Wel werden gisteren 431 mensen gewond en zouden er sinds het begin van de marsen op 30 maart 48 Palestijnen zijn gedood langsheen de grens met Gaza.

Honderden anderen zijn bevangen geworden door traangas en de giftige rook van brandende autobanden. Een aantal demonstranten die te dicht bij het hekken kwamen werden geraakt door rubberen kogels en soms ook door geweerschoten.

Tientallen Palestijnen braken vrijdagavond de Gazastrook in van de grensovergang tussen Kerem Shalom tussen Israël en de door Hamas geleide strook, waarbij door gefrustreerde relschoppers de gaspijpleiding aan Palestijnse zijde werd aangestoken die brandstof levert aan de Strook.

“De Gazanen, die niet doorbraken naar de Israëlische kant van de grens, vernielden hun eigen bevoorradingsinfrastructuur die al erg te lijden heeft van een groot energietekort. Dit is een cynische daad die het welzijn van inwoners van Gaza en de humanitaire inspanningen van Israël en vele andere landen schaadt,” zeiden Israëlische militaire functionarissen.

Tijdens de vrijdagdemonstraties stortten twee kleine Israëlische leger-drones neer in de Gazastrook. Het leger zei dat de drones niet operationeel gebruikt werden voordat ze vielen, maar enkel de protesten filmden. Uit videobeelden bleek dat ten minste één van de drones een civiel model was dat door de Israel Defense Forces werd gebruikt. Het was niet duidelijk waardoor de drones neerstortten. Palestijnen beweerden dat ze zelf de drones hadden neergehaald en “vierden uitbundig deze grote overwinning op het machtige Israëlische leger,” aldus Pallywood.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Judah Ari Gross “Palestinian youths set Gaza’s own gas line on fire at weekly fence protests” van 4 mei 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Anna Ahronheim “Kerem Shalom crossing set ablaze on Palestinian side by protesters” van 4 mei 2018 op site van The Jerusalem Post

 

Een gedachte over “Terugkeer Mars afl. 6: 7000 betogers; 100 gewonden; stomkoppen steken eigen gaslijn in brand

  1. Hamas betaalt een gewonde 300 euro en een dode 3000 aan de nabestaande!!
    dramatisch en overdadig acteertalent levert dus alvast 300euro(gazamaandsalaris) op !! Pallywood ook blij want die kan de wereld weer laten zien hoe wreedaardige joden op helden reageren !! Het IDF daarentegen handelt niet anders dan europeese oproerpolitie !! Hoe zou de Belgische overheid handelen als er duizenden doorgedraaide koppensnellers aan de grens staan ??

    Like

Reacties zijn gesloten.