Israël ontvouwt plan om alle ‘nederzettingen’ in Judea & Samaria te legaliseren

Minister van Defensie Avigdor Liberman is van plan binnen een paar weken een plan uit te werken om zo’n 100 buitenposten goed te keuren, waardoor ze van illegale gemeenschappen worden omgezet in legale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever of wijken van bestaande nederzettingen.

Plaatje hierboven: Een leuke Israëlisch-Joodse woning mét-blauw-witte-vlag in de ‘illegale nederzetting’ van Netiv Ha’avot in Gush Etzion, Judea & Samaria [beeldbron: Olivier Fitoussi/Haaretz]

Zijn plan is gebaseerd op informatie in een nieuw document van 200 pagina’s dat vrijdag is gepubliceerd, het ‘Zandberg Rapport’ genoemd, geschreven door het Comité voor Verordeningen voor nederzettingen in Judea en Samara. Het werd geleid door rechter Haya Zandberg, van de Districts Rechtbank in Jeruzalem.

“Versterking van nederzettingen in Judea en Samaria dienen in de eerste plaats de veiligheidsbelangen van Israël”, zei Liberman. “We zullen verantwoordelijk en creatief handelen en binnen een paar weken zullen we een uitgebreid en systematisch plan van aanpak presenteren om de buitenposten in Judea en Samaria [legaliseren]”, zei Liberman.

Minister van Justitie Ayelet Shaked (Joods Huispartij) riep de regering op om het Zandberg Rapport uit te voeren en de ‘nederzettingen’ te regulariseren in gebied C van de Westelijke Jordaanoever door de huidige bestaande wettelijke beperkingen op te heffen.

Sommige van de voorstellen zouden het ook mogelijk maken om nieuwe nederzettingen te creëren, een beweging die de regering als reactie op internationale druk heeft verzaakt en meer dan twee decennia niet heeft genomen. Het rapport presenteert een nieuw juridisch begrip van de bestaande regelgeving voor Joodse bouw in Judea en Samaria. Het beveelt een aantal concrete acties aan die kunnen worden genomen om zowel de afbraak van voorposten als de duizenden ‘illegale kolonistenhuizen’ te voorkomen zoals onlangs Amona overkwam.

De nadruk ligt op het legaliseren van die huizen, onder meer door meer bescherming te bieden aan bezittingen van kolonisten en minder bescherming van het privé-Palestijnse eigendom. Momenteel schat men dat er meer dan 4000 illegale kolonistenhuizen zijn, waarvan het grootste deel zich feitelijk in legale nederzettingen bevindt en de rest in de buitenposten.

Veel van die huizen zijn op privé Palestijns eigendom zonder legale autorisatie. In sommige gevallen is het probleem niet de huizen, die legaal zijn en zich op staatsgrond bevinden maar waar een toegangsroute afwezig is. Het Zandberg Rapport spreekt van de noodzaak om het proces van eminent domein te gebruiken om toegangswegen via privé Palestijnse eigendommen mogelijk te maken voor bestaande Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria.

Het vraagt ​​om nieuwe nederzettingen te bouwen in situaties waarin er een bestaand gebouw is dat niet grenst aan het grootste deel van de nederzetting. Het rapport ging ook in tegen het blue line-team van het Ministerie van Defensie, dat nieuwe technologie heeft onderzocht en in sommige gevallen heeft gebruikt om de eigendomsstatus in bestaande nederzettingen opnieuw te onderzoeken.

Het blauwe-lijn team heeft dit gedaan om ervoor te zorgen dat kolonistenhuizen zouden gebouwd worden op staatsterreinen en niet op privé Palestijns land. Het heeft ook tot taak ervoor te zorgen dat grond die gereserveerd is voor toekomstige bouwprojecten zich op het nationale grondgebied bevindt. Maar op basis van nieuwe informatie ontdekte het gevallen van huizen die vermoedelijk op staatsgrond waren gebouwd, die feitelijk op privé-Palestijns onroerend goed waren gebouwd. Deze nieuwe informatie veranderde legale huizen in illegale huizen.

Het Zandberg Rapport is het derde in een reeks rapporten over buitenposten (of voorposten) in Judea & Samaria (aka de Westelijke Jordaanoever) en de ‘illegale’ kolonistenopbouw. Het Talia Sasson Rapport van 8 maart 2005 betoogde dat illegale kolonistenopbouw een criminele activiteit was die moet worden gestopt. In een 180-graden bocht zocht het Levy Rapport van 9 juli 2012 naar oplossingen voor de illegale huizen en dit laatste rapport ziet er zowel toe om de constructie te autoriseren als uit te breiden.

Kaartje van Judea & Samaria: blauw zijn de gebieden die Israël wil annexeren als het ooit tot een tweestatenoplossing zou komen; rood zijn de overige ‘nederzettingen’ en buitenposten/voorposten die ter discussie staan [beeldbron: Peace Now]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff “Israel to roll out plan to legalize all West Bank outposts” van 4 mei 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Jacob Magid “Government panel looks to legalize thousands of ‘wildcat’ settlement homes” van 4 mei 2018 en een artikelMost new West Bank homes being built in ‘isolated settlements’” van 26 maart 2018 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Israël ontvouwt plan om alle ‘nederzettingen’ in Judea & Samaria te legaliseren

  1. Als men dat doet dan zijn de Joodse inwoners nog meer omgeven door hun vijanden, maar God heeft het land gegeven aan zijn volk israel en bevat veel meer dan het nu om gaat !

    Like

Reacties zijn gesloten.