De Ronde van Italië (Giro), begint vandaag in Jeruzalem: 3 dagen wielerkoers in Israël!

Vandaag, vrijdag 4 mei 2018 gaat de 101ste Ronde van Italië van start met een driedaagse door Israël. In totaal nemen 176 fietsers uit 22 teams, waaronder een Israëlische delegatie, voor de eerste keer deel aan de tijdrit in Jeruzalem, die aanvangt om 13.30 uur. De 9,7 kilometer lange route neemt de renners mee in de buurt van de Oude Stad en enkele van de heiligste locaties van Jeruzalem, maar de organisatoren hebben zorgvuldig alle politiek gevoelige gebieden vermeden.

De Giro zelf zorgde voor een kleine rel toen organisatoren het vertrekpunt van de Giro hadden aangeduid als in ‘West-Jeruzalem’, waardoor Israël boos werd, omdat het de hele stad als de eeuwige herenigde hoofdstad van Israël beschouwt. De Giro keerde uiteindelijk terug op haar besluit en vermeldt nu eenvoudig ‘Jeruzalem’, wat op zijn beurt de Palestijnen weer woest maakte, die zeiden dat het diende om ‘de annexatie van Jeruzalem te legitimeren’.

In zijn 101-jarige geschiedenis heeft de Giro eerder een dozijn keer buiten Italië geopend, maar nooit buiten Europa. De aankomst in Israël is het resultaat van de lobbyinspanningen van Sylvan Adams (geboren Marcel Abramovich), een Canadees-Israëlische wielerfan die het idee opriep om de start van de Giro te laten samenvallen met het feit dat Israël 70 jaar onafhankelijk was.

Adamas zei dat zijn doel tweeledig was: de sport promoten in Israël en zijn ‘normale’ imago naar de wereld projecteren, in plaats van de typische associatie van oorlog en conflict. “Dit is een mini-Giro, als je wilt. In drie dagen kunnen we een soortgelijk percentage van het land kunnen tonen als Italië in de hele race,” vertelde Adams aan Associated Press. “We zullen de schoonheid van het land laten zien, dat Israël een sportland is en dat het open en vrij is en vooral veilig.”

Na de tijdrit in Jeruzalem zal de 167 kilometer lange tweede etappe zaterdag de Middellandse Zeekust van Haifa naar Tel Aviv verslaan. Fase 3 op zondag volgt een lange 229 kilometer route – de op één na langste etappe van de hele race – van Beersheba in de Negev-woestijn tot aan de zuidpunt van Eilat aan de Rode Zee van Israël. De race wordt vervolgens overgebracht naar Italië en het eiland Sicilië, voor een rustdag op 7 mei.

Het parcours van de 1ste rit, een tijdrit Jeruzalem-Jeruzalem


Bronnen:

♦ naar een door Brabosh ingekort artikelGiro d’Italia bike race set for historic ride through hot and hilly Jerusalem” van heden 4 mei 2018 op de site van The Times of Israel