Trumpvoorstel: 4 Arabische wijken in Jeruzalem worden hoofdstad van ‘Palestina’

De Trump-regering zal Israël vragen zich terug te trekken uit vier Arabische wijken in Oost-Jeruzalem, die waarschijnlijk de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat zal worden, zeiden Amerikaanse functionarissen vorige maand tegen minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Liberman tijdens zijn bezoek aan Washington.

De overdracht van controle over de Arabische wijken – Jebl Mukabar, Isawiya, Shuafat en Abu Dis (zie kaartje onderaan) – werd aan Liberman gepresenteerd als slechts een deel van het grotere vredesplan waar het bestuur het afgelopen jaar aan gewerkt heeft. Israël zou, zoals de ambtenaren hebben aangegeven, het plan moeten accepteren als het eenmaal is gepresenteerd ondanks de mogelijk pijnlijke concessies.

Nieuws van de vraag komt minder dan twee weken voordat de Amerikaanse ambassade op 14 mei officieel naar Jeruzalem vertrekt. Het volledige plan zal naar verwachting kort na de verhuizing van de ambassade worden onthuld. Tijdens zijn bezoek aan Washington ontmoette Liberman Jared Kushner, de schoonzoon en senior adviseur van president Donald Trump, National Security Adviser John Bolton, minister van Defensie James Mattis en Trump’s afgevaardigde voor het Midden-Oosten Jason Greenblatt.

Eerder op maandag had de nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael ‘Mike’ Pompeo gezegd dat de vredesvoorstellen van de Trumpregering uitgaan van een ‘tweestatenoplossing’ voor het Israëlisch-Palestijnse conflict en had Mahmoud Abbas aangemaand om terug aan de onderhandelingstafel aan te schuiven.

“We geven geen commentaar op de inhoud van de vergaderingen van de minister”, zei het kantoor van Liberman in reactie op het rapport. Kushner en Greenblatt werkten het afgelopen jaar samen met de Amerikaanse ambassadeur in Israël David Friedman aan een vredesplan en er zijn weinig details uitgelekt.

Naast de concessies die van Israël worden verwacht, heeft de regering haar volledige steun beloofd in het geval van een wijdverspreid conflict met Iran of Syrië. De regering heeft Israël laten weten dat het de IDF aanzienlijke ondersteuning zou bieden, inclusief geavanceerde wapens, als er een oorlog zou uitbreken met Iran, zelfs indien deze werd geinstigneerd door Israëlische actie tegen de aanwezigheid van Iran in Syrië.

Vorige maand zei PA-president Mahmoud Abbas dat de Palestijnen geen Amerikaans plan zullen accepteren om het Israëlisch-Palestijnse conflict op te lossen. “We zitten eerlijk gezegd niet op iets van hen wachten, en we zullen niets van hen accepteren”, zei Abbas vorige maand tijdens een conferentie in Ramallah.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yanir Cozin en Maariv Hashavua “Trump to tell Israel: withdraw from four east Jerusalem neigbourhoods” van 4 mei 2018 en een artikel van Tovah Lazaroff  “U.S. secretary of state Pompeo calls on Palestinians to negotiate” van 30 april 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelPompeo touts ‘two-party solution’ for Israeli-Palestinian conflict” van 30 april 2018 op de site van Ynet News (Yediot Ahronot)