Israëlische wapenuitvoer is in 2017 met 40 procent gestegen

De Israëlische defensie-industrie heeft in 2017 voor $ 9,2 miljard (€ 7,66 miljard)  aan wapens geëxporteerd, een enorme stijging van 40 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Het merendeel van de ondertekende deals was met klanten in Azië en de Stille Oceaan, die 58 procent van alle Israëlische defensieterreinen vertegenwoordigen, waarbij Europa op de tweede plaats komt met 21 procent, Noord-Amerika op 14 procent, Afrika op 5 procent en Latijns-Amerika op 2 procent.

“De afgelopen jaren vormde Azië een centrale pijler in de Israëlische wapenexport,” zei de directeur van de International Defence Cooperation Directorate (SIBAT) van het Israëlische ministerie van Defensie, oud-brigade-generaal Mishel Ben Baruch, eraan toevoegend dat “dit een wereldwijde trend is, en natuurlijk is er concurrentie met andere landen, maar dankzij de kwaliteit en het prestige van onze systemen kunnen we op die markten concurreren.”

Volgens Ben Baruch hebben SIBAT en het ministerie van Defensie “een sterke nadruk gelegd” op samenwerking tussen de verschillende industrieën in Israël om aanzienlijke voordelen te behalen ten opzichte van andere concurrenten.

Luchtverdedigingssystemen vormden 31 procent van alle ondertekende deals en radarsystemen vertegenwoordigden 17 procent. Israëlische drones waren slechts goed voor twee procent van de contracten; nochtans vormde uitbreidingsapparatuur voor de luchtvaart 14 procent van alle ondertekende contracten. De resterende 36 procent was verdeeld tussen infanteriegerelateerde apparatuur, intelligentie en cybersystemen, optische bewakingsapparatuur en marineschepen en satellietsystemen, beide goed voor slechts 1 procent elk.

“Binnen twee jaar hebben we de export van defensie met 40 procent verhoogd. Dit is een buitengewone prestatie van elke standaard, mogelijk gemaakt door het harde werk van SIBAT, de defensie-industrie en een reeks overeenkomsten met landen die vertrouwen hebben getoond in de capaciteiten en creativiteit van het ministerie van Defensie”, zei minister van Defensie Avigdor Liberman.

“De deals die we in 2017 hebben getekend, zullen ons in staat stellen onderzoeks- en ontwikkelingsbudgetten te verhogen, nieuwe banen te creëren en, nog belangrijker, de superioriteit van de IDF te beloven,” voegde Liberman toe.

Israëlisch Arrow-3 luchtverdedigingssysteem


Bronnen:

♦ naar een artikelIsraeli Arms Exports Up 40 Percent in 2017” van 2 mei 2018 op de site van TPS / Tazpit News Agency – The Jewish Press