Abbas over Terugkeer Mars: ‘Hamas, houdt uw kinderen weg van de grens met Israël’

Het openlijk inzetten door Hamas van kinderen als kanonnenvlees en als menselijk schild, tijdens de campagne ‘Grote Mars van de Terugkeer’ die al enkele weken de Israëlische grensbewoners met Gaza teistert, laat blijkbaar ook de president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas niet onberoerd.

Plaatje hierboven: Gaza, vrijdag 27 april 2018. Hamas stuurt zijn kinderen naar het veiligheidshekken als kanonnenvlees in de strijd om de vernietiging van Israël. De Hamasleiders zélf blijven veilig buiten schot [beeldbron: Anna Ahronheim]

Mahmoud Abbas bleek Hamas op maandag te hebben bekritiseerd toen hij de Palestijnse Arabieren opriep om hun kinderen weg te houden van protesten langsheen de grens tussen Israël en Gaza. “Houdt de jonge mannen van de grens, haal de kinderen daar weg, we willen geen gehandicapt volk worden,” zei hij in een toespraak in Ramallah, aldus AFP.

Uiteraard zei Abbas dit niét om sentimentele redenen maar om zuiver tactische. Abbas heeft, na vijf weken rellen aan de Gazaanse grens met Israël, ook wel begrepen dat de oorlogsretoriek en het brute geweld van Hamas niet bijster goed onthaald wordt bij de internationale en de westerse geldschieters, die zoals bekend hun voorkeur geven aan de pseudo-gematigde taal van Abbas aan wie ze graag een eigen staat gunnen op Israëlisch grondgebied met Jeruzalem als hoofdstad.

Sinds 30 maart houden Gazanen wekelijks marsen naar de grens met Israël, botsten uiteraard op de soldaten van de IDF die hun land en burgers beschermen tegen het geweld van Hamas. Palestijnse Gazanen bestoken de soldaten voortdurend met stenen, brandbommen en vliegers met brandende voorwerpen eraan vast. Naar verluidt werden tot nog toe 48 Palestijnse Arabieren gedood en honderden gewond. Ten minste zes van de doden zijn 18 jaar of jonger, aldus het AFP.

Tijdens de opening van een zeldzame bijeenkomst van de Palestijnse Nationale Raad op maandag, zei Abbas dat hij ‘vreedzame’ protesten langs de grens steunde maar ‘de volgende generatie wilde beschermen’. Hij noemde Hamas niet specifiek, maar de leiders van de terroristische groep hebben openlijk de gewelddadige rellen gestimuleerd. Op zaterdag riep Hamas-leider Ismail Haniyeh zijn Gazaanse slaafjes op om op te macheren naar de grens met Israël en om hun confrontaties met de IDF te intensiveren.

De dood van jongeren heeft geleid tot kritiek op het gebruik van scherpe munitie door Israël, met name door VN-functionarissen. Nadat een 15-jarige werd gedood, beschuldigde de speciale coördinator van de VN voor het vredesproces in het Midden-Oosten, Nickolay Mladenov, Israël van het doden van kinderen.

Afgelopen vrijdag bekritiseerde de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, de Jordaanse prins Zeid Ra’ad Al Hussein, Israël over de rellen langsheen de grens met Gaza. Al Hussein drong er bij de Israëlische strijdkrachten op aan om geen geweld meer te gebruiken om te voorkomen dat Arabische relschoppers Israëls veiligheidshekken doorbreken, en eiste dat Israëlische soldaten die geweld gebruiken om de grens te verdedigen ‘ter verantwoording worden geroepen’.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Ariel “Abbas: Keep children away from the border” van 1 mei 2018 op de site van Arutz Sheva