Tientallen Polen betogen tegen Amerikaans wetsvoorstel die teruggave van Joodse bezittingen eist

Op 25 april 2018 demonstreerden Poolse nationalisten aan de Amerikaanse ambassade in Warschau met een spandoek “Zeg neen tegen Joodse eisen“, gericht tegen een wetsvoorstel dat unaniem werd aangenomen in het Amerikaanse Congres [beeldbron: Attila Husejnow/Alamy.com]

Dit wetsvoorstel wil slachtoffers van de Holocaust en hun families helpen om compensatie te verkrijgen voor hun verloren eigendommen die ze bezaten vóór het begin van de Tweede Wereldoorlog. Dit volgt op een unanieme stemming voor de JUST (Justice for Uncompensated Survivors Today) Act in de Senaat in december vorig jaar en gaat nu ter ondertekening naar president Trump om het voorstel in een wet te gieten.

Volgens het wetsvoorstel moet het ministerie van Buitenlandse Zaken rapporteren welke vooruitgang bepaalde Europese landen, inclusief Polen, boeken over het teruggeven van bezittingen die tijdens de Holocaust in beslag zijn genomen of voormalige eigenaars in het algemeen – en in het bijzonder Amerikaanse burgers – compenseren.

Hoewel er overal in hetvoorstel geen sancties worden voorzien voor landen die geen restitutieprocedure hebben, waren de nationalisten boos. Het is weliswaar een moeilijk juridisch probleem, toen de communisten de nazi’s hadden verdreven, de Joodse bezittingen nationaliseerden, waarbij de oorspronkelijke eigenaars werden genegeerd. En toch, volgens de Wereld Joodse Restitutie Organisatie (WJRO), is Polen het enige grote Europese land zonder wetgeving met betrekking tot dergelijke kwesties.

‘De Joden zullen geen cent van ons krijgen’
Terwijl sommige nationalisten een bredere kijk hadden en bezwaar maakten tegen de “inmenging van een andere staat in onze interne aangelegenheden”, gebruikte Robert Movicki, een parlementslid van de Poolse Nationale Beweging (Narodowo Radykalny 1934), lelijke terminologie met antisemitische ondertoon.

Hij zei dat het doel was om te protesteren “tegen afpersing van geld en van Poolse nationale activa die werd heropgebouwd na de Tweede Wereldoorlog door Poolse mensen”, alsof de Joden geen Polen waren en hij voegde eraan toe: “De Joden zullen geen cent van ons krijgen.”

Al in oktober 2017 formuleerde de Poolse wetgever een restitutiewet. Israël diende echter een officiële klacht in bij het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken toen het wetsvoorstel voor het eerst werd geïntroduceerd in oktober, omdat het vanaf het begin werd beschouwd als discriminerend jegens de Joden.

Dit komt omdat volgens de criteria voor het retourneren van gestolen of genationaliseerde eigendomsstatus van het communistische tijdperk, de eiser een Pools staatsburger en een directe afstammeling of echtgenoot van de oorspronkelijke eigenaar moet zijn.

Gezien het feit dat 90 procent van de Joodse gemeenschap in Polen in de Tweede Wereldoorlog werd uitgeroeid en er vandaag nog maar heel weinig Joden wonen, betekent dit dat in de praktijk bijna niemand in aanmerking komt voor compensatie van de overheid.

Poolse nationalisten tonen waar ze hunne mostaard vandaan haalden … [beeldbron]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Batya Jerenberg “Dozens in Poland protest US bill demanding restitution of Jewish property” van 26 april 2018 op de site van World Israel News (WIN)

♦ naar een artikelPolish nationalists protest outside US Embassy against Holocaust restitution” van 26 april 2018 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “Tientallen Polen betogen tegen Amerikaans wetsvoorstel die teruggave van Joodse bezittingen eist

  1. Vele Polen waren niet alleen moordenaars van Joden maar ook dieven van Joods bezit!

    Lekker stelletje dat precies krijgt wat het verdient.

    Like

Reacties zijn gesloten.