Kroonprins van Saoedi-Arabië: ‘Palestijnse leiding belangrijkste hindernis voor vrede’

De toekomstige koning van Saoedi-Arabië, kroonprins Mohammed bin Salman (plaatje hierboven), schijnt de Palestijnse leiding als grootste hindernis voor een vrede in het Heilige Land te zien.

Volgens een bericht van de Israëlische tv-zender “Channel 10” zou de kroonprins dat vorige maand tijdens een ontmoeting met joodse leiders in New York hebben gezegd. Mohammed bin Salman zou kritiek gehad hebben op de Palestijnse Autoriteit, namelijk dat zij gefaald zou hebben om vrede met Israël te sluiten.

“In de afgelopen 40 jaar heeft de Palestijnse leiding steeds opnieuw gelegenheden voorbij laten gaan en alle aanbiedingen die aan haar werden gedaan, afgewezen”, zei de kroonprins. “Het wordt tijd dat de Palestijnen de aanbiedingen accepteren en ermee instemmen naar de onderhandelingstafel terug te keren. Zo niet, dan moeten ze hun mond houden en niet langer klagen.”

De opmerkingen van de kroonprins herinneren aan een beroemd citaat van de voormalige Israëlische diplomaat Abba Eban, die zei dat de “Palestijnen nooit een gelegenheid voorbij laten gaan om een gelegenheid voorbij te laten gaan.”

Het bericht maakt ook duidelijk dat de gematigde Arabische wereld zijn geduld met de Palestijnse leiding verliest en de “Palestijnse aangelegenheid” niet meer als een centraal thema van de Arabische agenda beschouwt.

door NAI Redaktion


Bronnen:

♦ naar een artikelPalestinians must make peace or shut up, Saudi crown prince said to tell US Jews” van 29 april 2018 op de site van The Times of Israel

♦ in een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel “Saudi-Arabiens zukünftiger König: „Palästinensische Führung Haupthindernis für einen Frieden“ op de site van Israel Heute van 30 april 2018.

bron-logo