Toen Joden ‘Syndroom K’ kregen, wilden de nazi’s niets meer met hen te maken hebben

Joodse levens werden gered in de Tweede Wereldoorlog dankzij een schitterend plan van professor Giovanni Borremeo die in 2004 postuum werd erkend door Yad Vashem als Rechtvaardige Onder de Naties (Righteous Among the Nations).

Hij organiseerde deze fictieve ziekte die bekend staat als Syndroom K. Ten minste 20 Joodse mensen werden gered vanwege Syndroom K.

Tijdens de Holocaust voerden vele rechtschapen heidenen goede daden uit die nooit kunnen worden terugbetaald. Ze brachten hun eigen leven in gevaar om de levens van Joodse mensen te redden. Ze deden dit omdat ze vonden dat het juist was in een wereld die in die tijd vol fatale fouten zat.

“Syndroom K. werd als diagnose op patiëntenpapieren gezet om aan te geven dat de zieke helemaal niet ziek was, maar Joods. De lessen van mijn ervaring waren dat we niet moeten handelen in het belang van onszelves, maar omwille van onze principes.” [Dr. Adriano Ossicini, uitvinder van Syndrome K]

Het Huis van Leven
De nazi’s vielen in de herfst van 1943 Italië binnen en 8.500 Joden werden gedeporteerd, de meesten naar Auschwitz. Maar sommige Joden werden gered omdat een groep artsen in Rome hen diagnosticeerde met Syndroom K. Deze verzonnen ziekte werd bedacht door Dr. Adriano Ossicini. Het ziekenhuis dat deze ‘zieke’ Joden huisvestte, heette Fatebenefratelli. In 2016 werd het door de Raul Wallenberg Foundation geëerd als een ‘Huis van Leven’.

Syndroom K werd ‘gevaarlijk besmettelijk’ genoemd, waardoor de nazi’s snel moesten vluchten. Ze wilden niets te maken hebben met deze ‘besmettelijke’ Joden. De Joden moesten hoesten toen de nazi’s naar het ziekenhuis kwamen omdat de nazi’s bang waren voor het hoesten. Ze waren bang om zo’n ‘vreselijke ziekte’ op te doen. En dat was het wonder dat deze Joodse levens redde.

De Bijbelse les
In de Joodse Mondelinge Wet genaamd Misjna staat: “Iemand die een leven vernietigt, is het alsof hij een hele wereld vernietigt. Iedereen die een leven redt, is alsof hij een hele wereld redt.”

Zelfs het leven van één Jood redden tijdens de Holocaust is gelijk aan het redden van een hele wereld. En daarom verdient elke persoon die zelfs één Jood heeft gered tijdens de Holocaust, het recht om als een held te worden erkend.

De fictieve ziekte ‘Syndroom K.” die Joodse levens redde in Italië


Bronnen:

♦ naar een artikelWhen Jews caught “Syndrome K,” the Nazis wanted NOTHING to do with them” van 19 feburari 2018 op de site van Israel Video Network

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.