Oud-minister Gideon Sa’ar: ‘Tweestatenoplossing is niet relevant’

Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Gideon Sa’ar (Likoed) sprak op zondag over de ‘tweestatenoplossing’ op de Jeruzalem Postconferentie. Sa’ar zei: “De tweestatenoplossing – dat niet meer dan een modewoord is – is niet langer relevant. Na tachtig jaar op papier en vijfentwintig jaar onderhandelen, is het onrealistisch gebleken.

“Het creëren van een Palestijnse staat in het hart van Israël zal Israël ernstige veiligheids en demografische problemen veroorzaken, maar het zal geen duurzame staat en een betere toekomst voor de Palestijnen creëren. Dit is het moment om andere ideeën voor een regionale oplossing te bedenken, waarbij het zelfbestuur van de Palestijnse Autoriteit minder dan volledige soevereiniteit zal zijn.”

Sa’ar sprak ook de hoop uit dat de huidige Amerikaanse regering de fouten van zijn voorgangers niet zal herhalen en bedankte de Amerikaanse president Donald Trump voor zijn beslissing om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen.

“President Trump toonde leiderschap toen hij de waarheid erkende – dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is, altijd is geweest en altijd zal blijven”, zei hij. “En nu zien we dat extra landen de leiding van de VS volgen” (zoals Guatemala, Honduras, Macedonië e.a.)

Sa’ar bedankte ook het Amerikaanse Jodendom voor zijn steun aan Israël, zeggende dat de steun “deel uitmaakt van de nationale veiligheid van Israël” en hij pleitte voor een verdieping van de relatie en het smeden van extra banden tussen het Amerikaanse Jodendom en het Jodendom in de Diaspora en hun broeders in Israël.

“‘We zijn allemaal één natie, met een gedeelde bestemming,” zei hij, benadrukkend dat Israël sterker is dankzij de steun van het Jodendom in de Diaspora, en dat Joden overal ter wereld sterker staan dankzij het bestaan ​​en de kracht van Israël.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ido Ben Porat ‘Two-state solution is irrelevant’” van maandag 30 april 2018 op de site van Arutz Sheva