BREAKING: Zware bombardementen op militaire basissen in Syrië; vele doden

Op zondagavond net na 10.30 uur. lokale tijd, werden een serie explosies gehoord op militaire bases in Hama en Aleppo in het door oorlog verscheurde Syrië. Eerste rapporten suggereren dat er negen raketten zijn geslagen, waaronder een basis die bekend staat als ‘Brigade 47’, buiten Hama, gebruikt door door Iran gesteunde milities in de regio. Syrische legerbronnen bevestigden de aanvallen, maar boden weinig details.

De Libanese krant Al Akhbar meldde maandag dat “in afwachting van een officiële verklaring waarin de betrokkenheid van de Israëlische vijand bij de nachtelijke agressie op militaire posities in Syrië wordt bevestigd, Tel Aviv de deur opnieuw heeft geopend voor ongekende uitdagingen vanuit de as van verzet. Deze keer speelt het direct in het gezicht van de centrale speler, Iran.”

Al Akhbar merkte op dat tijdens de explosies een aardbeving van 2,6 op de schaal van Richter werd geregistreerd, wat aangeeft dat de explosies ondergronds waren en dat de raketten die in de aanval werden gebruikt bunkerbrekers waren (plaatje hieronder). Al Akhbar is ervan overtuigd dat “de aard van de agressie en de doelen erop wijzen dat Israël erachter zit, ondanks het ontbreken van officiële erkenning zoals gewoonlijk.”

Een GBU-24 Paveway III bunker buster missile raakt een bunker [Wikimedia]

Maar de Syrische krant Tashrin, die gelieerd is aan het Assad-regime, meldde op Facebook dat “agressie tegen het land in Aleppo en Hama met ongeveer 9 ballistische raketten werd gelanceerd door de Verenigde Staten en Britse troepen“.

Al Akhbar citeerde informatie die hij van Damascus had ontvangen, wat aangeeft dat militaire wapenopslagplaatsen en locaties waar de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) zondag om 10:40 uur met zwaar raketvuur was geraakt.

Bronnen gelieerd met de Syrische oppositie meldden dat 38 Syrische soldaten werden gedood tijdens de aanval op Hama en 57 gewonden. De Syrische mensenrechtenorganisatie kondigde aan dat de gebombardeerde basis de zevenendertigste brigade van het Syrische leger huisvestte, waar Iraanse troepen ook werden gepost.

Eveneens geraakt: basissen van het Assad-regime gelegen rond het militaire vliegveld van Salhab ten westen van Hama. Volgens de organisatie waren slechts vier van de gesneuvelden Syrische soldaten en het overgrote deel Iraniërs.

In deze context is ‘grensoverschrijdend’ grappig om de strijdbare verklaring te lezen die op zondag werd uitgegeven door IRGC-commandant Ali Fadavi, die het persbureau Fars geruststelde: “We hebben de afschrikkingfase bereikt. Als de vijand een maatregel wil adopteren, zullen de verliezen meer dan voordelen zijn. Vandaag durven ze niet eens een kogel naar ons te schieten.”

Ach ja, daar was die dan. De nieuwsuitzendingen van Iran, met uitzondering van de pers-tv, negeerden grotendeels de massieve aanval van zondagavond op Iraanse troepen in Syrië, en richten zich in plaats daarvan op de gemaakte vorderingen van Assad’s leger tegen de rebellen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Dozens Dead, Mostly Iranians, in Bunker Buster Attack on Syrian Army Base” en een ander artikelExplosions at Syrian Military Base Cause 2.6 Magnitude Earthquake” van maandag 30 april 2018 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “BREAKING: Zware bombardementen op militaire basissen in Syrië; vele doden

  1. Nog niet veel van gehoord op het nieuws ! misschien waren het wel de Russen,want als het Israel was geweest stond de EU al kritiek te geven op Israel!

    Like

Reacties zijn gesloten.