Syrië bombardeert Palestijns vluchtelingenkamp om ISIS uit te roeien

Gedurende een week heeft het Syrische regime het Palestijnse vluchtelingenkamp en de wijk van Yarmouk ten zuiden van Damascus gebombardeerd.

Er wordt gevreesd voor het lot van de duizenden mensen die gevangen zitten in de machtsstrijd tussen het regime en gewapende groeperingen zoals Islamitische Staat en Hayet Tahrir al-Sham (HTS), die het grootste deel van het kamp in 2015 veroverden.

UNRWA heeft zijn vrees geuit over de vernietiging en de menselijke kost van de voortdurende strijd.

Het Syrische regime had vooraf de gewapende strijders in het kamp gewaarschuwd dat het hen deze maand zou aanvallen. ISIS beweerde dat veel van zijn mannen vertrokken waren, waardoor HTS en andere extremistische groeperingen achterbleven om de aanval te confronteren.

Op 19 april begonnen het Syrische regime en enkele geallieerde Palestijnse milities de wijk Yarmouk te beschieten. Eenmaal de woonplaats van ca. 160.000 ‘Palestijnen’ is het in de laatste jaren uitgehold en verkruimeld tot puin door de vele belegeringen. Veel van de Palestijnen die er ooit woonden zijn gevlucht, maar volgens ramingen zijn er nog duizenden over.

“Ernstige escalatie van gevechten die het Yarmouk Camp, in Damascus treffen,” tweette UNRWA-commissie-generaal Pierre Krahenbuhl op 24 april. “UNRWA bereidt zich voor om noodhulp te verlenen aan vluchtende families, zodra de veiligheid het toelaat.” Tegen zondag schatte Al Jazeera dat 60 % van de wijk was ingenomen door het Syrische leger en zijn bondgenoten.

Het Syrische regime heeft zijn gebruikelijke methoden van vatbommen en willekeurig vuur met luchtaanvallen en raketten gebruikt tegen de concrete jungle van vernietiging die Yarmouk is geworden. De strijd om het kamp is onderdeel van de poging van het Syrische regime om alle pockets met rebellen en andere gewapende facties uit de hoofdstad te verwijderen.

Nadat de Russische geldschieters van president Bashar Assad tijdens recente topontmoetingen met Turkije en Iran de oorlog in Syrië aan de gang hielden, was men ervan overtuigd dat de Syrische door rebellen bewoonde gebieden rond Idlib in het noorden van Syrië door het regime met rust zouden worden gelaten. In ruil daarvoor zou het regime zich concentreren op het vernietigen van Oost-Ghouta en nu Yarmouk.

Palestijnen in Syrië: ‘Who cares? Nobody’
In het lot van de Palestijnse ‘vluchtelingen’ in Syrië is blijkbaar niemand geïnteresseerd. Zolang er geen Jood of een Israëliër in betrokken is, interesseert het niemand wat. De klassieke disproportionele aandacht voor de Palestijnen in Gaza en in Judea & Samaria dient enkel om Israël te beschadigen. Echter in werkelijkheid kan het lot van de Palestijnen niemand wat schelen.

De wereld maakt zich druk om 40 gedode Palestijnen tijdens de ‘Terugkeer Mars’ -campagne van Hamas tegen Israël. Maar niemand ligt wakker van het feit dat er meer dan 5000 Syrische Palestijnen werden gedood, vermist of gevangen. 40 doden is erg, maar ZWIJGEN over 5.073 doden is gewoon MISDADIG. Waarom is het ene wel nieuws en het andere niet? Het antwoord is simpel: No Jews no News.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Seth J. Frantzman “Syrian regime bombing camp to root out ISIS” van 30 april 2018 op de site van The Jerusalem Post

Gerelateerd op deze blog:

♦ No Jews no News: Syrië doodt 20 Palestijnen in Yarmoek ‘vluchtelingenkamp’ van 25 april 2018 [lezen]

Een gedachte over “Syrië bombardeert Palestijns vluchtelingenkamp om ISIS uit te roeien

Reacties zijn gesloten.