Verschillende doorbraak pogingen vanuit Gaza verijdeld; drie terroristen gedood

Na de rellen van vrijdag, bleef het afgelopen zaterdag en zondag de hele tijd onrustig aan het veiligheidshekken dat Gaza scheidt van Israêl. Verschillende pogingen om Israël binnen te dringen werden verijdeld.

Echter, een handvol Gazanen slaagden wel in hun opzet maar werden meteen door Israëlische soldaten ingerekend en overgedragen aan de Shin Bet. Bij de reeks incidenten vielen helaas opnieuw enkele doden.

In een eerste incident, werden twee van Palestijnen opgemerkt die probeerden het veiligheidshekken te beschadigen en in Israël te infiltreren. IDF-soldaten openden vuur, doodden een van hen en namen de tweede in hechtenis. “Twee verdachten probeerden de grens met Israël over te steken en het veiligheidshekken in de zuidelijke [Gazastrook] te beschadigen. Eén verdachte werd gedood, de ander werd gearresteerd voor verhoor,” zei het leger.

Minuten later meldde het leger dat een tweede stel Palestijnse verdachten het veiligheidshekken had doorbroken en geïmproviseerde explosieven naar IDF-soldaten slingerden. De soldaten openden het vuur en doodden de twee aanvallers, zei het leger.

Bij het derde incident werden twee Palestijnen opgemerkt terwijl ze probeerden het veiligheidshekken over te steken. Ze werden meteen gearresteerd nadat ze even later de grens bereikten. De mannen bleken in het bezit te zijn van draadtangen en messen, zei het leger. De twee mannen werden, samen met de overlevende verdachte van de eerste doorbraak, overgedragen aan de Shin Bet veiligheidsdienst voor ondervraging.

Plaatje hieronder: Eerder op zondag arresteerder de IDF een Gazaan die in de dichte ochtendmist een veiligheidscamera wilde vernielen ter hoogte van de voormalige doorgang van Karni.

Ondanks het weer konden de soldaten, uitgerust met infra-roodcamera’s, de bewegingen van de saboteur makkelijk volgen en arresteerden hem nadat hij de paal brak waaraan de camera was vastgemaakt. Later gaf de eenheid van de woordvoerder van de IDF enkele videobeelden vrij:


Bronnen:

♦ naar een artikel van Judah Ari Cross “6 Gazans try to cross fence into Israel; 3 shot dead” van 29 april 2018 op de site van The Time of Israel

♦ naar een artikel van Gary Willig “Multiple attempted infiltrations from Gaza: 3 terrorists killed” van 29 april 2018 op de site van Arutz Sheva