Over het Joodse Leger dat tegen Hitler zou kunnen hebben gevochten

In 1940, in de eerste maanden van de Tweede Wereldoorlog, ondernamen de drie grote Zionistische leiders in de wereld – Chaim Weizmann, David Ben-Gurion en Vladimir Jabotinsky, de leiders (respectievelijk) van de linker-, midden- en rechter vleugels van de Zionistische beweging – elk een ​​afzonderlijke missie naar Amerika, op zoek naar steun om een ​​Joods leger te stichten om tegen Hitler te vechten.

Zeer weinig mensen kennen dit verhaal, dat in de handen van auteur Rick Richman snel in een aangrijpend suspense-verhaal verandert. Het was een wanhopige situatie, met de nazi’s die snel oprukten doorheen Europa en met Palestina dat gesloten was voor Joodse immigratie vanwege het beruchte Britse Witboek van 1939.

Het boek staat vol met heroïsche individuen, cruciale gebeurtenissen en bijeenkomsten, onverwachte wendingen, een verwoestende plotselinge dood (Jabotinsky’s), tal van principiële argumenten en kleine geschillen, en alles verteld in een gemakkelijk te lezen (maar wetenschappelijk en substantieel) verhaal dat royaal citeert uit veel dagboeken, brieven en toespraken die nog nooit eerder zijn gepubliceerd. Het is echt iets voor iedereen, van degenen die helemaal nieuw zijn met het materiaal tot doorwinterde geleerden.

Het verhaal draait uiteindelijk uit in een regelrechte tragedie. De drie Zionistische leiders hadden hetzelfde doel, maar op het moment dat ze hun respectievelijke reizen maakten, waren ze niet eens in een gesprek met elkaar – een helaas vertrouwd Joods verhaal over scheiding  en verdeeldheid, verwijten en vijandschap (“twee Joden, drie meningen” enz.).

Ook was de Amerikaans-Joodse gemeenschap niet bijzonder bereid om mee aan boord te gaan – ook daar een vertrouwd Joods verhaal, van de geassimileerde Jood en zijn angst voor antisemitische beweringen van Joodse oorlogszucht en dubbele loyaliteit.

De Zionistische leiders brachten aan de Amerikaanse kusten de locale Joodse leiders op de hoogte van wat al in Europa aan het brouwen was, en van het komende donkere uur; maar temidden van de verdeeldheid en wederzijdse verloochening, zou de mobilisatie van een Joods leger eenvoudig niet plaatsvinden.

We weten allemaal hoe dat verhaal eindigt en met dit boek moeten we ons nu ook zo pijnlijk afvragen wat er zou kunnen gebeurd zijn als de Joden verenigd waren geweest, als de Amerikaanse Joden hun bedeesde isolationisme hadden overwonnen – als de Joden in staat waren geweest een gepast leger te vormen in 1940 en hadden bijdragen aan de geallieerde oorlogsinspanning.

Diaspora Joden zouden echter wel massaal hun weinig bekende maar onschatbare bijdrage leveren aan de strijd tegen de nazi’s binnen de geallieerde legers, verzets- en partizanenbewegingen in de respectievelijke landen.

Terwijl Israël zijn 70ste verjaardag viert, is dit een verhaal over een belangrijk deel van de monumentale inspanning die het kostte om de Joodse staat te creëren, in het bijzonder tegen het verzet, niet alleen tegen de Arabieren binnen en buiten Palestina en tegen wereldmachten, maar ook tegen veel Joden.

Het is tegelijk ook een waarschuwend verhaal, zo tijdig als altijd, over de verzwakkende effecten van de wrok en verdeeldheid onder het Joodse volk in een tijd van existentiële dreiging, toenemend antisemitisme, dat systematisch gevoed wordt door haat, nijd en jaloezie jegens het succesverhaal van de Joodse staat, Israël.

Zoals Richman opmerkt, een maand na de Tweede Wereldoorlog, was Polen in tweeën gedeeld en door Duitsland en de Sovjet-Unie geannexeerd en simpelweg van de kaart gewist. Omringd door vele vijandige buren mag Israël, ondanks zijn grote leger, niet hetzelfde lot ondergaan. Laten we hopen dat de lessen van dit boek zullen worden geleerd, en dat de hedendaagse scheiding en verdeeldheid in de toekomst geen dergelijke tragedies zullen voortbrengen.

door Andrew Pessin

Boekomslag van het boek “Racing Against History: The 1940 Campaign for a Jewish Army to Fight Hitler”; uitgegeven in New York: Encounter Books, 2018, 272 blz. $17.4


Bronnen:

♦ naar een artikel van Andrew Pessin “The Jewish Army That Could Have Fought Hitler” van 20 april 2018 op de site van The Algemeiner

2 gedachtes over “Over het Joodse Leger dat tegen Hitler zou kunnen hebben gevochten

  1. Goed artikel, en de les van het boek wordt eigenlijk al weergeven. De verdeeldheid binnen de Joodse Gemeenschap in Nederland is bedroevend. Onze organisatie komt daar niet door heen, we werden afgeserveerd door enkele “official vertegenwoordigenende organisaties”. Kijkend naar waarom dan kom ik vooral het woordje angst tegen. Angst schept verdeling. Die angsten , die we in de jaren 30 zagen, zijn helaas weer terug, als een echo van een oude wond. De omgevings faktoren zijn ook weer terug, opkomend antisemitisme. Het woordje van genezing is Samenwerken. En velen doen dat ook. Brabosh geeft een prachtige data base af voor de toekomstige generaties onderzoekers. Het geeft een fantastische kijk in deze tijds geest, en de terug blik vanuit deze tijdsgeest naar het verleden van de Joden, met als bijzonder ijkpunt, de 2 de WO. Dus ik smeek vanuit mijn botten, zorg ervoor dat de gehele database op zeer goede wijze van het internet beschermd is, zodat het veilig gesteld is voor de toekomst. Mijn diep respect voor al jullie werken. Toda Raba!

    Like

Reacties zijn gesloten.