De IDF bestookt zes terroristische doelwitten van Hamas in de Gazastrook

De Israëlische luchtmacht (IAF) heeft de voorbije nacht, van vrijdag op zaterdag 28 april, zes Hamas doelwitten in de Gazastrook bestookt waaronder ook enkele zeestrijdkrachten van de terreurgroep. Het bericht werd deze ochtend bevestigd door de IDF.

Plaatje hierboven: Gaza, vrijdag 27 april 2018. Hamas stuurt zijn kinderen naar het veiligheidshekken als kanonnenvlees in de strijd om de vernietiging van Israël. De Hamasleiders zélf blijven veilig buiten schot [beeldbron: Anna Ahronheim]

Palestijnse journalisten berichten over verscheidene gewonden bij de aanvallen en een woordvoerder van het door Hamas geleide ‘ministerie van Volksgezondheid in Gaza‘ (aka Pallywood) dat één Palestijn, de 22-jarige Khalil Na’im Mustafa Atallah, hierbij werd gedood.

De aanvallen richtte zich ook op boten in de haven van Gaza die zich voorbereidden op het ontvangen van voorraden bestemd voor de voortdurende protesten van de ‘Grote Mars van de Terugkeer’, zei het Ministerie van Binnenlandse Zaken van Hamas.

De IDF zei dat de luchtaanvallen een reactie waren op pogingen om Israëls veiligheidshekken met Gaza te doorbreken tijdens het protest van vrijdag eerder. Het Israëlische leger zei dat tussen de 12.000 en 14.000 Gazanen deelnamen aan de laatste protesten van deze maand en dat sommige demonstranten probeerden de grensafsluiting te doorbreken die Gaza scheidde van Israël.

Foto’s die werden vrijgegeven door de IDF tonen demonstranten in Gaza die proberen het veiligheidshekken af te breken. Terwijl veel demonstranten niet-gewelddadige methoden gebruikten om te demonstreren, gooiden sommige demonstranten stenen, verbrandden ze autobanden en verwijderden ze spiraaldraden die vlak bij de grens met Israël waren geplaatst.

Drie Palestijnen werden gedood door Israëlische troepen en honderden, waaronder een Palestijnse “journalist”, raakten gisteren vrijdag gewond.

“De IDF beschouwt de voortdurende pogingen van de terreurorganisatie Hamas om de omheiningszone, als een poging om de grenszone te transformeren tot een gebied van geweld en terreur,” zei de IDF in haar verklaring waarin zij ook de luchtaanvallen bevestigde.

“De reactie op incidenten zoals die [bij de protesten] zal niet beperkt blijven tot de omgeving van het veiligheidshekken en de Hamas-terreurorganisatie in Gaza zal de verantwoordelijkheid moeten dragen voor de gevolgen,” aldus de verklaring.


Bronnen:

♦ naar een bericht van Samuel Thrope “IDF strikes six Hamas targets in Gaza Strip” van zaterdag 28 april 2018 op de site van The Jerusalem Post