Terreurgroep Hamas evolueert van aanvalstunnels naar aanvalsdrones

Waar ze ook maargevestigd is, Hamas is vastbesloten om de nieuwste technologische ontwikkelingen voor zijn militaire doeleinden te volgen. In 2009 hielpen Syrië en Iran de groep met het smokkelen van verschillende modellen van kleine onbemande vliegtuigen (UAV) Gaza binnen via tunnels onder de Philadelphia Corridor tussen Gaza en Egypte.

Drie jaar later, op 16 november 2012, terwijl Operation Pillar of Defense aan de gang was, bracht de Israëlische luchtmacht een zware slag toe aan de ontwikkeling en productie van aanvals-UAV’s door Hamas. Israël meldde dat het een volledig UAV-magazijn met een geavanceerde ontwikkeling had aangevallen en vernietigd en dat het in staat was geweest precisieaanvallen uit te voeren en hoogwaardige intelligentie te verzamelen.

Tijdens de antiterreuroperatie Operatie Protective Edge in 2014 arresteerde de IDF een Hamas-agent nabij Khan Younis, die behoorde tot een speciale eenheid in de Izzedine al-Qassam Brigades. De door hem verstrekte informatie ondersteunde de inlichtingendiensten die de Israëlische veiligheidstroepen al hadden over de luchtvaartactiviteiten van Hamas. De agent zei dat hij deel uitmaakte van een groep van ongeveer 15 Hamas-leden die naar Maleisië waren gestuurd voor training omtrent het gebruik van paragliders om terroristische aanslagen tegen Israël uit te voeren.

Rond dezelfde tijd onderschepte de Israëlische luchtmacht een Hamas UAV die de grens was overgestoken. Soortgelijke incidenten deden zich voor in juni 2015 en september 2016. In februari 2017 schoot de IAF een Hamas-drone neer die vanuit Gaza over de Middellandse Zee werd gelanceerd. De drone was gelanceerd als een test door leden van de militaire vleugel van de organisatie aka de Al Qassam Brigades.

In de afgelopen paar jaar is Hamas niet tevreden met UAV’s en heeft multirotorische drones toegevoegd aan zijn wapenkast. Hamas-leden werden opgemerkt tijdens internationale exposities van drones en andere kleine vliegtuigen. Israël is er zeker van dat dit geen hobby is en dat Hamas actief probeert om academici en studenten in Indonesië te werven die haar kunnen helpen om zijn luchtaanvallen te verbeteren.

Hamas wendde zich tot het gebruik van UAV’s om te spioneren, terroristische aanslagen uit te voeren of simpelweg neerstorten in Israël met een lading explosieven. Omdat hoe meer Israël het Hamas’ netwerk van terreur- en aanvalstunnels blootlegt, aanvalt en vernietigt en hoe verder het evolueert in de constructie van een enorme ondergrondse betonnen barrière die is uitgerust met bewegingssensoren, over de hele lengte van de grens met Gaza, hoe meer Hamas gedwongen wordt alternatieve methoden te zoeken en zichzelf opnieuw uitvindt.

Op zaterdagochtend 21 april 2018 werd in Kuala Lumpur, Maleisië, de 35 jarige Palestijnse ingenieur Fadi M. Albatsh, vanop een voorbijrijdende BMW-motor met een machinegeweer doodgeschoten, toen hij op weg was naar de locale moskee voor het ochtendgebed. Albatsh was een expert van Hamas in electrical engineering en een veel geprezen raketbouwer en drone-expert voor Hamas en de PIJ. De Israëlische Mossad zal later de aanslag toegeven.

Albatsh, afkomstig uit Jabalaya in Gaza, woonde sinds 2011 in Maleisië maar reisde regelmatig naar Gaza. Tijdens een van die bezoeken aan de Strook werd hij gerecruteerd door Hamas om te helpen bij het oplossen van technische problemen met drones en het helpen verbeteren van het precisieniveau van de raketten die worden geproduceerd door de organisatie.

Thans heeft Hamas, geïnspireerd door Iran en geholpen door Turkije, de campagne van ‘terugkeer’ en protestmarsen langs de omheining op zich genomen, die zowel Israël als de internationale gemeenschap de afgelopen weken bezig hebben gehouden.

De man achter de ‘Terugkeer Mars’ -campagne is het hoofd van Irans Al-Quds Strijdmacht, majoor-generaal Qasem Soleimani, die verantwoordelijk is voor activiteiten van de Revolutionaire Garde buiten de grens van Iran. Toen de protesten begonnen, waren ze opmerkelijk aanwezig in buitenlandse pro-Hamas NGO’s, maar nu verbergt Hamas zich niet langer achter deze groepen en neemt de verantwoordelijkheid op voor wat er gebeurt langs de grens.

De manier waarop Hamas het ziet, zijn de massa’s die zich verzamelen aan de grens met Gaza erin geslaagd Gaza weer op de internationale agenda te zetten, de Palestijnse strijd een ‘populistisch’ tintje te geven en Hamas af te beelden – in plaats van de Palestijnse Autoriteit – als leider van de Palestijnse strijd, Israël in de internationale arena in verlegenheid brengen, en mogelijk zelfs een spaak in de wielen van de ‘deal van de eeuw’ gooien voor een einde aan het Israëlisch-Palestijnse conflict waarvoor de Trump-regering nog steeds hoop heeft.


Bronnen:

♦ naar een door Brabosh ingekort artikel van Nadav ShragaiHamas’ tropical training ground” van 27 april 2018 op de site van Israel Hayom

Gerelateerd op deze blog:

♦ “Lichaam raket- en drone expert van Hamas vermoord in Maleisië niet terug naar Gaza” [lezen]