Keppeltjesdag in Berlijn resulteert in centraal meldpunt voor antisemitisme

Ten minste 1.000 mensen, waaronder hooggeplaatste politieke en religieuze figuren, namen op woensdagavond deel aan een manifestatie ‘Berlijn draagt de Keppel’ voor het Joodse Gemeenschaps Centrum van Berlijn, met andere gelijkaardige demonstraties in Erfurt, Potsdam, Maagdenburg en Keulen.

Plaatje hierboven: Berlijners delen keppeltes uit naar aanleiding van een mars om te protesteren tegen het voortschrijdende antisemitisme in Duitsland [beeldbron: JP]

De Duitse media steunden het initiatief, met de Berlijnse krant Tagesspiegel die een uitgeknipte maak-uw-eigen keppeltje voor de lezers afdrukte om te dragen om het toenemende antisemitisme in Duitsland aan te klagen naar aanleiding van een aanval die op 17 april 2018 werd gepleegd door drie Arabieren op een Israëlische Arabier die een keppeltje droeg.

Een 19-jarige Syrische vluchteling werd later door de politie opgepakt. De extreemrechtse populistische en anti-immigratiepartij, het Alternatief voor Duitsland (AfD), heeft de zaak aangegrepen als bewijs dat de toestroom van voornamelijk islamitische migranten en vluchtelingen sinds 2015 een nieuwe golf van antisemitisme brengt. “Duitsland is ’s werelds grootste importeur van islamitisch antisemitisme”, zei partijvoorzitter Jörg Meuthen.

Felix Klein, de eerste Duitse anti-semitismecommissaris, zei donderdag op de openbare radio dat “er altijd antisemitisme is geweest in Duitsland, maar dat nu veel flagranter, agressiever is”‘, en dus, om een ​​beter inzicht te krijgen in anti-semitisme en anti-Joodse sentimenten, zou thans de hoogste prioriteit moeten zijn om een ​​centraal register op te zetten om klachten over antisemitisme te registreren.

Klein zei dat hij van plan is om de samenwerking met de moslimverenigingen in Duitsland te verbeteren, om hun veroordelingen van antisemitisme beter te coördineren. Ondertussen keurde de Bondsdag een motie goed waarin werd verklaard dat “antisemitisme nooit meer deel mag uitmaken van Duitsland.”

Groene politicus Katrin Göring-Eckardt verklaarde dat Duitsland “de Israëlische garant” moet zijn en de groene leider Dietmar Bartsch zei dat het feit dat er antisemitisme is in Duitsland “schandalig” was.

Eerder verklaarde de Duitse bondskanselier Angela Merkel “We hebben thans een nieuwe fenomeen, waarin vluchtelingen van Arabische origine weer een andere vorm van antisemitisme in het land brengen. We maken ons daar zorgen om.” (origineel: “Wir haben jetzt auch neue Phänomene, indem wir Flüchtlinge haben oder Menschen arabischen Ursprungs, die wieder eine andere Form von Antisemitismus ins Land bringen. Das bedrückt uns.”)


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Germany to Establish National Register for Anti-Semitic Violations” van 27 april 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Tim Hume ““They are not alone”: Germans are wearing yarmulkes to protest rise in anti-Semitic attacks” van 25 april 2018 op de site van Vice News

Een gedachte over “Keppeltjesdag in Berlijn resulteert in centraal meldpunt voor antisemitisme

Reacties zijn gesloten.