Terugkeer Mars 5de vrijdag: lage opkomst, weinig animo, balans: 3 doden en 300 gewonden

Honderden Palestijnen kwamen vrijdag bijeen aan de grensafsluiting van de Gazastrook met Israël, probeerden er doorheen te komen tot ze onder vuur werden genomen door IDF soldaten.

Dezelfde taferelen als de vorige weken speelden zich af: brandende autobanden werden naar het hekken gerold, stenen gegooid, veel kabaal gemaakt dat al bij al weinig om het lijf had. Er zit duidelijk sleet op de ‘Mars van de Terugkeer’ -campagne van Hamas en de inspiratie van Hamas is zoek … >geeuw<

Volgens de propagandadienst van Hamas werden drie mensen gedood en raakten meer dan 300 gewond tijdens de rally’s van vrijdag. In een verklaring zei het Israëlische leger dat het één ernstige poging tot infiltratie heeft voorkomen.

De kordate aanpak van de IDF van de vrijdagse demonstraties werd wel veroordeeld door de Jordaanse prins Zeid Ra’ad Al Hussein, tegenwoordig commissaris van de Mensenrechten Commissie van de Verenigde Naties, die scherp uithaalde naar Israël voor het “gebruiken van disproportioneel geweld tegen Palestijnse ‘ongewapende vreedzame burgers’ die enkel gebruik willen maken van hun recht om te demonstreren.”

De prins sprak met geen woord over Hamas. Nochtans is uit de vorige demonstraties is gebleken dat er zich bij herhaling “echte” terroristen van de Al-Qassam Brigades  (Hamas) en de Al-Quds Brigades (PIJ) bevonden die, onder dekking van de reguliere betogers, aanslagen trachten te plegen en het hekken te beschadigen en zelfs het vuur openden op de soldaten. De aanpak van de IDF is dan ook logischerwijze 10 % zelfverdediging en 90 % afschrikking om de islamistische terreur weg te houden uit Israël.

Danny Danon, de Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties, zei in reactie daarop:

Het besluit van de Hoge Commissaris om een ​​democratie te veroordelen die ijverig zijn soevereiniteit verdedigt, terwijl hij de terroristen van Hamas volledig negeert terwijl ze kinderen gebruiken voor menselijke schilden, biedt een flinke steun in de rug voor terreur en moedigt de voortdurende uitbuiting van burgers aan. Deze verklaring bewijst eens te meer dat de Hoge Commissaris zicht niet richt op mensenrechten, maar zich enkel bezighoudt met obsessieve kritiek op Israël“.

Eerder had de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, uitgehaald naar Hamas en beschuldigde de Palestijnse terreurgroep van “het gebruik van kinderen als kanonnenvlees‘ tijdens de rally’s. “Iedereen die echt om kinderen in Gaza geeft, moet erop staan ​​dat Hamas onmiddellijk stopt met het gebruik van kinderen als kanonnenvoer in zijn conflict met Israël,” vertelde Haley op een vergadering van de Veiligheidsraad van de VN, die werd bijeengeroepen om de situatie in het Midden-Oosten te bespreken.