Tientallen ‘Vrijheidsmunten’ van Joodse Opstand (66-70) ontdekt nabij de Tempelberg

Bronzen munten, de laatste overblijfselen van een vier jaar durende Joodse opstand tegen het Romeinse Rijk, werden gevonden in de buurt van de Tempelberg in Jeruzalem. Ze werden enkele weken geleden ontdekt door de Hebreeuwse universitaire archeoloog Dr. Eilat Mazar tijdens hernieuwde opgravingen op de Ophel, gelegen onder de zuidelijke muur van de Tempelberg.

Deze bronzen munten van 1,5 cm werden achtergelaten door Joodse inwoners die zich gedurende vier jaar (66-70 na Chr.) in een grote grot (21 × 42 voet) verborgen hadden tijdens de Romeinse belegering van Jeruzalem, die zoals bekend leidde tot de vernietiging van de Tweede Tempel en de stad van Jeruzalem.

Hoewel verschillende van de munten dateren uit de beginjaren van de opstand, komt de grote meerderheid uit het laatste jaar, ook wel bekend als het ‘Vierde Jaar’ (69-70 CE). Het is opvallend dat in dat laatste jaar de Hebreeuwse inscriptie op de munten is veranderd van ‘Voor de vrijheid van Zion’ naar ‘Voor de verlossing van Sion’, een verandering die de veranderende gemoedstoestand van de rebellen weerspiegelt tijdens deze periode van afschuw en hongersnood.

“Een ontdekking zoals deze – oude munten met de woorden ‘Vrijheid’ en ‘Verlossing’ – gevonden vlak voordat het Joodse Festival van Vrijheid ‘Pesach’ begint, is ongelooflijk ontroerend,” merkte Dr. Mazar op.

Naast de Hebreeuwse inscripties waren de munten versierd met Joodse symbolen, zoals vier plantensoorten die in verband met de Sukkot-vakantie werden genoemd: palm, mirte, citroen en wilg, en een afbeelding van de beker die werd gebruikt in de tempeldienst.

Vele gebroken potten van aardewerk, waaronder potten en kookpotten, werden ook in de grot gevonden. Volgens Mazar is het opmerkelijk dat deze grot nooit werd ontdekt door latere bewoners van Jeruzalem en ook niet werd gebruikt na de Tweede Tempelperiode. Op deze manier fungeert de grot als een ware tijdcapsule van het leven in Jeruzalem tijdens de belegering en tijdens de vier jaar durende opstand tegen het Romeinse Rijk.

Deze vondsten dateren allemaal uit de tijd van de opstand en werden gevonden in de Ophel Grot direct boven een laag uit de Hasmonean Periode (140- 37 v.Chr.) ie zich aan de voet van de grot bevond. Een vollediger rapport van deze bevindingen zal worden gepubliceerd in het derde deel van de Ophel-opgravingen; het tweede wordt deze week gepubliceerd.

Volgens Mazar waren de munten goed bewaard gebleven, waarschijnlijk omdat ze zo kort in gebruik waren. Een vergelijkbaar aantal ‘Vierde Jaar’ -munten werd gevonden in de buurt van de Boog van Robinson, vlakbij de westelijke muur, door professor Benjamin Mazar, de grootvader van Eilat Mazar. Hij dirigeerde de opgravingen van de Tempelberg vlak na de Zesdaagse Oorlog in Israël, namens het Instituut voor Archeologie van de Hebreeuwse Universiteit.

De Ophel-opgravingen bevinden zich in het Walls Around Jerusalem National Park, dat wordt beheerd door de National Parks and Gardens Authority en de Eastern Jerusalem Development Company. Financiering werd gul verstrekt door het Herbert W. Armstrong College in Edmond, Oklahoma, waarvan de studenten deelnemen aan de opgravingen.

Basrelief aangebracht in de Triomfboog van Titus (plaatje onderaan) in Rome die de plundering van de Joodse Tempel in Jeruzalem door de Romeinen voorstelt. De grote zeven-armige Menorah uit de Tempel wordt door Romeinse soldaten meegenomen. Deze triomfboog werd opgericht in 82 na C. om de overwinning op de Joden te herdenken en is te bewonderen aan de Via Sacra te Rome.

Hoewel het Joodse volk de soevereiniteit over Jeruzalem en hun grondgebied verloren na de verovering en bezetting van het Heilig Land door de Romeinen in 63 v. Chr., en die pas volledig zullen herwinnen op 14 mei 1948, werd de geschiedenis ook daarna doorlopend getekend door Joods verzet en opstanden, getuige het lijstje hieronder met slechts de belangrijkste historische gebeurtenissen:


De Triomfboog van Titus aan de Via Sacra in Rome (82 na Chr.)


Bronnen:

♦ naar een artikelDozens of ‘Freedom Coins’ from the 66-67 CE Jewish Revolt Discovered in Temple Mount Cave” van 26 maart 2018 op de site van JNi.Media – The Jewish Press

Een gedachte over “Tientallen ‘Vrijheidsmunten’ van Joodse Opstand (66-70) ontdekt nabij de Tempelberg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.