Duitsland is het eens met de Palestijnen: Jeruzalem NIET de hoofdstad van Israël

Hoewel, volgens Duitsland, elke staat het recht heeft zijn eigen hoofdstad te kiezen, wordt Israël blijkbaar niet bediend met dezelfde beleefdheid.

Duitsland weigert Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël. Terwijl het ministerie van buitenlandse zaken erkende dat elk land het recht heeft om zijn eigen hoofdstad te benoemen, zei het dat dit niet het geval is voor Israël, erop wijzend dat de status van Jeruzalem alleen kan worden geregeld door onderhandelingen met de Palestijnen.

“In beginsel heeft elke staat het recht om een ​​stad op zijn grondgebied als zijn hoofdstad te bepalen”, zei Niels Annen, een staatsminister in het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken, naar aanleiding van een vraag van een conservatief parlementslid van de uiterst rechtse partij Alternatief voor Duitsland (AfD) vorige week, berichtte The Times of Israel.

“Sinds het oostelijke deel van Jeruzalem dat door Israël in 1967 werd bezet in strijd met het internationale recht, geen deel uitmaakt van het soevereine grondgebied van Israël, heeft de internationale gemeenschap, inclusief Duitsland, deze verklaring niet erkend,” voegde hij eraan toe.

Hij baseerde zijn standpunt op Resolutie 478 van de VN-Veiligheidsraad (UNSC) van 1980, waarin werd verklaard dat de Israëlische verklaring over verenigd Jeruzalem als hoofdstad “een schending van het internationale recht vormt”, evenals over clausules voor de Oslo-vredesakkoorden van 1995.

“De federale regering deelt de mening dat de status van Jeruzalem, net als andere kwesties in verband met de definitieve status, alleen kan worden opgelost door middel van onderhandelingen die duurzaam en aanvaardbaar zijn”, bevestigde Annen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft in een interview met Israel’s Channel 10 op dezelfde manier verklaard dat Berlijn zijn ambassade in Israël niet van Tel Aviv naar Jeruzalem zal verplaatsen.

Merkel zei ookWir haben jetzt auch neue Phänomene, indem wir Flüchtlinge haben oder Menschen arabischen Ursprungs, die wieder eine andere Form von Antisemitismus ins Land bringen. Das bedrückt uns.” (We hebben thans een nieuwe fenomeen, waarin vluchtelingen van Arabische origine weer een andere vorm van antisemitisme in het land brengen. We maken ons daar zorgen om.)

Als mevrouw Merkel nu ook nog de link zou willen leggen tussen Jodenhaat en Israëlhaat, schieten we misschien al een eind verder op inde strijd tegen het toenemend antisemitisme in Duitsland en in de rest van de Europese Unie (en ver daarbuiten!).

De argumenten van Israël’s vijanden reflecteren
Direct na Trumps Jeruzalem verklaring twitterde diezelfde Niels Annen op 6 december 2017: “Trumps Entscheidung, Jerusalem als Hauptstadt Israels anzuerkennen, ist ein schwerer politischer Fehler, der katastrophale Folgen haben könnte. Er schadet dem fragilen Friedensprozess und bedroht die Stabilität der gesamten Region. Dies ist der Sicherheit Israels nicht dienlich.

Sinds de aankondiging van Trump in december dat de VS Jeruzalem als de Israëlische hoofdstad zullen erkennen en zijn ambassade naar daar zullen verplaatsen, hebben een aantal landen dit voorbeeld gevolgd.

Petr Bystron, die de vraag indiende, antwoordde dat “het antwoord van de Duitse regering vrijwel identiek was aan dat van de Palestijnse Autoriteit, die protesteerde tegen de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen.”

Bystron zei dat hij “verbaasd was dat zelfs 70 jaar na de oprichting van de staat Israël, de Duitse regering geen idee heeft wat zijn hoofdstad is.” Hij was vooral verrast, zei hij, dat minister van buitenlandse zaken Heiko Maas, die net Jeruzalem had bezocht en de “speciale verantwoordelijkheid en solidariteit van Duitsland met de democratische, Joodse staat Israël” benadrukte, niet bereid was de positie van Israël te ondersteunen.

“Gezien de speciale verantwoordelijkheid die de Duitse regering blijft benadrukken, is het vreemd dat ze de argumenten van de vijanden van Israël blijven herhalen,” zei Bystron.


Bronnen:

♦ naar een artikel “Germany Agrees with Palestinians: Jerusalem NOT Israel’s Capital” van 25 april 2018 op de site van United With Israel

♦ naar een artikel van Raphael Ahren “Germany says every state can name capital, but not Jerusalem” op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelAngela Merkel beklagt neue Formen des Antisemitismus” van 22 april 2018 op de site van Zeit Online

2 gedachtes over “Duitsland is het eens met de Palestijnen: Jeruzalem NIET de hoofdstad van Israël

  1. Gelukkig preveleren historische Tora resolutie iedere nieuwe UN resolutie en is en blijft Duitsland Duitsland, hoe hard ze ook proberen om hun nazi verleden met mooie woorden weg te poetsen.

    Liked by 1 persoon

Reacties zijn gesloten.