Het dappere Israël ziet hoe donkere wolken zich opstapelen

Tot voor kort, voornamelijk dankzij de effectieve diplomatie van premier Benjamin Netanyahu, bevond Israël zich in een ideale situatie, met goede relaties met zowel de Trump-regering als de Russische president Vladimir Poetin. Tot nu toe heeft frequent overleg tussen Israël en Rusland gediend om conflicten in Syrië te voorkomen. Jammer genoeg heeft Israël het nu moeilijk om de situatie te handhaven.

De inzet van chemische wapens door de Syrische president Bashar Assad heeft de internationale gemeenschap verontwaardigd gemaakt. De Amerikaanse president Donald Trump slaagde erin de Fransen en Britten over te halen om zich bij een gezamenlijke militaire interventie aan te sluiten om Syrië te straffen. Het was een strikt beperkte operatie waarbij vier grote installaties werden vernietigd met minimale verliezen. Het was geen poging om het regime te veranderen.

De spanningen tussen Israël en Iran zijn echter geëscaleerd. In februari stuurde Iran een drone weg van een Syrische luchtmachtbasis met explosieven die bedoeld waren om een ​​locatie in Israël te verwoesten. De drone werd neergeschoten door een Israëlische helikopter. Israël lanceerde een vergeldingsaanval op de Syrische luchtmachtbasis T4 en verloor een F-16 straaljager. In een tweede golf van stakingen vernietigde Israël een aanzienlijk percentage van de luchtverdediging in Syrië.

Na de Syrische chemische aanval op 9 april zou Israël extra grond-luchtraketten hebben gelanceerd, waarvan werd gezegd dat het het Iraanse controlecentrum had vernietigd en 14 mensen had gedood, waaronder zeven Iraniërs, van wie er één aan het hoofd stond van de drone-eenheid. De Russen protesteerden en de Iraniërs zwoeren om wraak te nemen.

Begin deze maand startte Hamas een campagne waarbij duizenden lokale inwoners van Gaza werden ingeschakeld om de Israëlische grens te overschrijden. Hamas-gewapende mannen en strijders die Molotov-cocktails slingerden, werden afgewisseld door de demonstranten. De IDF ondernam defensieve actie en gebruikte live geweervuur ​​alleen waar nodig. Duizenden raakten gewond en tientallen, voornamelijk van identificeerbare Hamas-terroristen, werden gedood.

De sfeer is buitengewoon gespannen en Israël wijdt zich aan de mogelijkheid dat de oorlog op elk moment kan uitbarsten. We hebben het geluk dat Netanyahu de natie leidt op dit cruciale moment. Maar hij staat voor drie grote uitdagingen:

  1. Voorbereiding op oorlog, indien nodig, om te voorkomen dat de Iraniërs basissen in Syrië opzetten die Israël bedreigen.

  2. Confronteren van pogingen van Hamas om de grenzen van Gaza te doorbreken en de slachtoffers te beperken.

  3. Gebruikmakend van zijn diplomatieke talenten zowel voor het onderhouden van de alliantie met Trump en het behouden van de fragiele relatie met Poetin.

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden en te voorkomen dat u meegesleept wordt in het conflict tussen de VS en Rusland, is een uitermate moeilijke evenwichtsoefening. Ondanks Russische verwijten en waarschuwingen dat het de Syriërs wil voorzien van meer geavanceerde luchtverdediging, zijn de communicatielijnen met het Kremlin, hoewel kwetsbaar, nog steeds open. Er worden inspanningen geleverd om maximale coördinatie te behouden, maar Netanyahu moet al zijn diplomatieke vaardigheden gebruiken om dit te bereiken.

Hoewel Israël sterker en zelfstandiger is dan ooit tevoren, zijn er duidelijke stormwolken aan de horizon. Met de Jom Kippoer-oorlog van 1973 in het achterhoofd, mogen we nooit overmoedig zijn.

Als de Iraniërs onevenredig reageren, kan er op elk moment oorlog uitbreken. Ze wachten misschien om te zien of de Amerikanen de nucleaire deal annuleren voordat ze een volledige militaire confrontatie beginnen. Evenzo, als Hamas zijn inspanningen intensiveert, zal dit leiden tot een gewapende escalatie. In beide gevallen zal Hezbollah betrokken partij raken en zal Israël verplicht worden diens basissen in Libanon te decimeren.

Dit maakt de alliantie van Israël met de VS van cruciaal belang. Tot dusverre hebben de Amerikanen gedaan wat moest, maar de duidelijke vastberadenheid van Trump om alle Amerikaanse troepen uit Syrië terug te trekken zou een enorme aansporing zijn voor de Iraniërs om Israël aan te vallen.

In dit verband moeten we erop vertrouwen dat de Russen de Iraniërs en Hezbollah zullen tegenhouden. Kon Netanyahu Poetin overtuigen om de unieke goede relatie met Israël en de Joden niet te schenden in het licht van de tegenstrijdige belangen van Rusland en het ondermijnen van zijn militaire aspiraties in de regio?

Geen van de partijen zoekt in dit stadium een ​​totaalconflict, maar het zou slechts een paar vonken kosten om een ​​regionale vuurzee los te laten. De IDF is voorbereid op een dergelijke mogelijkheid en is ervan overtuigd dat het de gecombineerde krachten van zijn potentiële vijanden zou kunnen overwinnen. Maar de omvang van de slachtoffers – vooral op het thuisfront – zou sterk worden beïnvloed door de rol die de VS en Rusland in dergelijke omstandigheden zouden spelen.

Hier kan Netanyahu geconfronteerd worden met ongekende obstakels bij het regisseren van militaire conflicten en het tegelijkertijd engageren in diplomatie op het hoogste niveau. Zowel critici als supporters kunnen zich geen andere leider voorstellen die op dit moment vergelijkbare capaciteiten, ervaring en de buitengewone diplomatieke vaardigheden bezit die nodig zijn om door het delicate evenwicht te navigeren.

Netanyahu moet de kans krijgen om al zijn energie te richten op Israëls verdediging en niet verplicht te zijn om minstens de helft van zijn tijd door te brengen met advocaten ter zijner verdediging. De natie kan niet worden geleid door een part-time premier (die ook onze part-time minister van Buitenlandse Zaken is). Als er niemand is die de natie zoals hij kan leiden, moeten zijn critici hun wettelijke en politieke campagnes opschorten en tijdelijk verenigen totdat de onmiddellijke bedreigingen waarmee we worden geconfronteerd zijn overwonnen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Isi Leibler “Threatening Regional Storm Clouds” van 25 april 2018 op de persoonlijke website van Isi Leibler