Israël bezorgd om levering van Russische S-300 missiles vanuit Iran naar Syrië

Amerikaanse en Israëlische inlichtingendiensten maken zich ernstig zorgen over een reeks vrachtvluchten van Iran naar Syrië, die waarschijnlijk wapensystemen naar Syrië vervoeren voor gebruik door het regime van Bashar al-Assad of Iraanse troepen in Syrië, meldde CNN woensdag.

Plaatje hierboven: Vrachtwagens met Russische S-300 systemen gespot die vertrokken zijn vanuit Iran en onderweg naar Syrië [beeldbron: screenshot]

Eerder deze week heeft CivMilAir, een sociale mediasite die ‘zeldzame en interessante vliegtuigen’ over de hele wereld volgt, ten minste twee vluchten van Syrische luchtmacht IL-76 vrachtvliegtuigen tussen Iran en Syrië geregistreerd. Een Amerikaanse functionaris zei tegen CNN dat het Pentagon minstens één Iraans vrachtvliegtuig op dezelfde route heeft gevolgd (kaartje hieronder).

Een andere sociale media-site berekende een en ander: een S-300-raket is 22,5 voet lang en weegt 3.960 pond. De IL-76 heeft een nuttige last van ongeveer 40 ton, wat betekent dat één vrachtvliegtuig 20 S-300-systemen kan overbrengen. Als u wilt weten hoeveel S-300’s de afgelopen week of zo kunnen verzonden worden is dat eenvoudig na te rekenen. Dit alles verklaart waarom de Amerikaanse en Israëlische geheime diensten zich zorgen maken en hoe bezorgd ze moeten zijn.

In februari werd een Israëlische IAF F-16 straaljager neergeschoten door een spervuur ​​van Syrische grond-lucht raketten tijdens een Israëlische aanval op een Iraanse dronefaciliteit op de Syrische T-4 vliegbasis.

In juli 2017 heeft het Tasnim News Agency aangekondigd dat de nieuwe Russische import door Iran van de S-300 PMU-2 ‘Favorit’ luchtdoelraketbataljons op hun respectievelijke gevechtsposisties werden geplaatst. De commandant van de luchtverdedigingsbasis Khatam al-Anbia, brigadegeneraal Farzad Esmaili, verklaarde destijds dat “de S-300’s hun gevechtsposities hebben ingenomen en operationeel zijn”.

In gerelateerd nieuws meldde het Russiche persagentschap TASS op woensdag dat Russische luchtverdedigingssystemen die op de vliegbasis Hmeymim in Syrië waren ingezet, kleine luchtdoelwapens van onbekende oorsprong hadden neergeschoten. Een woordvoerder van de Russische basis verklaarde:

Na de schemering op 24 april zag het luchtruimbesturingsmiddel van de Russische luchtmachtbasis Hmeymim (Syrië) kleine luchtdoelwitten van onbekende oorsprong op een afstand van het luchtvaartterrein. Alle doelen werden neergeschoten door de luchtverdedigingssystemen die bij de basis werden ingezet. Niemand werd gewond en er werd geen materiële schade aangericht. De Russische luchtmachtbasis in Hmeymin werkt routinematig.

Volgens TASS werd de Russische luchtbasis aangevallen door een aantal rebellen-drones die granaten droegen. Wat misschien verklaart waarom ze zoveel S-300-systemen nodig hebben in Syrië – om die drones neer te halen. Een eerder gemeld TASS rapport stelde voor om “de nog te ondertekenen Russische deal om S-300’s aan Syrië te leveren, pro bono is omdat Assad te geruïneerd is om deze dingen te betalen.

Israël reageert
Moskou zei dat het besluit tot levering van al deze zware verdedigingssystemen aan Syrië via Iran, was genomen na de recente door de Verenigde Staten geleide geallieerde aanval op Syrië en dat op basis van een ‘gedetailleerde analyse’ van die aanval door het Syrische ministerie van Defensie, veranderingen werden doorgevoerd om de luchtverdediging van het Assad-regime te ondersteunen.

Israël’s minister van Defensie Avigdor Liberman waarschuwde in reactie op de berichten dat indien de S-300-systemen die in Syrië zouden worden afgeleverd en operationeel worden gemaakt, dat indien de wapens tegen Israël zouden worden gebruikt, ze zouden worden vernietigd.

Minister Liberman zei: “Eén ding moet duidelijk zijn. Als iemand op onze vliegtuigen vuurt, zullen we ze vernietigen … Als ze op ons schieten, zullen we antwoorden. Het maakt niet uit of het de S-300 of de S-700 of een ander systeem is.”

Een rapport in de Russische krant Kommersant eerder die week, noemde niet nader genoemde Russische functionarissen die waarschuwden voor ‘catastrofale’ gevolgen voor alle partijen indien Israël de S-300 grond-lucht raketbatterijen zou aanvallen (plaatje hieronder testlancering in China: bron).


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “CNN: US Intelligence Reveals Heavy Iranian Arms Shipments to Syria” en een artikelRussia Confirms Will Supply Syria with ‘New Air Defense Systems’” van 25 april 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van 25 april 2018 “Russia to deliver new air defense systems to Syria ‘soon’” op de site van Israel Hayom

3 gedachtes over “Israël bezorgd om levering van Russische S-300 missiles vanuit Iran naar Syrië

  1. Niet leuk maar Israel heeft het antwoord op de missiles in de kast liggen en Rusland heeft Israel daarom gewaarschuwd om de afweerraketten niet te vernietigen wat Israel hen jammer genoeg niet kan beloven.

    Like

Reacties zijn gesloten.