Iraanse functionaris: Het straffen van de ‘Zionisten’ is onvermijdelijk

De secretaris van de Opperste Nationale Veiligheidsraad van Iran, Ali Shamkhani, zwoer dinsdag dat Teheran Israël zou straffen als reactie op de recente luchtaanval op de T-4-vliegbasis in Homs, Syrië, waarbij verschillende Iraanse soldaten en officieren werden gedood.

“De Islamitische Republiek betaalde een hoge prijs om regionale veiligheid te vestigen en om het radicaal islamitisch terrorisme te bestrijden, en kan daarom kan niet werkeloos blijven zitten tegenover de alarmerende escalatie die de veiligheid ondermijnt die wordt uitgedrukt in de stappen van de Verenigde Staten, de Zionistische Entiteit (Israël) en enkele van hun bondgenoten,” vertelde Shamkhani aan verslaggevers vooraleer zij Rusland verlieten.

Shamkhani merkte op dat de aanwezigheid van de Iraanse adviseurs in Syrië begon op verzoek van de legitieme Syrische regering en dat het doel was terreur te bestrijden en voegde eraan toe dat de adviseurs uiteindelijk een belangrijke rol speelden in de nederlaag die zij de extremisten in de regio hebben toegebracht.

Het straffen van de Zionistische entiteit is onvermijdelijk, maar de vraag wanneer, waar en hoe te reageren op de agressor (Israël) zal worden bepaald door de Islamitische Republiek Iran,” verklaarde hij., volgens een bericht van Arutz Sheva van 25 april 2018.

Iraanse drone
Aanleiding tot deze escalatie van geweld was het opduiken van een drone van Iraanse makelei boven Israëlisch grondgebied. De drone werd geïdentificeerd toen deze op 10 april 2018 omstreeks 4u00 in de ochtend het Israëlische luchtruim binnen vloog en de alarmen triggerde in het Beit Shean-gebied in de buurt van de Zee van Galilea.

De drone werd geïdentificeerd door de Israëlische luchtverdediging en neergehaald door een Apache-helikopter bij binnenkomst op Israëlisch grondgebied.

Korte tijd later bombardeerde de IDF uit vergelding voor de schending van het luchtruim, de T4-drone-lanceerbasis in Syrië, de Militaire Luchtmachtbasis van Tiyas bij Palmyra, in wat “een gecompliceerde chirurgische aanval” werd genoemd. De aanval zou naar verluidt een faciliteit zijn geweest waarin de Iraanse operators van het onbemande vliegtuig waren ondergebracht.

Zeven van de 14 mensen op de basis die in de Israëlische luchtaanval werden gedood waren leden van het elitekorps van de Iraanse Revolutionaire Garde met name de Quds Strijdmacht.

De luchtmacht kreeg na het bombardement op de T4-luchtmachtbasis te maken met zwaar Syrisch luchtafweergeschut en raake een Israëlische jet. Tijdens de actie stortte een F-16 met luchtdoelraketten op Israëlisch grondgebied neer nabij de kibboets van Harduf in de Vallei van Jizreël. De piloten werden tijdig uitgeworpen en naar het ziekenhuis overgebracht voor medische verzorging.