No Jews no News: Syrië doodt 20 Palestijnen in Yarmoek ‘vluchtelingenkamp’

Ongeveer 20 Palestijnse burgers zijn gedood tijdens luchtaanvallen die de voorbije week plaatsvonden op Yarmouk, Syrië, een wijk in Damascus die internationaal wordt aangeduid als een ‘Palestijns vluchtelingenkamp’, meldde het Turkse persagentschap Anadolu op dinsdag 24 april 2018.

Plaatje hierboven: Syrische Palestijnen tussen wal en schip. Tot op heden (maart 2016) werden 5.073 Palestijnen gedood, of zijn vermist of gevangen in Syrië [beeldbron: Al Jazeera/AFP]

Verschillende mensen raakten gewond bij de aanslagen, vertelden lokale bronnen aan het persagentschap op voorwaarde van anonimiteit vanwege bezorgdheid om hun veiligheid.

Volgens de bronnen trachtten de Syrische regeringsstrijdkrachten de zuidelijke kant van het kamp, ​​waar ongeveer 2500 Syrisch-Palestijnse gezinnen wonen, te heroveren door middel van hevige luchtbombardementen.

De aanvallen komen nadat het regime en de ISIS-groep er niet in geslaagd zijn om de jihadisten van de terreurgroep uit Yarmouk en zijn omgeving te evacueren. In 2016, veroverde ISIS het grootste deel van de bewuste wijk op Al-Qaeda, dat op dat ogenblik de controle had over het gebeid.

Palestijnen in Syrië: ‘Who cares? Nobody’
In het lot van de Palestijnse ‘vluchtelingen’ in Syrië is blijkbaar niemand geïnteresseerd. Zolang er geen Jood of een Israëliër in betrokken is, interesseert het niemand wat. De klassieke disproportionele aandacht voor de Palestijnen in Gaza en in Judea & Samaria dient enkel om Israël te beschadigen. Echter in werkelijkheid kan het lot van de Palestijnen niemand wat schelen.

De wereld maakt zich druk om 40 gedode Palestijnen tijdens de ‘Terugkeer Mars’ -campagne van Hamas tegen Israël. Maar niemand ligt wakker van het feit dat er meer dan 5000 Syrische Palestijnen werden gedood, vermist of gevangen. 40 doden is erg, maar ZWIJGEN over 5.073 is gewoon MISDADIG. Waarom is het ene wel nieuws en het andere niet? Het antwoord is simpel: No Jews no News.

Zelfs de Palestijnen kan het geen barst schelen. In januari 2014 zei Mahmoud Abbas nog tegenover een groep journalisten [in Caïro] dat de Syrische Palestijnen in de PA niet welkom zijn en dat het voor hen beter is om in Syrië te sterven dan te verzaken aan hun recht op terugkeer.” Ook De Palestijnse Hamasregering in de Gazastrook heeft geweigerd Palestijnse vluchtelingen uit het door een burgeroorlog verscheurde Syrië op te nemen.

Het begin van het einde
Vóór het begin van de Syrische burgeroorlog vandaag 7 jaar geleden, woonden er ca. 581.000 Palestijnen in Syrië, meer bepaald nakomelingen van Arabieren die tijdens de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog (1947-1949) het oorlogsgebied ontvluchtten en zich in de omringende Arabische landen vestigden. Ze woonden tot aan het begin van de burgeroorlog in Syrië voornamelijk in vluchtelingenkampen in en om Damascus, Homs, Daraa, Aleppo, Rif Damasq, Latakia en in de Hama gouvernementen.

Sinds het begin van de gevechten werden veel Palestijnen op de vlucht geslagen. 15.000 Syrische Palestijnen zijn gevlucht naar Jordanië, 6.000 Syrische Palestijnen zitten thans in Egypte volgens statistieken van de UNRWA van juli 2015 en meer dan 71.200 Syrische Palestijnen waren eind december 2015 naar Europa gevlucht.

Bovendien werden volgens cijfers van de Action Group for Palestinians of Syria de eerste vijf jaren van de burgeroorlog (15 maart 2011 tot 6 maart 2016) 3.730 Syrische Palestijnen gedood, waarvan 3.180 burgers, het merendeel uit Yarmoek, het grootste Palestijnse vluchtelingenkamp dat nabij Damascus ligt.

Daarnaast worden nog eens 282 Palestijnen vermist en werden 1.061 Palestijnen gevangen genomen die voor het merendeel werden opgesloten in gevangenissen van het Syrische regime van Assad. In het genoemde totaal zijn ook inbegrepen de meer dan 550 Palestijnse militieleden die werden gedood toen ze actief deelnamen aan de gevechten.