Antisemitisch cartoonist Carlos Latuff ontgoochelt sommige van zijn fans

Zolang de Braziliaanse cartoonist Carlos Latuff zich richtte op het bashen van Israël, konden zijn fans niets verkeerds zien aan zijn deelname aan de ‘International Holocaust Cartoon Competition‘ georganiseerd door een Iraanse krant in 2006.

Latuff won toen de tweede prijs (plaatje hierboven) met een van de ontelbare afbeeldingen die hij geproduceerd op het antisemitische thema dat Israël presenteert als het hedendaagse nazi-Duitsland, terwijl de Palestijnen verschijnen als slachtoffers die lijden zoals de Joden onder de nazi’s.

Maar het weg-met-Israël-kamp dat nooit problemen had met antisemitisme dat zich voordeed als anti-Zionisme, is niet langer één groot, gelukkig gezin dat zich verenigd heeft in haat voor ’s werelds enige Joodse staat.

De verschrikkingen die Assad en zijn bondgenoten in Syrië hebben gepleegd, Iran en Rusland, hebben sommige mensen ervan overtuigd dat Assads vurige haat tegen Israël niet voldoende is om hem te omhelzen – hoewel er nog steeds veel oude Israëlische haters zijn zoals Max Blumenthal en zijn soortgenoten die vurige verdedigers blijven van het regime van Assad.

Ik schreef al in het najaar van 2016 over de weerbots tegen de vastberaden pogingen van Blumenthal om slager Assad en zijn bondgenoten er goed uit te laten zien; rond dezelfde tijd verloor Blumenthal’s goede vriend en mede-Israël-hater Rania Khalek ook enkele van haar vroegere fans over haar enthousiasme om een ​​carrière als Assad-apologeet aan te gaan.

Nu lijkt het erop dat de winnaar van de Holocaust-cartoonwedstrijd, Carlos Latuff, een paar van zijn fans van zich heeft vervreemd met een cartoon die de beroemde Witte Helmen van Syrië door de drek haalt  – een vrijwillige reddingsgroep die probeert om burgeroorlogsslachtoffers te helpen – als islamistische terroristen:

En net zoals bij Max Blumenthal zijn de voormalige fans van Latuff thans teleurgesteld dat hij “zelfs de Russische invasie en bombardementen op Syrische burgers verheerlijkte terwijl sommige vechten tegen terrorisme en imperialisme.”

Het is welkomgekomen nieuws dat steeds meer mensen zich lijken te realiseren dat “Carlos Latuff een fascistische charlatan is. Hij wordt gemotiveerd door haat en wrok. Hij heeft geen acht voor waarheid of gerechtigheid. Als je zijn ruwe en racistische cartoons gebruikt, bewijs je je zaak een erg slechte dienst.’

Misschien is het echter een beetje laat om nog maar eens tot deze conclusie te komen, meer dan tien jaar nadat Latuff een prijs won in de ‘International Holocaust Cartoon Competition’. En in ieder geval lijkt het erop dat de meeste zogenaamde ‘pro-Palestijnse’ activisten vurige blijven fans van Latuff’s gemene uitgaves.

De beruchte ‘haat-site‘ van Mondoweiss reproduceert zijn cartoons regelmatig; een goed voorbeeld van Latuff’s eindeloze recycling van de antisemitische meme die Israël presenteert als het nazi-Duitsland van vandaag en de Palestijnen als de Joden van Europa in de jaren 1930 en 1940 is een cartoon die Mondoweiss vorig jaar oktober publiceerde “ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van de IDF” (hieronder):

door EoZ


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “Holocaust cartoon competition winner Carlos Latuff disappoints some fans” van 23 april 2018 op de site van EoZ